Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Β΄ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μοσχονησίων 23 Αιγάλεω Τ.Κ.12242
Τηλ – Fax  5910896                                                                  Αιγάλεω 7/10/2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
για καταλήψεις
·       Οι εκπαιδευτικοί της περιοχής μας καταδικάζουν κατηγορηματικά, όπως εξάλλου και στο παρελθόν, κάθε ανάμειξη της δικαιοσύνης και της αστυνομίας στην αντιμετώπιση των  καταλήψεων των σχολείων.
·       Ο χώρος του σχολείου είναι χώρος γαλουχίας και οποιαδήποτε άστοχη και αντιπαιδαγωγική ενέργεια ή άσκηση βίας, μπορεί να δυναμιτίσει την ήδη εύθραυστη ισορροπία μέσα στο σχολικό χώρο και να οδηγήσει τους νέους σε μηδενιστικές απόψεις, στην άκριτη απόρριψη των θεσμών της εκπαίδευσης και σε στείρο αρνητισμό απέναντι στην γνώση.
·       Η ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων στο παρελθόν, έφερε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επεδίωκε  η......
 εκάστοτε κυβέρνηση. Οι καταλήψεις και οι μαθητικές κινητοποιήσεις εντάθηκαν όταν σύρθηκαν στα δικαστήρια ανήλικοι μαθητές. Τα δικαστήρια αυτά  ονομάστηκαν ειρωνικά «μαθητοδικεία» και καταδικάστηκαν στην μαθητική και κοινωνική συνείδηση. 
·       Το Δ.Σ της Β΄ΕΛΜΕ  καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να στηρίξουν τα δίκαια μαθητικά αιτήματα, να σταθούν στο πλευρό των μαθητών σεβόμενοι την αυτονομία του μαθητικού κινήματος. Καλεί εκπαιδευτικούς και γονείς να μην συναινέσουν σε οποιαδήποτε επέμβαση μέσα στο σχολικό χώρο, αρνούμενοι οποιαδήποτε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές που θα έχει ως αποτέλεσμα την βίαιη καταστολή και παράδοση των μαθητών στα δικαστήρια. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες, καθώς επιχειρούν την τρομοκράτηση μαθητών, γονιών και καθηγητών και τη διαμόρφωση σχέσεων δυσπιστίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας.   
Γι όλους αυτούς τους λόγους:
1.    Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην είσοδο της αστυνομίας στα σχολεία και στην ανάμειξη της δικαιοσύνης.
2.   Θεωρεί απαράδεκτο να καλούνται οι διευθυντές των σχολείων στην αστυνομία  όπου τους ζητούνται τα ονόματα μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις. Επίσης θεωρούμε απαράδεκτες τις έμμεσες απειλές  διευθυντών και αστυνομικών προς τους γονείς για ποινική τους ευθύνη.
3.   Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ καταγγέλλει όπως και το Δ.Σ της ΟΛΜΕ τα κρούσματα αυθαιρεσίας από ορισμένους Διευθυντές και υποδιευθυντές σχολείων αλλά και «αγανακτισμένους» γονείς που προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες εναντίον μαθητών που συμμετέχουν σε καταλήψεις Γυμνασίων και Λυκείων. Οι συνάδελφοι που ακολουθούν τέτοιες πρακτικές δεν έχουν καμιά σχέση με το συνδικαλιστικό κίνημα.
4.    Το Δ. Σ της ΕΛΜΕ στέκεται στο πλευρό των Διευθυντών εκείνων και των συλλόγων διδασκόντων που στέκονται στο ύψος των περιστάσεων αρνούμενοι να συνεργαστούν με την αστυνομία για τη δίωξη μαθητών τους και τους καλεί να συνεχίσουν να υπερασπίζονται το σχολείο τους σαν χώρο παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας.
5.   Καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να προασπίσουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο και να μην επιτρέψουν την επέμβαση «εξωθεσμικών» παραγόντων μέσα στο σχολείο, διαφυλάσσοντας έτσι την ανεκτίμητη σχέση εμπιστοσύνης που είναι τόσο απαραίτητη στην διδακτική πράξη και τη σχολική ζωή μας.
6.   Ας μην ξεχνάμε πως υποκινητής των καταλήψεων είναι η πολιτική του Υπουργείου που ξεκίνησε τη σχολική χρονιά χωρίς βιβλία, που  περικόπτει τις δαπάνες για την παιδεία, που δεν διορίζει εκπαιδευτικούς, που εμπορευματοποιεί τη γνώση και προσφέρει στους αυριανούς πολίτες ανεργία και υποβαθμισμένα πτυχία.
7.   Καλούμε τους συλλόγους και τις Ενώσεις των γονέων της περιοχής μας να πάρουν  θέση καταδικάζοντας τις  απαράδεκτες αυταρχικές πρακτικές που επιτρέπουν να καταδίδονται και να σύρονται ανήλικοι μαθητές στα δικαστήρια.  
8.   Η δικαιοσύνη και το υπουργείο παιδείας πρέπει να καταλάβουν πως η βία και η καταστολή δεν λύνουν τα υπαρκτά προβλήματα που οδηγούν τους νέους στις καταλήψεις. Τα προβλήματα λύνονται με την εξάλειψη των αιτιών που τα γενούν και οι αιτίες αυτές  βρίσκονται στην αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης που οδηγούν την εκπαίδευση και το λαό ολοταχώς στην απόγνωση.
                   
Για το Δ.Σ της ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος

Ποταμιάνος Γιάννης
Ο Γεν. Γραμματέας

Κορδής Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.