Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Δεκάδες καταλήψεις και αποχές σε όλη τη χώρα

Υπό το κράτος πανικού τελεί το υπουργείο Παιδείας καθώς τα μαζικά λουκέτα σε 1.000 και πλέον σχολεία πυροδοτούν καταλήψεις και άλλες κινητοποιήσεις σε όλη την επικράτεια. Από την Κρήτη μέχρι τη Φλώρινα η εκπαιδευτική κοινότητα και οι τοπικές κοινωνίες σηκώνουν μαύρες σημαίες για να εμποδίσουν την κυβέρνηση να σβήσει από τον χάρτη τα σχολεία των περιοχών τους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φοβάται ότι οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών των σχολείων που κλείνουν θα αποτελέσουν το φιτίλι για γενικευμένο μαθητικό ξεσηκωμό, καθώς όλα τα σχολεία της Ελλάδας στενάζουν από τις δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση.
Χαρακτηριστικό του κλίματος ανησυχίας είναι το γεγονός ότι η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δεν έχει υπογράψει ακόμη τις υπουργικές αποφάσεις για τη συγχώνευση σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την καθυστέρηση ευθύνονται οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από βουλευτές και παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι ζητούν να βγουν σχολεία των περιοχών τους από τη "μαύρη λίστα".
Το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές, άφησε ανοικτό και η ίδια η υπουργός Παιδείας δηλώνοντας ότι "σ' αυτή την πρώτη προσπάθεια που γίνεται για τα σχολεία πιθανόν να υπάρχουν προβλήματα. Δεν υπάρχουν δόγματα".
Ωστόσο, ακόμη κι αν υπάρξουν διασώσεις της τελευταίας στιγμής για να.............
 "βουλώσουν" κάποια στόματα, δεν θα αλλάξει η συνολική εικόνα, που εκτός από μαθητές - ομήρους των μέσων μεταφοράς θέτει σε καθεστώς ομηρείας περίπου 4.000 εκπαιδευτικούς. Όπως δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας οι καθηγητές που πλεονάζουν (λόγω των συγχωνεύσεων) θα πάνε σε σχολεία τα οποία έχουν ανάγκη. Εάν δεν υπάρχουν θέσεις στον νομό όπου υπηρετούν, θα πάνε σε διπλανούς νομούς!
Η οργή και η αγανάκτηση μεταξύ των εκπαιδευτικών περισσεύει. Την Παρασκευή ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κηρύσσουν δίωρη στάση εργασίας και καλούν στις 12.30 το μεσημέρι σε νέα πανελλαδική κινητοποίηση έξω από τις Περιφέρειες Εκπαίδευσης. Τα δύο εκπαιδευτικά συνδικάτα οργανώνουν πολύμορφες κινητοποιήσεις ζητώντας την ανάκληση των συγχωνεύσεων ενώ στις 30 Μαρτίου αναμένεται να προχωρήσουν σε νέα απεργία.
Χθες εκδηλώθηκαν κινητοποιήσεις σε δεκάδες σχολεία ανά την επικράτεια. Αλλού πραγματοποιούνται καταλήψεις, αλλού αποχές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη Θεσσαλία, όπου οι μαθητές 11 σχολείων βρίσκονται σε κατάληψη ή αποχή. Στη Δυτική Μακεδονία καταγράφονται 18 σχολεία σε κινητοποιήσεις, στην Πελοπόννησο 11, στην Αττική 8, στην Κρήτη 4. Σε πολλές περιπτώσεις στις κινητοποιήσεις πρωτοστατούν οι γονείς.
Το υπουργείο Παιδείας, μετά τις απειλές για μάθημα τις αργίες και τα Σάββατα, επιστρατεύει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που επιχερεί με τον μπαμπούλα των απουσιών να φτιάξει απεργοσπάστες μαθητές! Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, οι απουσίες λόγω κατάληψης των διδακτηρίων ή ομαδικής αποχής των μαθητών από τα μαθήματα θα θεωρηθούν αδικαιολόγητες. Αντιθέτως οι μαθητές που με οποιονδήποτε τρόπο εκδήλωσαν πρόθεση να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία των μαθημάτων δεν θα πάρουν απουσίες.
Στο μεταξύ σε έλεγχο όλων των μεταπτυχιακών τίτλων των εκπαιδευτικών που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας με αφορμή καταγγελίες για μεταπτυχιακά - μαϊμού στον νομό Χαλκιδικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση, «το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται πρόταση ώστε τα Συμβούλια Επιλογής Στελεχών να ελέγχουν τη γνώση της ξένης γλώσσας, στην οποία έχει αποκτηθεί ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, προκειμένου να μοριοδοτούν τους μεταπτυχιακούς τίτλους κατά τη διαδικασία επιλογής των στελεχών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.