Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Οι πρώτες αντιδράσεις από το Παναιτώλιο στις καταργήσεις σχολείων στο Αγρίνιο

Σήμερα (χθές) Κυριακή 13-2-2011 το μεσημέρι έγινε κατάληψη του κόμβου της Ερμίτσας (Είσοδος Παναιτωλίου) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισήγηση του διευθυντή εκπαίδευσης με την οποία καταργούνται πολλά σχολεία στην περιοχή του Αγρινίου. Συγκεκριμένα για τον π. Δήμο Θεστιέων καταργούνται ή συγχωνεύονται το Λύκειο Παναιτωλίου, το Γ/σιο Παναιτωλίου με το Γ/σιο Καινουργίου, το ΕΠΑΛ Καινουργίου, Δημοτικά σχολεία καθώς και το Νηπιαγωγείο Ν. Αβώρανης.
Για το λόγο αυτό οι γονείς 1ου και 2ου Δημοτικού σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου Παναιτωλίου, τοπικοί φορείς και Πολίτες του Παναιτωλίου στις 12 το μεσημέρι έκαναν συμβολική κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας του κόμβου της Ερμίτσας για πάνω από δυο ώρες με αποτέλεσμα να διακοπή η οδική επικοινωνία της εθνικής οδού Αντιρρίου Ιωαννίνων.

  Στη συγκέντρωση των κατοίκων παρευρέθηκε και η αρμόδια αντιδήμαρχος παιδείας του Δήμου Αγρινίου κ. Κατσαρή η οποία προσπάθησε να αντιμετωπίσει την αγανάκτηση των κατοίκων και των μαθητών με παρελκυστική τακτική, χωρίς να αποσαφηνίζει τον ρόλο του εκπροσώπου του δήμου με αυτόν του κρατικού υπαλλήλου! Με τα όσα είπε  η κ. Αντιδήμαρχος φαίνηκε ότι στηρίζει την κυβερνητική πολιτική και όχι τα συμφέροντα των δημοτών που υποτίθενται ότι πρεσβεύει!
 Δηλώνοντας σε κάθε κατεύθυνση ότι η πρόταση του διευθυντή δ/θμιας εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας που καταργεί τα σχολεία του Παναιτωλίου και του π. Δήμου Θεστιέων δεν είναι η τελική!  Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι με την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν υφίσταται πλέον η δυνατότητα πρότασης από όργανα λαϊκής συμμετοχής, όπως η ΔΕΠ και ΝΕΠ και ως εκ τούτου την απόφαση-εισήγηση προς το υπουργείο παιδείας για την κατάργηση-συγχώνευση και ίδρυση σχολείων έχει ο διορισμένος από την υπουργό παιδείας Περιφερειακός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας.
Με αποτέλεσμα οι δήμοι να περιορίζονται μόνο σε πολιτικές αποφάσεις κάτι που η κ. Κατσαρή δεν τόλμησε να δηλώσει στη συγκέντρωση των Παναιτωλιωτών παρά του ότι παραβρέθηκε και έλεγε δειλά ότι είναι με τις τοπικές κοινωνίες που στην προκειμένη περιπτώσει με ευθύνη της παράταξής της δεν υπάρχει τοπικό κοινοτικό συμβούλιο!
Αλγεινή εντύπωση έκανε η απουσία καθηγητών και δασκάλων των σχολείων του Παναιτωλίου καθώς επίσης και διαφόρων παραγόντων της τοπικής κοινωνικής ζωής.     
Οι μαθητές βροντοφώναζαν τη ρήση του Πατροκοσμά «όταν κλείνουν σχολεία ανοίγουν φυλακές!»
 Η επιτροπή ζήτησε από τη κυρία Κατσαρή να εισαχθεί ως κατεπείγον στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα των καταργήσεων-συγχωνεύσεων σχολείων και να πάρει θετική απόφαση και ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του μνημονίου για κατάργηση των χωριών.
Οι συγκεντρωμένοι ευελπιστούν ότι ο Δήμος Αγρινίου θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα αποτρέψει αυτή την αρνητική εξέλιξη που οδηγεί σε υποβάθμιση του περιεχομένου του εκπαιδευτικού έργου και αποδυναμώνει τις τοπικές κοινωνίες τις οποίες οδηγούν σε εποχές του 1960 και για το λόγο αυτό επιφυλάσσονται για περαιτέρω κλιμάκωση των αντιδράσεων τους.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Αγρινίου και της Λαϊκής Συσπείρωσης καθώς και ο π. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεστιέων Μαρίνος Ψειμάδας που δήλωσαν ότι στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Παναιτωλίου Δήμου Αγρινίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.