Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

60 τμήματα ΤΕΙ στο... απόσπασμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Στη μελέτη που διεξήγαγε ο ΟΟΣΑ για τη χώρα μας κατέχει... περίοπτη θέση η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ενώ συστήνεται αποκέντρωση σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η Ελλάδα παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά «αιώνιων» φοιτητών στην Ευρώπη, γεγονός που προκύπτει από τα χαμηλά ποσοστά αποφοίτησης. Η διασπορά, εδώ και χρόνια, δεκάδων τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα αποδίδεται, κυρίως, στις πιέσεις τοπικών παραγόντων (δημάρχων κ.λπ.), που αποσκοπούσαν την τόνωση των τοπικών οικονομιών. Η συγκεκριμένη πολιτική οδήγησε σε διάσπαρτα τμήματα, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, τα οποία αντιμετώπιζαν πληθώρα προβλημάτων (εξοπλισμός, προσωπικό, προσφερόμενες υπηρεσίες κ.λπ.). Ως εκ τούτου, σε ορισμένες ειδικότητες οι επιτυχόντες των πανελληνίων δεν προσέρχονταν να εγγραφούν στα τμήματα εισαγωγής τους ή εγκατέλειπαν τις σπουδές τους, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας.

«Κίνδυνος να παρεκκλίνουν...»
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα ομοειδή τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς καταγράφονται προπτυχιακά προγράμματα με οριακές διαφοροποιήσεις σε ορισμένους επιστημονικούς κλάδους. Σε ό,τι αφορά τη διάκριση πανεπιστημίων και ΤΕΙ, οι ειδικοί του ΟΟΣΑ παρατηρούν μία τάση «πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ». Αυτή προέρχεται από τα τεχνολογικά ιδρύματα, τα οποία τείνουν να προσφέρουν.......
 ακαδημαϊκά προγράμματα παρόμοια με αυτά των πανεπιστημίων στα πεδία της Πληροφορικής, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και των Μηχανικών.
«Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι να παρεκκλίνουν τα ΤΕΙ από την κύρια αποστολή της ικανοποίησης των αναγκών της χώρας για εξειδικευμένους τεχνικούς», σημειώνεται στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού. Επικαλούμενοι στοιχεία του 2005, οι ειδικοί τονίζουν πως το ετήσιος κόστος ανά φοιτητή για τα πανεπιστήμια υπολογιζόταν σε 6.339 ευρώ και για τα ΤΕΙ 2.045. Δηλαδή, ο σπουδαστής του ΤΕΙ στοιχίζει στην Πολιτεία πιο... φτηνά και από το μαθητή λυκείου. Ωστόσο, γίνεται σαφές ότι η πραγματική δαπάνη μπορεί να είναι είναι χαμηλότερη για τα πανεπιστήμια, δεδομένου ότι τα στοιχεία περιελάμβαναν και ερευνητικά κονδύλια. Για τα ΤΕΙ, το κόστος ανά σπουδαστή μπορεί να είναι υψηλότερο, διότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη όσοι διέκοψαν τη φοίτηση και μετακινήθηκαν στα πανεπιστήμια.
«Είναι στοχευμένη η πρόθεση της υπουργού, που αναφέρεται στους διακριτούς ρόλους πανεπιστημίων και ΤΕΙ, διότι έπεται η μετεξέλιξη των τεχνολογικών ιδρυμάτων σε τμήματα κατάρτισης διετούς φοίτησης», εκτίμησε ο πρόεδρος του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παύλος Καρακολτσίδης.

Ερχονται «λουκέτα»
Αναφερόμενοι στις αλλαγές που δρομολογούνται στην ανώτατη εκπαίδευση, οι ειδικοί του ΟΟΣΑ περιγράφουν το νέο μοντέλο διοίκησης και χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, καθώς και την πολιτική μείωσης των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οπως είναι γνωστό, από το μηχανογραφικό έχουν «σβηστεί» 24 τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία δε θα δεχτούν εισακτέους το προσεχές ακαδημαϊκό έτος (2011-2012). Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας προβλέπει, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, καταργήσεις ορισμένων ΤΕΙ, συγχωνεύσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ με άλλα ινστιτούτα, καθώς και συγχωνεύσεις μικρότερων πανεπιστημίων με μεγαλύτερα, εφόσον έχουν παρόμοιο προφίλ.
Ψηλά στη λίστα των υποψηφίων για κλείσιμο βρίσκονται 60 τμήματα περιορισμένης ζήτησης των ΤΕΙ, που επιδεικνύουν και χαμηλά ποσοστά αποφοίτων, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ. «Η έκθεση δεν πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία. Ηταν αναμενόμενο και ήδη είχαμε τα πρώτα μηνύματα με τη διαγραφή 24 τμημάτων ΤΕΙ και ενός πανεπιστημίου από το μηχανογραφικό», δήλωσε στον «Α» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, Κώστας Πετρόπουλος. Εξήγησε, δε, πως μέσα από τις προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως αποτυπώθηκαν στο φετινό μηχανογραφικό, θα προκύψουν τμήματα μηδενικής ζήτησης.
«Μέχρι πέρυσι, τα τμήματα χαμηλής ζήτησης επιλέγονταν από υποψηφίους που στόχευαν στη μετεγγραφή. Φέτος, με την κατάργηση των μετεγγραφών, αυτός ο λόγος εξέλιπε. Σταδιακά το μηχανογραφικό θα υποστεί έναν εξορθολογισμό, ο οποίος θα αποτελεί συνάρτηση του αριθμού των υποψηφίων και των αναγκών της αγοράς εργασίας», υποστήριξε ο κ. Πετρόπουλος.
Ο στόχος, βάσει της έκθεσης του ΟΟΣΑ, είναι να ολοκληρωθούν οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις στην ανώτατη εκπαίδευση μέχρι το τέλος του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.