Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Επτά µέτρα του υπουργείου για Πανελλαδικές... low budget


Μαθητές και µαθήτριες ετοιµάζονται να διαγωνιστούν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις (φωτογραφία αρχείου). Φέτος για λόγους εξοικονόµησης  κονδυλίων οι εξετάσεις θα αρχίσουν νωρίς, στις 12 Μαΐου
Επτά µέτρα για Γενικές Εξετάσεις… low budget έλαβε φέτος το υπουργείο Παιδείας σε µια προσπάθεια να προσαρµόσει το κόστος στις επιταγές του Μνηµονίου, διατηρώντας όµως υψηλά την ποιότητα και το κύρος της διαδικασίας.

Ενώ οι µαθητές προετοιµάζονται για την αυλαία των Πανελλαδικών τη µεθεπόµενη Πέµπτη, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των κατά τόπους εξεταστικών κέντρων, υπάρχει φέτος µείωσή τους έως και κατά 1/3, ανάλογα µε την περιφέρεια. Οι διευθυντές Εκπαίδευσης κάνουν λόγο για αναγκαίο εξορθολογισµό, πάντως το γεγονός θα οδηγήσει στην αναγκαστική µετακίνηση χιλιάδων µαθητών κατά τις ηµέρες των εξετάσεων. Προβλέποντας αυτή την εξέλιξη, το υπουργείο Παιδείας προσδιόρισε για πρώτη φορά φέτος την έναρξη των εξετάσεων µισή ώρα αργότερα από τις προηγούµενες χρονιές, στις 8.30 το πρωί αντί για τις 8. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ. Tα µέτρα για τον εξορθολογισµό των εξετάσεων – και άρα για την εξοικονόµηση κονδυλίων – που έλαβε φέτος το υπουργείο Παιδείας είναι τα ακόλουθα:
1. Περιορισµός εξεταστικών κέντρων: «Κόπηκε» περίπου το ένα στα τέσσερα εξεταστικά κέντρα. Η µείωση υπολογίζεται σε 20% – έως 30% σε οριακές.......
περιπτώσεις. Στην Αττική για παράδειγµα από 308 που λειτούργησαν πέρυσι φέτος τα εξεταστικά κέντρα θα είναι 198, ενώ στηΘεσσαλονίκη θα είναι 12 λιγότερα.


2. Αναλόγως βέβαια µειώνονται και οι τριµελείς εξεταστικέςεπιτροπές κάθε εξεταστικού κέντρου. Ωστόσο, προκειµένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο και η ποιότητα των εξετάσεων, δεν περιορίζεται ο αριθµός των βαθµολογικών κέντρων, ούτε των εκπαιδευτικών - επιτηρητών.


3. Οι εξετάσεις των υποψηφίων των Εσπερινών Λυκείων φέτος θα γίνουν για πρώτη φορά το πρωί, µαζί µε τους αποφοίτους των πρωινών, προκειµένου να εξοικονοµηθούν κονδύλια. Πάντως αυτή η απόφαση ξεσήκωσε διαµαρτυρίες των µαθητών των Εσπερινών, ορισµένοι εκ των οποίων έλεγαν ότι δεν θα µπορέσουν να πάρουν άδειες από τις δουλειές τους γιανα εξεταστούν.


4. Οι εξετάσεις προσδιορίστηκαν νωρίτερα (στις 12 Μαΐου) από κάθε άλλη χρονιά προκειµένου να µην απασχοληθεί εκπαιδευτικό προσωπικό πολλές ηµέρες του Ιουλίου, οπότε η µισθοδοσία τους θα είναι αυξηµένη λόγω χρήσης καλοκαιρινής αδείας.


5. Η νέα δυνατότητα απόκτησης απολυτηρίου µόνο µε ενδοσχολικές εξετάσεις για όσους δεν ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε πανεπιστήµια και ΤΕΙ εκτιµάται ότι θα µειώσει κατάπερίπου 3.000 τους υποψήφιους στις Πανελλαδικές, περιορίζοντας αντιστοίχως και τα κονδύλια.


6. Φέτος επίσης αποφασίστηκε οι µαθητές µε αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που συµµετέχουν στις ΠανελλαδικέςΕξετάσεις των ΕΠΑΛ να εξεταστούν µόνο σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και να καταργηθούν τα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα φυσικώς αδυνάτων. Αυτό όµως σηµαίνει ότι όσοι κατοικούν σε άλλες πόλεις θα πρέπει να µετακινηθούν µαζί µε τους συνοδούς τους και να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα ταξιδιού και διαµονής καθ’ όλη τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Για τον λόγο αυτό έχουν ήδη διατυπωθεί αντιρρήσεις από τοπικές ΕΛΜΕ.


7. Οι αµοιβές των εκπαιδευτικών που θα συµµετάσχουν στη διαδικασία (επιτηρητές κ.ά.) δεν έχουν ανακοινωθεί ακόµα, εκτιµάται όµως ότι θα είναι µειωµένες όπως και πέρυσι.
Για πρώτη φορά
οι εξετάσεις των υποψηφίων εσπερινών Λυκείων θα γίνουν µαζί µε τους αποφοίτους των πρωινών, ενώ οι πανελλαδικές για λόγους κόστους αρχίζουν νωρίς, στις 12 Μαΐου
Συνεχίστε εδώ


Μειώθηκαν κατά 30% τα εξεταστικά κέντρα – ψαλίδι στις αµοιβές των εκπαιδευτικών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.