Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ήρθε η ώρα των φοιτητών

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου
 
Οι φοιτητές παίρνοντας τη σκυτάλη από τους καθηγητές αρχίζουν ακόμη και από σήμερα γενικές συνελεύσεις σε σχολές με στόχο την ανατροπή του νόμου.
Την ίδια ώρα οι πρυτάνεις προγραμματίζουν έκτακτη σύνοδο την Παρασκευή στην Αθήνα, για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προετοιμάζεται, για να κερδίσει το δεύτερο φετινό στοίχημα, την εφαρμογή του νόμου. Ίσως τελικά αυτό αποδειχτεί το πιο δύσκολο, αφού ορισμένες διατάξεις πρέπει να ισχύσουν άμεσα, όπως αυτές που αφορούν το άσυλο και τη συγκρότηση επιτροπών για το νέο διοικητικό μοντέλο.
 
Βέβαια οι πρυτανικές αρχές αποφεύγουν τεχνηέντως να διατυπώσουν εκφράσεις… ανυπακοής στο νόμο. «Εμείς είμαστε εδώ, για να διασφαλίσουμε τη δημοκρατική και ακαδημαϊκή λειτουργία των πανεπιστημίων και αυτό θα κάνουμε», τόνισε με νόημα στη «Θ» ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Παντής.
 
Ήδη η σύγκλητος του πανεπιστημίου, που θα συνεδριάσει εκ νέου μεθαύριο, επισήμανε ότι δεν έχει άλλο δρόμο παρά να προβάλει ως άμεσο και βασικό στόχο της πανεπιστημιακής κοινότητας τη με κάθε νόμιμο τρόπο κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου, που πλήττουν ευθέως τα ιδανικά της παιδείας και διαλύουν την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Βέβαια το ανώτατο...... όργανο του Αριστοτελείου έχει απορρίψει το αίτημα των φοιτητών να παραταθεί ο χρόνος έναρξης της εξεταστικής περιόδου, προκειμένου σε αυτό το διάστημα να συγκληθούν γενικές συνελεύσεις. Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν η απόφαση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), η σύγκλητος του οποίου θα παρατείνει κατά μία εβδομάδα την έναρξη της εξεταστικής περιόδου (σ.σ. επρόκειτο να αρχίσει σήμερα). Εν τω μεταξύ σήμερα συνεδριάζουν οι σύγκλητοι στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πατρών, ενώ το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα αναμένει πρώτα την απόφαση της συνόδου. Στην τελευταία φαίνεται να υπάρχουν τουλάχιστον δύο τάσεις. Από τη μία κάποιοι μιλούν για δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεσα και από την άλλη υπάρχουν αυτοί που εισηγούνται ψύχραιμες κινήσεις, ώστε οι διατάξεις να ανατραπούν σταδιακά και με στρατηγική, χωρίς να αποκλείεται βέβαια και η προσφυγή στη δικαιοσύνη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.