Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

Πραγματoποιήθηκε η εκδήλωση της ΡΑΣ για την εκπαίδευση στο Αγρίνιο

"Η ουσία και η σημασία της εκδήλωσης της ΡΑΣ στο Αγρίνιο κάλυψε την συνδικαλιστική αδράνεια της εκπαίδευσης τοπικά"

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-ημερίδα της ΡΑΣ καθηγητών την Παρασκευή 11-11-11 στην αίθουσα της Β’ ΕΛΜΕ στο Αγρίνιο, με θέμα «η εκπαίδευση και ο εκπαιδευτικός στην εποχή του μνημονίου» με ομιλητές:
Τον Αντωνόπουλο Παύλο, Μέλος Δ.Σ. ΟΛΜΕ, Μπούρδαλα Παναγιώτη, Αιρετός ΠΥΣΔΕ Αχαΐας και τον Τσιριγώτη Θανάση, Μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ.
Η ανοιχτή συζήτηση περιλάμβανε τις θεματικές ενότητες για:
-το παρόν και το μέλλον των εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο,
-το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο & οι συντάξεις πείνας,
-την εργασιακή εφεδρεία στην εκπαίδευση και για το Τεχνολογικό Λύκειο.
Υπήρξε ποιοτική συμμετοχή από εκπαιδευτικούς (καθηγητές, δασκάλους, Νηπιαγωγούς), γονείς, εκπροσώπους φορέων, αυτοδιοίκησης, κινημάτων, όπως και συνταξιούχων εκπαιδευτικών
μεγάλο ψέμα της δήθεν ευημερίας στην ευρωζώνη και τον ρόλο που έπαιξαν τα ξένα συμφέροντα στον διορισμό της κυβέρνησης. Με την ρητορική ικανότητα που τον διακρίνει τον συν. κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον στην ημερίδα και βοήθησε στη συνέχεια να ανοίξει επιτέλους τοπικά η πολιτική συζήτηση με μια άλλη ματιά.
Ο πρώτος ομιλητής Παύλος Αντωνόπουλος μεταξύ άλλων είπε: «Οι πιο ακραίες και επιθετικές ομάδες του τραπεζικού κεφαλαίου, με επικεφαλής έναν άνθρωπο των τραπεζών, έναν τραπεζίτη με «κύρος» ορίστηκαν πραξικοπηματικά, να κυβερνήσουν και να «διασώσουν» τη χώρα.
Τρομοκρατημένοι από τον λαϊκό ξεσηκωμό, τον κίνδυνο ανατροπής .......
 των βάρβαρων πολιτικών τους, από την επίδρασή που θα είχε σε όλη την Ευρώπη, έτρεξαν πανικόβλητοι να ανασυγκροτήσουν το αστικό-μνημονιακό μπλοκ με την παρέμβαση ντόπιων και ξένων θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων και την συνδρομή ακόμη και της ακροδεξιάς.

Η κυβέρνηση των τραπεζιτών και του κεφαλαίου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας κομμάτων Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, του μαύρου νεοφιλελεύθερου μνημονιακού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου που ενισχύθηκε και με άλλες πρόθυμες δυνάμεις για τις ανάγκες της ευρωπαραμονής».
Ακούστηκαν πολλά για τη νέα κυβέρνηση, την εκπαίδευση και για τις αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται, όπως αυτά της .......
συρρίκνωσης της εκπαίδευσης, της υγείας, της υποχρηματοδότησης, της εργασιακής εφεδρείας, της φτώχειας που έρχεται, της πείνας και της δυστυχίας που θα φανεί στην Αθήνα και στα χωριά σας στο αμέσως επόμενο διάστημα και γι’ αυτό θα πρέπει είπε ο Θανάσης Τσιριγώτης «να βρούμε τη τάξη μας μέσα στην τάξη» να χτίσουμε αλυσίδες αλληλεγγύης. Να φτιάξουμε οργάνωση. Αναφέρθηκε με αρκετά στοιχεία στη ντυμένη με το μανδύα της «εθνικής σωτηρίας», κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο, συνασπισμένη έκφραση του μαύρου μετώπου των ιμπεριαλιστών και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης, θα κινηθεί σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές, διαθέτοντας τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων και των ξένων αφεντικών τους.

Μπροστά στην ανοιχτή πολιτική κρίση που ξέσπασε, σαν αποτέλεσμα της παλλαϊκής κατακραυγής και των λαϊκών αντιστάσεων για την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, το αίτημα και η προσφυγή στις εκλογές, που έτσι κι αλλιώς εξαγγέλθηκαν από τις κυρίαρχες δυνάμεις, έρχεται να ανακόψει και να εκτονώσει την άνοδο των αγωνιστικών διαθέσεων του λαού και να τον εκτρέψει από το στίβο του μαζικού αγώνα στις κάλπες.
O ασίγαστος λαϊκός αγώνας να κατευθυνθεί ενάντια στο νέο κυβερνητικό κατασκεύασμα και την πολιτική του, για να μην περάσουν η υποδουλωτική συμφωνία και τα βάρβαρα μέτρα που τη συνοδεύουν. Για να ανατραπεί η πολιτική της πείνας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης που επιβάλλει το μαύρο μέτωπο ολιγαρχίας, ΕΕ και ΔΝΤ, κατέληξε στην ομιλία του ο συν. Τσιριγώτης .

Ο Παναγιώτης ο Μπούρδαλας αναφέρθηκε περισσότερο στα εκπαιδευτικά θέματα και εστίασε στις συνέπειες που θα έχει η μνημονιακή πολιτική στις υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης οι οποίες θα καταργηθούν. Είπε χαρακτηριστικά ότι στο σχολείο θα μείνει μόνο η αίθουσα διδασκαλίας και τίποτε άλλο. Γι’ αυτό τόνισε πρέπει να υπάρξει παλλαϊκή απάντηση, όπως στην Πάτρα που συγκρότησαν το μέτωπο αντίσταση στην εκπαίδευση πάνω από κόμματα και εξαρτήσεις. Αναφέρθηκε στο αυταρχικό πλαίσιο που φτιάχνουν στα τα νέα Υ.Σ., όπου δεν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών παρά μόνο δικαστές και διευθυντές διαφορετικών υπουργείων, πλήρης τρομοκρατία για να μην μιλάει κανένας.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο αρκετοί από τους παρευρισκόμενους συναδέλφους και πολίτες και αναπτύχθηκε ένας «ζωντανός» διάλογος για όλα τα θέματα που περιλάμβανε η ημερίδα.

Διακρίναμε την φορτισμένη ομιλία του συν. Γιάννη Κολοβού, πρώην Προέδρου της ΕΛΜΕ που με ειλικρινή και ευθύ λόγο έθεσε το σοβαρό ζήτημα των νοημάτων των λέξεων και για το που πάμε... σήμερα!

Εκφράστηκαν ελεύθερα οι περισσότεροι που συμμετείχαν στην εκδήλωση ενώ εντυπωσίασαν με τις ομιλίες τους ο εκπρόσωπος της «ΚΑΠΑ», ο ΠαπαΗλίας, αυτός ου ακούραστος αγωνιστής Ιερωμένος κ.α.

Φάνηκε πλέον καθαρά ότι τέτοιες ενημερωτικές πρωτοβουλίες στην περιοχή μας, που έχουν και έναν αντισυστημικό χαρακτήρα χωρίς απολυτότητες και μονομέρειες που προάγουν την χειραφέτηση του κινήματος αμφισβήτησης και την ελεύθερη βούληση, πρέπει να συνεχίσουν.

Στο δεύτερο κύκλο τοποθετήσεων οι ομιλητές ανέπτυξαν τις θέσεις τους πάνω στις ενότητες που συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμα και ανέδειξαν αρκετές πλευρές και για την εκπαίδευση στην εποχή του μνημονίου! 
Ο Παύλος Αντωνόπουλος στην δευτερολογία του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τα βήματα που πρέπει να γίνουν από το συνδικαλιστικό κίνημα (όχι της ΓΕΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ), αλλά τους συντονισμού και των συμμαχιών από τα κάτω για να αντιμετωπιστεί η κυβέρνηση των τραπεζών και της ακροδεξιάς, που θα εφαρμόσουν τα μνημόνια και μεσοπρόθεσμα με θρησκευτική ευλάβεια. Αποκαλύφτηκε πλέον, όπως είπε ότι η Ν.Δ. δεν είναι αντιμνημονιακή δύναμη αφού και αυτή στηρίζει και θα ψηφίσει όλα αυτά που θέλει η τρόικα και οι τοκογλύφοι και τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχουν στα σχολεία και στην κοινωνία.
Ακολουθούν για όλη την εκπαίδευση τέτοιου βάθους μέτρα που δεν θα μιλάμε για δημόσιο σχολείο, ούτε θα μπορούν όλα τα παιδιά να φοιτούν. Είναι όνειρο πλέον ο μόνιμος διορισμός για τους νέους πτυχιούχους εάν η πολιτική της τρόικας γίνει πράξη. Στην Αθήνα οι συνάδελφοι καθημερινά γίνονται μάρτυρες σε φαινόμενα εξαντλημένων παιδιών από την ασιτία κατέληξε το μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ Παύλος Αντωνόπουλος στο κλείσιμο της δευτερολογίας του.
Ο Θανάσης Τσιριγώτης για μια ακόμη φορά τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρξει ο διακριτός αγωνιστικός πόλος της αριστεράς που είναι έξω από το εκλογές τώρα αλλά στην αντικαπιταλιστική δράση για ρήξη και ανατροπή του αστικού συτήματος. Χρειαζόμαστε έναν στρατηγό σαν τον Παύλο που έφτιαχνε παντού εκκλησίες δηλαδή οργανώσεις είπε χαρακτηριστικά. "Θέλουμε οργάνωση για να τους ανατρέψουμε, όπως είπα και πριν". Παραθέτοντας στοιχεία για την τοκογλυφική τρόικα και τις υπόδουλες πολιτικές ηγεσίες που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον εκπρόσωπό τους για να μας κάνουν φτωχούς, όπως είπε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.  
Για τη τεχνική εκπαίδευση έρχονται σκληρά μέτρα (καταργήσεις ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ το 30% σε κάθε περιοχή, περιορισμό των δαπανών κατά το 1/3, εκπαιδευτική εφεδρεία σε ειδικότητας και κλάδους με την μέθοδο της αφαίρεσης των αναθέσεων που ετοιμάζουν οι ειδικοί της κ. υπουργού κ.α.), τόνισε σε υπερθετικό βαθμό ο αιρετός του ΠΥΣΔΕ Αχαΐας Παναγιώτης Μπούρδαλας.

Από τη ΡΑΣ ευχαριστήσαμε, τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, όπως επίσης και όλους τους συμπολίτες και εκπροσώπους συλλογικοτήτων που μας τίμησαν και ανοίγει τελικά έναν νέο μέτωπο αντίστασης στη πόλη (τουλάχιστο) και στο επίπεδο της εκπαίδευσης που αφορά όλη την κοινωνία.
Στο επόμενο διάστημα θα παρθούν και άλλες πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα ώστε να συμβάλουμε και εμείς με όσες δυνάμεις διαθέτουμε στο ξαναζωντάνεμα του σωματείου με την ευκαιρία και των εκλογών στη Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας, που τόσο πολύ έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια σε βαθμό που δυστυχώς να έχει απαξιωθεί.
Αγρίνιο 12-11-2011
Η Γραμματεία της ΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.