Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ          Πάτρα, 22– 11– 2010
Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776
aelmeahaias@yahoo.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Στις 22/11/2010 το Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Δ.Ε. σε παράσταση διαμαρτυρίας, προκειμένου να θέσει συγκεκριμένα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών στην περιοχή μας. Αναλυτικά:
Α. Παρουσίασε το πρόβλημα της μη πληρωμής των δεδουλευμένων από το 2008 (δυο κυβερνήσεις) για τους αξιολογητές-καταχωρητές και σχεδιαστές της ΠΔΣ. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία συναδέλφων που υπηρέτησαν στην ΠΔΣ από τις συγκεκριμένες θέσεις και πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας, επεσήμανε την κοροϊδία της κυβέρνησης στα πρόσωπά τους, γιατί ενώ τους έχει υποσχεθεί εδώ και μήνες ότι θα εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την πληρωμή τους, δεν το πραγματοποιεί. Ο Π.Δ. δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημα των συναδέλφων στην Υπουργό, αλλά δεν γνώριζε αν αυτό αποτελεί «στάση πληρωμών»… Το Δ.Σ. τοποθετήθηκε και στο θέμα της κατάργησης της ΠΔΣ από την Υπουργό, παρόλο που και σήμερα ακόμα μαθητές Λυκείου ζητούν να λειτουργήσει ο θεσμός μην αντέχοντας το οικονομικό κόστος των Φροντιστηρίων.
Β. Παράλληλα ανέδειξε το ζήτημα της μη καταβολής δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς, όπως σε όσους έχουν πάει εκδρομές, λέγοντας ότι θα θεωρήσει δικαιολογημένη την άρνηση εκπαιδευτικών στο μέλλον να συνοδεύσουν μαθητές όντας απλήρωτοι. Αναφορά έγινε και για την μη καταβολή στους εκπαιδευτικούς των αποζημιώσεων για μη χρήση θερινής αδείας το καλοκαίρι κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, λέγοντας πως προέχει η πληρωμή όχι για τα χρήματα, αλλά  για να μην δημιουργηθεί κακό προηγούμενο απασχόλησης εκπαιδευτικών το καλοκαίρι χωρίς αποζημίωση.
Γ. Με παρουσία εκπροσώπων του Συντονιστικού Ωρομισθίων το Δ.Σ. διατύπωσε την αγανάκτησή του
 για τον εμπαιγμό των συναδέλφων που εργάζονται ήδη στα σχολεία και θα αμείβονται μέσω ΕΣΠΑ. Το γεγονός ότι δεν τους δόθηκε η σύμβαση όταν αναλάμβαναν υπηρεσία, ότι είναι απλήρωτοι αν και δουλεύουν από τη Β’ Φάση πρόσληψης αναπληρωτών (αρχές Οκτωβρίου) και δεν ξέρουν πόσα, πότε και πώς θα πληρώνονται, καθιστά τις συνθήκες εργασίας τους μεσαιωνικές. Επισημάναμε επικίνδυνες πλευρές και στο εργασιακό επίπεδο, αφού θυμίζουν συμβάσεις έργου. Το Δ.Σ. έθεσε την πρόταση της ΟΛΜΕ να υπάρχουν συμβάσεις μόνο κανονικών αναπληρωτών και όλοι οι συνάδελφοι να πληρώνονται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δ. Στο ζήτημα των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε Υπηρεσίες του Υπουργείου, πέρα από αυτές που έγιναν το καλοκαίρι από την Υπουργό, το Δ.Σ. ζήτησε να μάθει γιατί δεν υπάρχει διαφάνεια και τι θα ισχύσει από άποψη μορίων, ωραρίου εργασίας και αδειών για όσους εκπαιδευτικούς έχουν αποσπαστεί στις Υπηρεσίες μετά το καλοκαίρι. Οι απαντήσεις του Π. Δ. έδειξαν ότι ο νέος νόμος 3848/2010 που καθορίζει το ζήτημα έχει κενό που αφήνει το περιθώριο πρωτοβουλιών στη Διοίκηση για αποσπάσεις σε Υπηρεσίες για την κάλυψη πραγματικών ή όχι αναγκών κατά το δοκούν. Εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτό το νόμο και με τις δημόσιες δηλώσεις  της Υπουργού, αφού δηλώνει δημόσια ότι οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στα σχολεία και ότι λίγοι είναι στα γραφεία, αν τους υπολογίζει με βάση όσες αποσπάσεις έκανε η ίδια το καλοκαίρι ή με  βάση και όσους μετακινήθηκαν αργότερα με αδιαφανείς διαδικασίες.
Ε. Ζητήσαμε να γίνουν οι κρίσεις των διευθυντών που έχουν δικαιωθεί δικαστικά εδώ και πολλούς μήνες και ακόμα εκκρεμεί η υπόθεσή τους. Μας απάντησε ότι θα γίνει, αλλά ακόμα δεν είναι έτοιμο το αρμόδιο για το θέμα αυτό Συμβούλιο Επιλογής. Όμως, το ζήτημα είναι και ηθικό για τους συναδέλφους και δεν θα πρέπει η Διοίκηση να διολισθαίνει σε νέα αργοπορία, γιατί αυτό θα αποτελέσει άρνηση εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων. Για μας το εύλογο διάστημα αναμονής των συναδέλφων έχει παρέλθει προ πολλού. Η πρακτική αυτή αποτελεί πράξη που και νομικά είναι ευάλωτη. Το καταγγέλλουμε!
Στ. Εκθέσαμε την άποψή μας πως οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας που διατίθενται πλήρως στην πρωτοβάθμια πρέπει να έχουν το ωράριο της δευτεροβάθμιας και δηλώσαμε πως ο όρος «ολική διάθεση» δεν υφίσταται, αλλά χρησιμοποιείται προκειμένου να μπορέσει το Υπουργείο να επιβάλει το ωράριο της πρωτοβάθμιας στους συναδέλφους που προέρχονται από τη δευτεροβάθμια με νομικίστικες και αδικαιολόγητες αλχημείες παραθέτοντας νόμους και εγκυκλίους χωρίς ουσία.
Ζ. Τέλος, για τα προβλήματα που προέκυψαν με τα αθλητικά σχολεία το Δ.Σ. ανέφερε ότι είχε έγκαιρα επισημάνει την προσπάθεια της διολίσθησης της αθλητικής παιδείας σε μαρασμό και σε κατάργηση και ότι ο τρόπος μεταχείρισης των σχολείων αυτών συνιστά εμπαιγμό για τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ11 που ακόμα αναμένουν να κληθούν για να εργαστούν στα συγκεκριμένα σχολεία. Ο Π.Δ. ανέφερε ότι η Γ.Γ. Αθλητισμού δεν έχει χρήματα για τη μεταφορά των μαθητών και ότι το Υπουργείο προτρέπει να βρεθεί λύση μέσα από τοπικούς φορείς. Σημειώσαμε ότι η πρόταση αυτή συνιστά μεταφορά υποχρεώσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων σε αυτήν. Δηλαδή ουσιαστικά  δείχνουν τα σχέδιά τους για τον «Καλλικράτη της εκπαίδευσης». Άρα δείχνουν τι θα συμβεί με την παραχώρηση του δημόσιου αγαθού της Εκπαίδευσης σε τοπικό επίπεδο. 

Για το ΔΣ
Ο  Πρόεδρος                                                                           Ο  Γραμματέας
 Σπίνος Αθανάσιος                                                                     Σιάχος Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.