Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ πρυτάνεων, προέδρων ΤΕΙ και υπουργείου, προκειμένου να εξαντληθεί ένα ακόμη δεκαήμερο ανταλλαγής απόψεων και να κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την ανώτατη παιδεία στη Βουλή.
Της Στελίνας Μαργαριτίδου

Χθες μέχρι αργά το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, καθηγητές, μέλη του ΠΑΣΟΚ, συνεδρίαζαν για το επίμαχο θέμα, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου "όλες οι διαδικασίες που αφορούν τη Βουλή θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς".
Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Μόσιαλος έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το 20% των φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ενώ από τους 100 φοιτητές που πέτυχαν στα ΤΕΙ μόνο οι 42 πήραν πτυχίο την τελευταία πενταετία. Παράλληλα το 55% των φοιτητών σπουδάζει για παραπάνω από έξι χρόνια και το 15% των φοιτητών ολοκληρώνει τις σπουδές στα επτά χρόνια. Την ίδια στιγμή 35.000 έλληνες φοιτητές σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμια σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ έχουμε πολύ μικρή εισροή ξένων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει τις αλλαγές στη δομή των ΑΕΙ και ΤΕΙ προχωρώντας μάλιστα άμεσα στη δεύτερη φάση της........

συγχώνευσης ανώτατων ιδρυμάτων.

Όχι στο σχέδιο νόμου από το ΚΚΕ
Κατηγορηματικά αντίθετο με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δηλώνει το ΚΚΕ μετά τη συνάντηση της γενικής γραμματέως του κόμματος Αλέκας Παπαρήγα με εκπροσώπους των πρυτάνεων.
Όπως τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, "με τα προγράμματα σπουδών μικρότερης χρονικής διάρκειας τα πανεπιστήμια θα βγάζουν πτυχιούχους πολλαπλών ταχυτήτων".
Όπως εξήγησε, «θα βγαίνει μέσα από το πανεπιστήμιο η μεγάλη μάζα των επιστημόνων που θα δουλεύουν με ημιαπασχόληση, ετεροαπασχόληση, ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Υποβαθμίζεται το επιστημονικό αντικείμενο του πανεπιστημίου, όταν μέσα στις γραμμές τους υπάρχουν πολλαπλής ταχύτητας πτυχία». 
Ρεπορτάζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.