Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Τροπολογίες-μαχαιριά στο νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου από τον Βούγια

 (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Εξι τροπολογίες, εκ των οποίων οι 4 ανατρέπουν βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου της Αννας Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ, κατέθεσε χθες το μεσημέρι στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, το οποίο θα συζητηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι τέσσερις από αυτές αφορούν επίμαχα σημεία τού υπό ψήφιση νομοσχεδίου, όπως το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ και τη διάρθρωση των σπουδών. Συγκεκριμένα:  
1. Στην πρώτη τροπολογία, προτείνεται αυξημένη πλειοψηφία (8-6) για τα αιρετά (εσωτερικά) μέλη του Συμβουλίου έναντι των εξωτερικών, τόσο για την τήρηση των συνταγματικών απαιτήσεων για πλήρη αυτοδιοίκηση όσο και για την άρση της ανεπιθύμητης διάκρισης μεταξύ των δύο κατηγοριών μελών που υπονοείται με την ισάριθμη συμμετοχή. Να σημειωθεί ότι τα 8 εσωτερικά μέλη προέρχονται από το ΔΕΠ του Πανεπιστημίου συμπεριλαμβάνοντας και τη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή, ενώ προβλέπεται ένα ακόμη μέλος-εκπρόσωπος των φοιτητών του ιδρύματος.
2. Στη δεύτερη τροπολογία, προτείνεται η εκλογή του πρύτανη από το σύνολο μελών του ΔΕΠ κάθε ιδρύματος ύστερα από προεπιλογή και πρόταση του Συμβουλίου, διότι με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ύπαρξη ενός αρμονικού δίπολου μεταξύ του απαραίτητου διοικητικού ελέγχου, που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα, και της ακαδημαϊκής νομιμοποίησης που απαιτεί ο θεσμός του πρύτανη.
3 Στην τρίτη τροπολογία, προτείνεται η εκλογή των κοσμητόρων από το ΔΕΠ κάθε σχολής που θα εξασφαλίζει τη συγκρότηση μιας αυτοδιοικούμενης συγκλήτου που με αυξημένες -όχι μόνο γνωμοδοτικές αλλά και αποφασιστικές- αρμοδιότητες θα αποτελεί την καρδιά της λειτουργίας του κάθε Πανεπιστημίου.
4 Στην τέταρτη τροπολογία, προτείνεται η δυνατότητα λειτουργίας τομέων, με απόφαση της κοσμητείας εκεί όπου μεγάλα τμήματα εμπεριέχουν σαφώς διακριτές εσωτερικές ειδικότητες, ούτως ώστε στα ενιαία διπλώματα να συμπεριλαμβάνεται και το ουσιαστικό προσόν μιας συγκεκριμένης εξειδίκευσης, π.χ. πολιτικός μηχανικός-συγκοινωνιολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.