Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Απαγορεύει τις εξετάσεις των επί πτυχίω φοιτητών το υπ. Παιδείας

Απαγορεύει τις εξετάσεις φοιτητών επί πτυχίω κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, εάν αυτοί χρωστούν περισσότερα από πέντε μαθήματα, το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιό του προς τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να ασκήσει πίεση για τον τερματισμό των καταλήψεων στα στα πανεπιστήμια.

Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ έχει καταργήσει τη δυνατότητα να δίνονται εξετάσεις παράλληλα με τα μαθήματα των φοιτητών. Δηλαδή, εάν δεν τελειώσει μια εξεταστική περίοδος, δεν ξεκινούν τα....
 μαθήματα στα πανεπιστήμια για το νέο εξάμηνο. Η σχετική διάταξη αποτελεί και τον βασικό λόγο για τον οποίο η εξεταστική περίοδος χάθηκε σε Ιδρύματα, που βρίσκονταν σε κατάληψη έως και αυτή τη εβδομάδα.
Τα πανεπιστήμια αποφάσισαν, ωστόσο, ότι στην περίπτωση των φοιτητών επί πτυχίω, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση παρακολούθησης μαθημάτων, οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν κανονικά, ασχέτως αν έχουν ολοκληρωθεί ή όχι τα μαθήματα στη σχολή.
Ήδη η λύση αυτή εφαρμόζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου και αποφασίστηκε οι εξετάσεις για τους εν λόγω φοιτητές να ξεκινήσουν κανονικά. Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και σε άλλα πανεπιστήμια.
Απαντώντας στην πρωτοβουλία αυτή, ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Β.Παπάζογλου έστειλε ερμηνευτική εγκύκλιο στα πανεπιστήμια, αναφέροντας ότι οι φοιτητές επί πτυχίω μπορούν μεν να δώσουν εξετάσεις, αλλά μόνον εφόσον χρωστούν μέχρι πέντε μαθήματα.
Η εγκύκλιος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων και νομικό, πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κ. Ρέμελη, η πρόβλεψη αυτή δεν υπάρχει σε κανένα σημείο του νέου νόμου, αποτελεί καθαρή «έμπνευση» των συντακτών της και παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα με την έκδοση κανονιστικών πράξεων από όργανα που δεν διαθέτουν την προς τούτο εξουσιοδότηση. Η εγκύκλιος, σύμφωνα με τον κ. Ρέμελη, αποτελεί εκ των άλλων και ευθεία παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας στην αυτοδιοίκηση των Ιδρυμάτων.
Για το θέμα που προέκυψε αναμένεται εντός των επομένων ωρών και επίσημη απάντηση της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ.
Πηγή: tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.