Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΦ ΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Σπύρος Δημόπουλος*
Σχετικά με το εφάπαξ βοήθημα των δημοσίων υπαλλήλων και την σχεδιαζόμενη περικοπή του ποσού που αναλογεί στον κάθε συνταξιοδοτούμενο κατά 10% ή 15% ή 30% , όπως γράφεται,  από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στα πλαίσια «διάσωσης» της οικονομίας, έχω να παρατηρήσω τα εξής : 
1)   Το εφάπαξ βοήθημα χορηγείται από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.) στους συνταξιοδοτούμενους υπαλλήλους, μόλις βγουν στην σύνταξη.  Στο   Τ.Π.Δ.Υ. ασφαλίζονται υποχρεωτικά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, από την πρώτη στιγμή της πρόσληψής τους, γίνεται κράτηση 4%  επί του βασικού μισθού των κάθε μήνα και στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας. Από 1/1/1993 η κράτηση 4% γίνεται στο σύνολο των αποδοχών, μηνός και δώρων.  2)  Το ποσό που δίνεται σε κάθε υπάλληλο που συνταξιοδοτείται, υπολογίζεται σύμφωνα με τα έτη ασφάλισης, τον μέσο όρο των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας πριν την συνταξιοδότηση και χορηγείται στον συνταξιοδοτούμενο, μόλις βγει στη σύνταξη.
Δηλαδή η απαίτηση του υπαλλήλου παραλαβής του εφάπαξ αρχίζει την ημέρα......
 συνταξιοδότησης, ανεξάρτητα από το πότε θα του δοθεί το ποσό, πόσο καιρό δηλαδή θα κάνει το λογιστήριο του Τ.Π.Δ.Υ. να διεκπεραιώσει τη γραφειοκρατική διαδικασία και να εκταμιευτεί το αναλογούν ποσό, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να δίνεται εντός μιας μικρής προθεσμίας, π.χ. εντός ενός εξαμήνου, μετά δε να δίνεται εντόκως. Δηλαδή, αν κάποιος υπάλληλος βγήκε στη σύνταξη π.χ. την 1η Αυγούστου 2010, ημερομηνία κατά την οποία υπογράφηκε η πράξη συνταξιοδότησής του από τον αρμόδιο διευθυντή, από εκείνη την ημέρα αρχίζει η απαίτηση της βασικής σύνταξης από τον κύριο φορέα ασφάλισης, των βοηθημάτων από τα διάφορα επικουρικά ταμεία και του εφάπαξ από το Τ.Π.Δ.Υ.
'Αρα, ο παραπάνω υπάλληλος την  1η  Αυγούστου 2010 έχει λαμβάνειν το ποσό του εφάπαξ και είναι σαν να το έχει στην τράπεζα.
Το ποσό αυτό θα μπορούσε να το έχει δώσει ως προκαταβολή για την αγορά σπιτιού ή για να εξοφλήσει κάποιο χρέος κλπ.   Έτσι λοιπόν, οποιαδήποτε επιβολή αναδρομικής περικοπής στο ποσό του εφάπαξ σχεδιάζεται από ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επειδή η διοίκηση του Τ.Π.Δ.Υ. δεν το κατέβαλε εγκαίρως, μοιάζει με την επιβολή αναδρομικής κράτησης ή εισφοράς στις καταθέσεις κάποιων όχι τις σημερινές αλλά στις καταθέσεις που είχαν μέσα στο 2010 (π.χ. την 1η Αυγούστου 2010), επειδή τις έχουν ακόμη στην τράπεζα!!! Πρέπει να γίνει κατανοητό από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την διοίκηση του Τ.Π.Δ.Υ. ότι το εφάπαξ όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι σήμερα  και δεν το έχουν πάρει ακόμη, ανήκει εξ ολοκλήρου στους συνταξιούχους από την ημέρα συνταξιοδότησής τους και η αναδρομική περικοπή ή «κούρεμα» είναι πράξη μονομερής, επιλεκτική και επομένως ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ.
Αν θέλει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να κάνει «κούρεμα» του χρέους του, ας το πει ευθέως και ας το κάνει γενικά και προς όλους. Ή ας κάνει αναδρομική κράτηση στις καταθέσεις που είχαν όλοι οι καταθέτες από το 2010 και μετά. Είναι δυνατόν; Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;  
3)  Σχετικά με το ποσό που δίνεται ως εφάπαξ από το Τ.Π.Δ.Υ., έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής : ένας υπάλληλος με 35 έτη υπηρεσίας, κατηγορίας Π.Ε., θα πάρει εφάπαξ 62.804,30 ¤, σύμφωνα με τους πίνακες του Τ.Π.Δ.Υ. Η μηνιαία κράτηση 4% που έγινε σε κάθε συνταξιούχο από το Τ.Π.Δ.Υ.  ήταν περίπου 57 με 58 ευρώ.
Άρα σε εξαμηνιαία βάση είναι περίπου, κατά μέσο όρο 400 ευρώ. Αν αυτά τα χρήματα τα ανατοκίσουμε με ένα επιτόκιο 4,6 %, όσο είναι το επιτόκιο δανεισμού από το Δ.Ν.Τ., θα αποδώσουν μετά από 35 χρόνια το ποσό των 73.700   Ευρώ !!!Δηλαδή το εφάπαξ που δίνεται είναι ήδη μειωμένο κατά 17,35 %.  Αν ο ανατοκισμός γίνει με επιτόκιο 5,5 %, τότε το εφάπαξ θα ήταν 91.500 Ευρώ. 
4)  Τα αποθεματικά των ταμείων και επομένως και του Τ.Π.Δ.Υ., αντί να «επενδύονται» σε αμφιβόλου απόδοσης και διαφάνειας ομόλογα, αν χορηγούνταν ως δάνεια στους ίδιους τους  ασφαλισμένους με τα πιο πάνω επιτόκια, θα είχαμε και διαφάνεια και σίγουρη απόδοση και ανάπτυξη.  Παραδείγματα και προτάσεις υπάρχουν.
Η θέληση να εφαρμοστούν υπάρχει;  

*Μαθηματικός Συνταξιούχος
Καθηγητής Δ.Ε.
Βόλος 4 Ιουλίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.