Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ενημέρωση για την Πρωτοβάθμια Εκπ/ση από τη Κρήτη

Ζαχαρίας Καψαλάκης                                   Μεσαρά  17 Ιανουαρίου 2011

Αιρετός ΠΥΣΠΕ  Ηρακλείου
Τηλ.6948400112                                 
ΦΑΞ: 2892052203             

1ο Ενημερωτικό Ιανουαρίου   2011

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Καλό χρόνο… Υγεία και δύναμη, στη ζωή μας και στο έργο μας!

Θέμα 1ο: Στραβά ξεκινήσαμε στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου

Πρώτη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου την περασμένη Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011.
Κλήθηκα σε …άτυπη συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, καθώς ο Περιφερειακός δεν είχε (και δεν έχει) ακόμη υπογράψει τη συγκρότηση των ΠΥΣΠΕ όλης της Κρήτης, ως όφειλε  βάση το Π.Δ. 1/2003 άρθρο 10 παρ. 1 και 2 (Τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια, που λειτουργούν κατά τις διατάξεις του παρόντος Π.Δ., συγκροτούνται: α) τα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης 2. Οι αποφάσεις συγκρότησης των συμβουλίων εκδίδονται εντός του μηνός Δεκεμβρίου κάθε δεύτερου έτους)! Ο μήνας σήμερα είναι Ιανουάριος και έχουμε ημερομηνία 17.
Είχαμε λοιπόν κληθεί να τοποθετήσουμε 7 γυμναστές και 2 συναδέλφους ειδικής αγωγής. Όμως φτάνοντας στη Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης, παρατήρησα ότι οι συνάδελφοι αναπληρωτές είχαν ήδη στα χέρια τους τα κενά στα οποία επρόκειτο να τοποθετηθούν.
Η αντίδραση μου ήταν άμεση, καθώς δε δέχτηκα να παριστάνω τη γλάστρα σε ένα Υπηρεσιακό Συμβούλιο, στο οποίο ενώ είχα κληθεί, φάνηκε τελικά απλώς θα συμπλήρωνα το κάδρο στο τραπέζι του Συμβουλίου. Είναι ντροπή στις μέρες μας, να δίνονται κενά, χωρίς να αξιολογούνται από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και να παίρνονται αποφάσεις ερήμην τους. Και είναι τόσα πολλά τα κενά που υπάρχουν σήμερα στο Νομό μας, που δεν θα με πείραζε ειλικρινά όποια σχολεία και να καλύπταμε. Με ενόχλησε όμως το γεγονός, ότι η κ. Δ/ντρια Π.Ε. εν μέσω Ιανουαρίου, με δική της και μόνο απόφαση, έκανε μετακινήσεις συναδέλφων γυμναστών (αποσπάσεις)… Μάλιστα τους συναδέλφους γυμναστές τους είδαμε, αλλά τις συναδέλφους της Ειδικής Αγωγής δεν τις είδαμε καν, αφού μάλλον είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα…

Συνάδελφοι…
Η λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων ρυθμίζεται από Νόμους και Προεδρικά Διατάγματα, στα οποία όλοι οφείλουμε να υπακούμε. Το ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου αποτελείται από εκλεγμένα και διορισμένα μέλη, τα οποία σε συνεδρίαση τυπική ή άτυπη θα παίρνουν αποφάσεις κατά πλειοψηφία ή και ομόφωνα και τις οποίες όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε. Αποφάσεις όμως δε  θα παίρνουν για λογαριασμό του ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, κανένας άλλος, εκτός από όλους τους αρμόδιους μαζί.
Για την ιστορία:  Από τους επτά γυμναστές που διορίστηκαν, παρουσιάστηκαν και τοποθετήθηκαν οι έξι. Συγκεκριμένα:
·                  Γυμναστές δόθηκαν με 24 ώρες στα Δ. Σ. Αγίας Βαρβάρας και Χερσονήσου (Η Χερσόνησος είναι ένα από τα 800 πιλοτικά ολοήμερα που λειτουργούσε χωρίς γυμναστή).
·                  Γυμνάστρια τοποθετήθηκε στα Δ. Σ. Κουνάβων και 2ο Αρχανών.
·                  Επίσης στα Δ. Σ. 1ο Τυμπακίου και Βόρρων.
·                  Μετακινήθηκε ο γυμναστής από τα σχολεία Αγίων Δέκα – Βαγιονιάς και Γκαγκαλών, σε Πιτσίδια - Γαλιά.  Ζήτησα να μη γίνει η μετακίνηση αυτή που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στα σχολεία, αφού ο συγκεκριμένος συνάδελφος θα πάει σε λίγες ημέρες στο ΤΑΔ Πόμπιας, όπου έχει ήδη αποσπαστεί. Δεν εισακούστηκα.
·                  Μετακινήθηκε ο γυμναστής από τα Δ. Σ. Επισκοπής και Γουβών προς την πόλη του Ηρακλείου.
·                  Να σημειώσω επίσης ότι τοποθετήθηκαν και μία συνάδελφος νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής στο Τμήμα Ένταξης του 2ου Νηπιαγωγείο Αρκαλοχωρίου και μία γυμνάστρια Ειδικής Αγωγής στο 2ο Ειδικό Ηρακλείου Αυτές ούτε τις είδαμε, ούτε τις απαντήσαμε καθώς μάλλον είχαν τοποθετηθεί άλλη μέρα, όπως προείπα!
Επίλογος: Το ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου θα πρέπει να αποτελεί καθρέπτη διαφάνειας αξιοκρατίας, τιμιότητας, ισότητας ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. Θα το παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις!

Θέμα 2ο: Αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων.

Σήμερα  Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο αμφιθέατρο της παλιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου σύσκεψη που οργάνωσαν οι τρεις Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π. Ε. του Ν. Ηρακλείου, παρουσία των αιρετών ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ με θέμα την αναμοριοδότηση των σχολικών μας μονάδων.
Η πρόταση που καταλήξαμε είναι πιστεύω καταστάλαγμα προσπάθειας μηνών και είμαι σίγουρος ότι αν είναι τελικά ενιαία για όλη τη χώρα θα άρει πολλές αδικίες και προβλήματα. Συγκεκριμένα αποφασίσαμε:
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΧΩΡΑΣ.
*        Τα κριτήρια μοριοδότησης των σχολείων πρέπει να είναι ενιαία για όλη την χώρα και για τα σχολεία της α/θμιας και για τα σχολεία της β/θμιας.
*        Οι συνάδελφοι, όλοι, παίρνουν τα μόρια της θέσης που υπηρετούν (οργανικά - αποσπασμένοι – αναπληρωτές -  μετεκπαιδευόμενοι κτ.λ.)
*        Τα κριτήρια προσδιορισμού των δυσπρόσιτων σχολείων, πρέπει να επανακαθοριστούν και να είναι ενιαία για όλη η χώρα.
*        Η κλίμακα μορίων να καθοριστεί από 1 έως 12. (Σ.Σ. Το Υπουργείο προτείνει για την α/θμια 10 μόρια και για τη β/θμια 12 μόρια).
*        Τα 12 μ. να δίδονται μόνο στα δυσπρόσιτα σχολεία.
*        Οι άξονες προσδιορισμού των μορίων των σχολείων να είναι:
1- Οργανικότητα σχολείου.
2- Απόσταση από την πρωτεύουσα του Νομού.
3- Συνθήκες διαβίωσης.

1.       ΟΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. (1 έως 4 μόρια).
*        1/θέσιο=    4μ.
*        2/θέσιο =   3 μ.
*        3/θέσιο-4/θέσιο = 2 μ.
*        πολυθέσια =         1 μ.

2.       ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ (1 έως 4 μόρια).
*        Από 0- 2 χλμ. =    1μ.
*        Από 20 - 40 χλμ. =         2μ.
*        Από 40 – 60 χλμ. =        3μ.
*        Από 60 και άνω = 4μ.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ. (1 έως 4 μόρια).
(Γεωγραφικές — Κλιματολογικές ιδιαιτερότητες, συνθήκες πρόσβασης κ.λ.π.)
*        Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα δυσπρόσιτα σχολεία, που είναι τα μοναδικά που παίρνουν τα 4 μόρια.
*        Τα μόρια συνθηκών διαβίωσης να ακολουθούν τον εκπαιδευτικό σε όλη του την καριέρα.

Θέμα 3ο: Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση

Πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου 2011, παράσταση διαμαρτυρίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και των αιρετών ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης για τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.
      Δυστυχώς ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ήταν απών (είχε φροντίσει η κ. Διαμαντοπούλου να τους συγκεντρώσει στην Αθήνα για να μην είναι παρόντες στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, που γινόταν πανελλαδικά).
          Μας δέχτηκε ο αναπληρωτής του συνάδελφος Σχολικός Σύμβουλος και υπεύθυνος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π. Ε. κ. Μανόλης Μαυρικάκης, στον οποίο δόθηκε υπόμνημα και αναλύθηκε ο σκοπός της κινητοποίησής μας. Δε θα αφήσουμε να συρρικνωθεί άλλο το δημόσιο σχολείο… Αρκετά!

Θέμα 4ο: Μετακινήσεις γυμναστών από την Α/θμια στα ΤΑΔ…

Στις 4 Ιανουαρίου 2011, έδωσα στη δημοσιότητα την παρακάτω δήλωση, σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μετακινήσεις γυμναστών από την Α/θμια στα ΤΑΔ:
«Τις τελευταίες ημέρες ασκούνται πιέσεις σε συναδέλφους γυμναστές της Α/θμιας Εκπ/σης να εγκαταλείψουν τα σχολεία τους και να καλύψουν τα κενά στα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ), σε μια προσπάθεια υλοποίησης της  υπ. Αρ. 164114/27-12-2010 υπουργικής απόφασης, που προβλέπει μετακινήσεις συναδέλφων γυμναστών.
          Θέλω να καταγγείλω την απαράδεκτη αυτή τακτική, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι στην Α/θμια Εκπ/ση στο Νομό Ηρακλείου υπάρχουν πάνω από 30 κενά γυμναστών σε πρωινό και απογευματινό ωράριο και οποιαδήποτε μετακίνηση προσωπικού σημαίνει αύξηση των κενών.
          Καλώ τους υπεύθυνους που προσπαθούν να εξασφαλίσουν την λειτουργία των ΤΑΔ με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο, να φροντίσουν ΑΜΕΣΑ  να εξασφαλίσουν πιστώσεις με νέους διορισμούς για την κάλυψη των κενών τόσο στα ΤΑΔ, όσο και στα Δημοτικά σχολεία του Νομού Ηρακλείου. Δε θα πρέπει να ξεχνούν το χώρο από το οποίο προέρχονται, δε θα πρέπει να ξεχνούν τους χιλιάδες αδιόριστους συναδέλφους τους γυμναστές και πάνω απ’ όλα τους μαθητές μας που είναι χωρίς γυμναστές από την έναρξη του σχολικού έτους.
          Είμαστε εκπαιδευτικοί, αγαπούμε και στηρίζουμε το δημόσιο σχολείο, αλλά σε καμιά περίπτωση δε γινόμαστε «βασιλικότεροι του βασιλέως», προκειμένου να γίνουμε αρεστοί ή για να εφαρμόσουμε εγκυκλίους που δε  λύνουν προβλήματα, αλλά δημιουργούν νέα.
          Μαζικοί διορισμοί γυμναστών για την κάλυψη των ΤΑΔ και των Δημοτικών σχολείων είναι η μόνη λύση. Όλα τα υπόλοιπα συμβάλουν στη συρρίκνωση και μόνο του δημοσίου σχολείου…»
          Τελικά θα μετακινηθούν 2 γυμναστές για τα ΤΑΔ Ηρακλείου και άλλοι 2 για τα ΤΑΔ Πόμπιας!

Θέμα 5ο: Κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, σε πλήρη συνεννόηση και ευθυγράμμιση με όλες τις Ομοσπονδίες του Δημόσιου Τομέα, αποφάσισε ένα νέο κύκλο αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων:
•·         Συμμετοχή των εργαζομένων στο Δημόσιο στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια
ενάντια στις επιλογές της Κυβέρνησης που διαλύουν τις δημόσιες συγκοινωνίες, καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις και τους κανονισμούς εργασίας των εργαζομένων στα ΜΜΜ και επιβαρύνουν τους πολίτες με νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων.
•·        4ωρη στάση εργασίας  (8.30 π.μ. - 12.30 μ.μ) την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011 συμπαραστεκόμενη  στους συμβασιούχους και στο συλλαλητήριο που οργανώνουν την ίδια ημέρα έξω από τον Άρειο Πάγο.
•·        Συλλαλητήριο κατά της Ακρίβειας (αυξήσεις σε εισιτήρια, διόδια, είδη πρώτης ανάγκης) την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011.
•·        Πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την ενιαία αγωνιστική κινητοποίηση και με τα Συνδικάτα του Ιδιωτικού Τομέα. 
Σας στέλνω:
·                  Την ανασυγκρότηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. μετά την αποχώρηση των Δημήτρη Μπράτη (αιρετός στο ΚΥΣΠΕ) και Βασίλη Τσιάκου (παραιτήθηκε). Νέος πρόεδρος της ΔΟΕ ο συνάδελφος Μαντάς Κομνηνός και νέα μέλη ο Πολυζώης Μπαμπούρας και ο Μάνος Ανδρουλάκης. Τους ευχόμαστε καλούς αγώνες… http://www.doe.gr/index.php?categoryid=17&p2_articleid=7692
·                  Η νέα σύνθεση του ΚΥΣΠΕ: http://www.doe.gr/11/kyspe2011.pdf

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς                        
 Ζαχαρίας Καψαλάκης
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου
Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν την ενημέρωση που στέλνω στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (και τους καλοκαιρινούς μήνες), μπορούν να μου το στείλουν μήνυμα στο:  zkapsala@otenet.grΕπίσης έχω σελίδα στο Facebook (το όνομά μου με ελληνικούς χαρακτήρες Ζαχαρίας Καψαλάκης) για άμεση ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.