Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

"Στερεύουν" οι επιστήμονες στην Ελλάδα

Όλο και περισσότεροι Έλληνες επιστήμονες μεταναστεύουν στο εξωτερικό, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Λόη Λαμπριανίδη.
epistimonesΣύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει στο βιβλίο του "Επενδύοντας στη φυγή", για το έτος 2009-2010, δηλαδή το έτος που διεξήχθη η έρευνα, βρίσκονται στο εξωτερικό από 114.000 ως 139.000 "φωτισμένα μυαλά". Μάλιστα, αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο 8,5% με 10,5% των πτυχιούχων που ζουν στην Ελλάδα..
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με το μοίρασμα 2.800 ερωτηματολογίων, που μοιράστηκαν με τη μέθοδο του "snowballing", της "χιονοστιβάδας" δηλαδή (αλυσιδωτά mail από το ένα στο άλλο άτομο), σε Έλληνες του εξωτερικού, και από τα οποία φάνηκε ότι  το 40% του δείγματος κατέχει τουλάχιστον έναν τίτλο σπουδών από ένα από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Μάλιστα, οι περισσότεροι έχουν πολύ καλές σπουδές και διαπρέπουν στο χώρο τους.
Όσον αφορά τη διασπορά των Ελλήνων "Illuminati", αυτοί έχουν διασκορπιστεί σε 528  πόλεις ανά τον κόσμο, με πρώτες στη λίστα το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, και τις Βρυξέλλες.
Από τους ερωτηθέντες, το δρόμο της επιστροφής πήρε μόλις το 15,9% των ερωτηθέντων, με βασικό λόγο τη νοσταλγία για το οικογενειακό περιβάλλον και την πατρίδα.
Αντίθετα, 8 στους 10 εξακολουθούν να μένουν στο εξωτερικό, όπου εργάζονται κυρίως σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα ή σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.