Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Αυτή είναι η αλήθεια για τα κενά του Ν. Ηρακλείου Κρήτης

 
5ο Ενημερωτικό Σεπτεμβρίου 2010

Ζαχαρίας Καψαλάκης     

Μεσαρά 22 Σεπτεμβρίου 2010

Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης                                                                 
Τηλ. 6948400112                                 
 Σπ.: 2892042248                                                                 
Σχ. - ΦΑΞ: 2892023333
Email:  zkapsala@otenet.gr
Προς τους  Συναδέλφους μου,   Αγαπητοί Συνάδελφοι
Θέμα 1ο :  Αυτή είναι η αλήθεια για τα κενά του Ν. Ηρακλείου
Με έκπληξη παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, προσπάθεια «υπηρεσιακών παραγόντων» να υποβαθμίσουν τα κενά στο Νομό Ηρακλείου και  να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, συμμετέχοντας πιθανόν σε άνωθεν γραμμές...

 Έτσι διάβασα σήμερα σε τοπική εφημερίδα δηλώσεις των «υπηρεσιακών παραγόντων» ότι κενά της Ειδικής Αγωγής δεν υπάρχουν και ότι καλύφθηκαν όλα τα σχολεία κλπ.
Λοιπόν ας πάρουμε τα σχολεία με τη σειρά:
·      Ειδικό σχολείο Πόμπιας. Έχουν γραφεί 19 μαθητές. Από αυτούς στο σχολείο φοιτούν 17 μαθητές, που σημαίνει 4 θέσεις εκπαιδευτικών και 2 παρακολουθούν μαθήματα στο ΚΕΠΕΠ Πόμπιας από δασκάλα που διαθέτει το σχολείο (1 κενό ακόμη). Θέσεις λοιπόν εκπαιδευτικών 5 και καλύφθηκαν οι 3. Δέχομαι ότι το ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, πιθανόν να μην είχε ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, την οποία όμως όφειλε να αποκτήσει μετά την ενημέρωσή μου.
·        Ειδικό σχολείο Αρκαλοχωρίου. Έχουν γραφτεί 7 μαθητές και διορίστηκαν 3 δάσκαλοι με την αιτιολογία ότι ήταν ολοήμερο. Όμως ολοήμερο στην ειδική αγωγή δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Άρα ο τρίτος δάσκαλος έπρεπε να καλύψει άλλο κενό και όταν βρισκόταν το ανάλογο προσωπικό θα γινόταν νέα τοποθέτηση. Γι’ αυτήν την καταγγελία δεν απαντά κανένας «υπηρεσιακός παράγοντας».
·        ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου. Δε δόθηκε το ανάλογο προσωπικό. Γι’ αυτήν την καταγγελία δεν απαντά κανένας «υπηρεσιακός παράγοντας».(Το θέμα είναι αποκλειστική ευθύνη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης).
·        Τμήματα Ένταξης. Δε θα πάω μακριά. Θα μείνω στα ιδρυμένα Τμήματα Ένταξης της Μεσαράς που είναι κλειστά: 1ο Τυμπακίου, 2ο Μοιρών, Καλυβιανής, Ζαρού, Γέργερης… Με άλλα λόγια στη Μεσαρά το μόνο Τμήμα Ένταξης που είναι ανοικτό είναι του Δ. Σ. Καπαριανών.
·        Προγράμματα παράλληλης στήριξης και κατ’  οίκον διδασκαλίας: Είναι δυνατόν να προκηρύσσονται οι θέσεις για τα παραπάνω προγράμματα, για να δοθούν υπερωριακά σε συναδέλφους, τη στιγμή που υπάρχουν ακόμη 1.532 δάσκαλοι και 6.280 νηπιαγωγοί αδιόριστοι; Μέχρι στιγμής πάντως  και τα δυο προγράμματα είναι ανενεργά.
Για τα κενά στα νηπιαγωγεία. Μόνο η Μεσαρά έχει 3 στο κλασικό πρωινό και 8 στο ολοήμερο (σήμερα είναι κλειστά και τα 8). Σύνολο 11. Αναλυτικά:
·        Ασήμι: 1 κενό το πρωινό και 1 κενό στο ολοήμερο.
·        Βαγιωνιά: 1 κενό στο ολοήμερο.
·        Βορίζια: 1 κενό στο πρωινό και 1 στο ολοήμερο.
·        Γαλιά: 1 κενό στο ολοήμερο.
·        Καμάρες: 1 κενό στο ολοήμερο.
·        Πιτσίδια: 1 κενό στο ολοήμερο.
·        Πόμπια: 1 κενό στο ολοήμερο.
·        Σίβας: 1 κενό στο ολοήμερο.
·        Σοκαράς: 1 κενό στο ολοήμερο.
Κενά νηπιαγωγών υπάρχουν ακόμη και στην πόλη του Ηρακλείου, όπως π.χ. το 57ο Νηπιαγωγείο με 2 κενά.          
Τα κενά των δασκάλων. Μόνο η Μεσαρά έχει 9 στο πρωινό και 10 στο ολοήμερο (σήμερα είναι κλειστά και τα 10). Σύνολο 19. Αναλυτικά:
·        Αντισκάρι 1 πρωινό.
·        Βαγιωνιά 1 ολοήμερο.
·        Βορίζια 4 πρωινό και 1 ολοήμερο.
·        Καμάρες: 1 ολοήμερο.
·        Μητρόπολη: 1 ολοήμερο.
·        Πόμπια: 1 πρωινό και 1 ολοήμερο.
·        Σίβας: 1 ολοήμερο.
·        Σκούρβουλα: 1 ολοήμερο.
·        Σοκαράς: 1 πρωινό και 1 ολοήμερο.
·        Τσιφούτ Καστέλι: 3 πρωινό και 1 ολοήμερο.
Στα περισσότερα από τα παραπάνω δημοτικά και νηπιαγωγεία υπηρετούν συνάδελφοι που έχουν πάρει αποσπάσεις και θα πρέπει να αντικατασταθούν για να φύγουν.
Στην ίδια μοίρα είναι και άλλα σχολεία της ενδοχώρας, όπως π.χ. η Έμπαρος που περιμένει 2 δασκάλους, τα Καστελιανά επίσης 2, ο Πύργος 1, όπως και ο Αχεντριάς κ.α.
Αλλά ας δούμε και τα κενά των ειδικοτήτων, κάνοντας αρχή από τους γυμναστές για τα σχολεία της Μεσαράς. Χωρίς γυμναστή είναι τα σχολεία:
·        1ο Τυμπακίου
·        Αγίων Δέκα
·        Πόμπιας
·        3ο Τυμπακίου
·        Ζαρού
·        Γέργερης
·        Ασημίου
·        Αγίας Βαρβάρας
Επίσης αρκετά ολιγοθέσια σχολεία κενά στο συγκεκριμένο μάθημα, στα οποία οι γυμναστές συμπληρώνουν ωράριο, καθώς και το σχολείο της Βιάννου.
               Ίδια εικόνα και στους συναδέλφους των αγγλικών και πάλι στη Μεσαρά. Κενά οργανικά υπάρχουν στα σχολεία:
·        Αγίων Δέκα
·        Ασημίου
·        Γέργερης
·        Ζαρού
·        Καπαριανών
·        1ο Τυμακίου
·        3ο Τυμπακίου
·        Γαλιάς
Και πάλι το σχολείο της Βιάννου.
Μουσικό δεν έχει κανένα σχολείο της Μεσαράς.
Να σημειώσω εδώ, ότι στη Μεσαρά ΚΑΝΕΝΑ ολοήμερο από τα υπάρχοντα δε διαθέτει ειδικότητες. Αγωνιώ για τον τόπο μου. Αγωνιώ για την εκπαίδευση που παρέχεται, αφού τη νιώθω χρόνο με το χρόνο να υποβαθμίζεται. Αγωνιώ για τα όσα συμβαίνουν καθημερινά, την παραβατικότητα που εκκολάπτεται λίγα μέτρα από τις πόρτες των σχολείων μας και που κανένας δεν ιδρώνει.  Αν αυτή η εικόνα μόνο της Μεσαράς σήμερα, είναι εικόνα χωρίς κενά και προβλήματα, εγώ τι να πω; Λυπάμαι. Και λυπάμαι διπλά, όταν την κατάσταση την ωραιοποιούν εκπαιδευτικοί!
Ως συνδικαλιστής θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα ουσιώδη θέματα της εκπαίδευσης, για την κάλυψη των αναγκών της, για την καθημερινότητα των συναδέλφων μου και βέβαια πάνω απ’  όλα για το δημόσιο σχολείο. Το κάνω χρόνια τώρα με την ίδια θέρμη… Δεν υπήρξα ποτέ διαδρομιστής γραφείων και υπηρεσιών της εκπαίδευσης, ούτε σκιώδης προϊστάμενος καμιάς διεύθυνσης. Συνεχίζω να υπηρετώ με καθαρή φωνή και σκέψη, με καυστικό γραπτό λόγο τους στόχους που έχει θέσει ο κλάδος μου (διαφάνεια, αξιοκρατία, αξιοπρέπεια) και με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός που οι συνάδελφοί μου εκπαιδευτικοί της  πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μου εμπιστεύονται τη θέση του αιρετού εκπροσώπου τους.
(Υ.Γ. Φοβάμαι ότι, όπως και στους διορισμούς μονίμων δασκάλων και νηπιαγωγών, όπως και στους διορισμούς α΄ φάσης αναπληρωτών, ο Νομός Ηρακλείου, αλλά και η Κρήτη ολόκληρη δε θα καλύψει και πάλι όλα τα κενά της. Σε ραδιοφωνική αντιπαράθεση με τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης κ. Κλινάκη σήμερα το μεσημέρι, είπε ότι έδωσε 70 κενά δασκάλων για όλη την Κρήτη και 40 νηπιαγωγών… Για μένα ο αριθμός αυτός υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικότητας)
Θέμα 2ο : Αρνούνται διορισμούς οι ΑΜΩ
Απρόθυμοι να αποδεχτούν διορισμό
οι Εκπαιδευτικοί Μειωμένου Ωραρίου (ΑΜΩ)
Ένας στους τρεις αρνείται το νέο καθεστώς γαλέρας…
Στις κατηγορίες ΠΕ05 (Γαλλικά) και ΠΕ07 (Γερμανικά) το Υπουργείο κάλεσε ΜΟΝΟ Αναπληρωτές Μειωμένου Ωραρίου (ΑΜΩ) για να καλύψουν θέσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Οι συνάδελφοί μας σε αναλογία ένας προς τρεις αρνήθηκαν τις θέσεις, καθώς τα χρήματα είναι λιγοστά και η προϋπηρεσία δεν αναγνωρίζεται πλέον. Μάλιστα σε ορισμένα ΠΥΣΠΕ, όπως αυτό του Ρεθύμνου η αναλογία ήταν μεγαλύτερη, αφού διορίστηκαν 9 και προσήλθαν οι 5…
Όπως αναφέρουν οι συνάδελφοι σε σχετικά κείμενά τους, οι περιοχές τοποθέτησης ήταν πολύ μακριά από τον τόπο διαμονής τους και το κόστος διαβίωσης ήταν μεγαλύτερο από αυτό που μπορούσαν να καλύψουν. Έτσι, η σπουδή του Υπουργείου Παιδείας να καλύψει τα 800 12/θέσια Δημοτικά Σχολεία με Αναμορφωμένο Πρόγραμμα έκανε άνω-κάτω τον Πίνακα Αναπληρωτών προκαλώντας μεγάλη ανησυχία και καχυποψία στους εκπαιδευτικούς και άφησε τα υπόλοιπα 2.500 Δημοτικά Σχολεία χωρίς Δεύτερη Ξένη Γλώσσα
Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του  η Π.Ε.Α.Ε. και το Συντονιστικό Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών: «…Όταν ρωτήσαμε πώς θα συνεχιστεί η διδασκαλία της δεύτερης γλώσσας στο σχολείο την επόμενη χρονιά που η χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα λήγει, η Υπουργός δήλωσε ότι μπορεί και να μη συνεχιστεί και δεν μπορεί να δεσμευτεί…». Αλήθεια συνάδελφοι, ποιος θα μπορούσε να δουλέψει για λίγα ρούβλια, σε ένα εργασιακό καθεστώς στο οποίο δεν υπάρχει προοπτική σε βάθος χρόνου και κανένα πλέον κίνητρο (λέγε μαι προϋπηρεσία);
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς                        
 Ζαχαρίας Καψαλάκης
Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης
Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν την ενημέρωση που στέλνω στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (και τους καλοκαιρινούς μήνες), μπορούν να μου το στείλουν μήνυμα στο:  zkapsala@otenet.grΕπίσης έχω σελίδα στο Facebook (το όνομά μου με ελληνικούς χαρακτήρες Ζαχαρίας Καψαλάκης) για άμεση ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.