Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ο.Λ.Μ.Ε.: Για την εισαγωγική επιμόρφωση

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 32 27 382 - 33 11 338
email: olme@otenet.gr                                               Αθήνα, 18/10/2010
                                                                                     Α.Π.: 1565

                                                                                    ΠΡΟΣ:
                                                                                    την Υπουργό Παιδείας
                                                                                    κ. Α. Διαμαντοπούλου
                                                                                    την Υφυπουργό Παιδείας
                                                                                    κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου
Θέμα: Εισαγωγική επιμόρφωση

Κυρία Υπουργέ,
Κυρία Υφυπουργέ,
Για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε πως οι εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας επιμένουν να απορρίπτουν «μετ’ επαίνων» τις επεξεργασμένες προτάσεις τις ΟΛΜΕ, να γίνονται έγκαιρα οι διορισμοί και η εισαγωγική επιμόρφωση  να πραγματοποιείται κάθε Μάρτη του προηγούμενου σχολικού έτους. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η εισαγωγική επιμόρφωση πρέπει να ολοκληρώνεται πριν την έναρξη του διδακτικού έτους.
Τη φετινή χρονιά δεν τηρήθηκε ούτε αυτή η στοιχειώδης παράμετρος. Η επιμόρφωση των
 νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών πραγματοποιείται μετά την έναρξη των μαθημάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς όπως και στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Επιπλέον, οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να υποβάλλονται σε έξοδα διαμονής και μετακίνησης χωρίς να προβλέπεται επίσης πρόσθετη (υπερωριακή) αμοιβή.
Από την άλλη πλευρά, οι επιμορφωτές παραμένουν  απλήρωτοι από το 2008, ενώ δεν έχουν καταβληθεί τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης των επιμορφούμενων συναδέλφων!
Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που μετακινήθηκαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση περιορίζεται σε 16 ώρες (!!) και πραγματοποιείται (σε ορισμένες ειδικότητες) εκτός ωραρίου εργασίας,  χωρίς και εδώ πρόβλεψη για υπερωριακή αμοιβή.
Είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε αυτή την απαράδεκτη, αντιπαιδαγωγική τακτική, που έχεις ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων και την καθυστέρηση της υλοποίησης τόσο της εισαγωγικής επιμόρφωσης όσο και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που διατίθενται στην Πρωτοβάθμια.
Απαιτούμε από το ΥΠΔΜΒ άμεσα τα παρακάτω:
-        Να καλυφθούν αμέσως από το Υπουργείο όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής εκτός έδρας των εκπαιδευτικών που επιμορφώνονται και όχι να καλυφθούν από τους ίδιους με την προοπτική να τα λάβουν στο μέλλον.
-        Να προβλεφθεί σε κάθε περίπτωση επιμόρφωσης εκτός ωραρίου εργασίας αμοιβή για τους επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς.
-        Να πληρωθούν άμεσα όλες οι οφειλόμενες αμοιβές και αποζημιώσεις σε επιμορφωτές και επιμορφούμενους από τα προηγούμενα χρόνια.
Αν δεν εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες συνθήκες, ώστε να είναι αποτελεσματική έστω και αυτή η βραχύχρονη επιμόρφωση, καλούμε τους συναδέλφους που αδυνατούν, λόγω των ιδιαίτερα επιβαρυντικών συνθηκών, να μη συμμετάσχουν σε αυτή.
Καλούμε, επίσης, το ΥΠΔΒΜ να οργανώσει σε άλλη χρονική στιγμή, και εφόσον θα πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτουμε, πρόγραμμα εισαγωγικής επιμόρφωσης για τους/τις συναδέλφους που δεν θα παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα.
Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει ούτε νομικά ούτε ηθικά τους εκπαιδευτικούς να παρακολουθήσουν επιμόρφωση με δικά τους έξοδα και εκτός ωραρίου εργασίας.

1 σχόλιο:

  1. Τι να είπω! Τι να προσθέσω!! Τι να σχολιἀσω!!!Ὀ,τι είμαστε, το οφείλουμε στους εκπαιδευτικούς. Ένας φίλος μου Λυκειάρχης Καστοριάς, ο Νίκος Τσιφλικιώτης,έλεγε κάθε χρόνο κατά την έναρξη των μαθημάτων. Μην πετροβολείτε τους εκπαιδευτικούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.