Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Προϋπολογισμός λιτότητας, φτώχειας και ανεργίας

TOY ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ
Επιπλέον φόρους σε εισοδήματα και ακίνητα ύψους 5,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με φέτος, μειώσεις δαπανών μέχρι 2,7 δισ. ευρώ, ανεργία πάνω από το 17% και γενικά ένα έτος σκληρής λιτότητας και βαθιάς ύφεσης προδιαγράφει ο προϋπολογισμός του 2012, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα και ότι οι αποκλίσεις του 2011 θα καλυφθούν με μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως είναι οι έκτακτες εισφορές, σε εισοδήματα και ακίνητα, όπως επίσης η εφεδρεία και οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων. Ωστόσο, προγραμματισμένο μέτρο είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, εντός του 2011, και μετά τη λήξη θητείας της παρούσας κυβέρνησης.
Με το νέο προϋπολογισμό, που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου από τη Βουλή και αφού προηγουμένως εγκριθεί και από την ηγεσία της τρόικας (που από χτες βρίσκεται στην Αθήνα κι έχει συναντήσεις με τον κ. Βενιζέλο και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ενώ αύριο και μεθαύριο θα συντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη), ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος του 2012 τίθεται στο ύψος των 14.221 εκατ. ευρώ, ή στο 6,7% του ΑΕΠ, από 19.683 δισ. ευρώ, ή 9% που θα κλείσει φέτος. Αν όμως .......
 εφαρμοστεί πιστά το PSI και το κούρεμα των ομολόγων κατά 100 δισ. ευρώ, το έλλειμμα μειώνεται σε 11.427 εκατ. ευρώ, ή 5,4% του ΑΕΠ. Αιτία είναι η μείωση των τόκων που υπολογίζεται από το υπουργείο Οικονομικών σε 5,1 δισ. ευρώ.
Πέραν των νέων φόρων, τα νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν και την αβεβαιότητα που φέρνει η ύφεση η οποία από -5,5% φέτος θα διαμορφωθεί το 2012 σε -2,8%. Η εξέλιξη αυτή θα οξύνει ακόμα περισσότερο την ανεργία, η οποία από 15,4% φέτος θα αυξηθεί σε 17,1% το επόμενο έτος και η απασχόληση θα μειωθεί κατά 2%. Ηδη πάντως τον Αύγουστο, ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τις 900.000. Η νέα μείωση και του ΑΕΠ του 2012 αναμένεται να προέλθει από τη μείωση ης εγχώριας ζήτησης κατά 5,2% τη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,1%, ενώ οι επενδύσεις θα μειωθούν επίσης κατά 4%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το 2012, λόγω της σημαντικής μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και θα διαμορφωθεί στο 0,6%, από 2,8% φέτος.

Φόροι 5,3 δισ. ευρώ
 Στο ποσό των 5,3 δισ. ευρώ, ανέρχεται το ποσό της επιβάρυνσης των φορολογουμένων από το μπαράζ των φόρων και των εισφορών που επιβλήθηκαν με τα νομοσχέδιο εντός του 2011.
Το ποσό θα προέλθει από τις ακόλουθες αυξήσεις φόρων:
• 2.453 εκατ. ευρώ θα αποφέρουν οι πρόσθετοι φόροι στα ακίνητα, από το ειδικό τέλος το οποίο εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, καθώς και το ΦΠΑ 2010.
• 2.410 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, τις περικοπές φοροαπαλλαγών, την κατάργηση της έκπτωσης στις αποδείξεις, αλλά και τα νέα τεκμήρια διαβίωσης
• 269 εκατ. ευρώ θα αποδώσει η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο που θα εξισωθεί με το κίνησης.
• 100 εκατ. ευρώ θα είναι οι πρόσθετοι φόροι από τις μεταβιβάσεις ακινήτων και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
• 39 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης.
• 29 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν από τα τέλη ταξινόμησης Ι.Χ. αυτοκινήτων, λόγω της αύξησης των πωλήσεων πετρελαιοκίνητων ΙΧ.
Εξάλλου, τα έσοδα από την άμεση φορολογία προβλέπεται το επόμενο έτος να διαμορφωθούν στα 24,2 δισ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση κατά 17,4% έναντι του 2011.
Αυξημένες εισπράξεις
από το... εισόδημα
Από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπονται αυξημένες εισπράξεις κατά 29,1% λόγω της μείωσης πολλών φοροαπαλλαγών και της πλήρους εφαρμογής των τεκμηρίων φορολόγησης, αλλά και της σημαντικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στα 5.000 ευρώ.
Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αναμένονται μειωμένα κατά 22%, λόγω των σημαντικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και λόγω της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20% για τη χρήση 2011.
Τα έσοδα από φόρους στην περιουσία εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένα το έτος 2012 κατά 217,6%, αφενός διότι το 2011 δεν εισπράττονται καθόλου έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας του οικείου έτους για τα φυσικά πρόσωπα, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και αφετέρου λόγω της πλήρους απόδοσης του μέτρου της επιβολής του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το οποίο εκτιμάται να ενισχύσει τα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας κατά 2,9 δισ. ευρώ.
Από άμεσους φόρους προηγούμενων οικονομικών ετών προβλέπεται να εισπραχθούν περίπου 2 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το 2011.
Παράλληλα, τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 29,08 δισ. ευρώ, περίπου στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα έσοδα του 2011, αφού:
-Οι εισπράξεις από το ΦΠΑ αναμένεται να εμφανίσουν μείωση 2% και να ανέλθουν σε 16,6 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης που επιφέρει η ύφεση.
-Τα έσοδα από λοιπούς φόρους συναλλαγών προβλέπεται να ανέλθουν στα 1,05 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,7%, λόγω της θετικής επίδρασης από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
-Τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης αναμένεται να ανέλθουν σε 10.629 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,3% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, λόγω της πλήρους απόδοσης της αύξησης του ΕΦΚ στον καπνό, καθώς και της περαιτέρω αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (ντίζελ) θέρμανσης.

Τα μέτρα έχουν συνέχεια

Τα πρόσθετα έσοδα του προϋπολογισμού το 2012 θα προέλθουν από τα μέτρα του 2011 και συγκεκριμένα από:
1. Την πλήρη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα των φυσικών προσώπων από 12.000 σε 5.000 ευρώ.
2. Την κατάργηση του μέτρου της έκπτωσης φόρου σε ποσοστό 10% επί του επιπλέον ποσού από το αφορολόγητο που συγκεντρώνεται με την προσκόμιση αποδείξεων.
3. Τον περιορισμό των φορολογικών απαλλαγών και εξαιρέσεων.
4. Τη διεύρυνση των τεκμηρίων φορολόγησης σε όλους τους φορολογούμενους.
5. Τη συνέχιση της είσπραξης εσόδων από το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχει επιβληθεί από το έτος 2011.
6. Την αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
7. Τη συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας.
8. Τη συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης από τα φυσικά πρόσωπα, και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν στο 2011 και την παρακράτηση της εισφοράς για τα εισοδήματα του 2012 από μισθωτούς και συνταξιούχους.
9. Την εξίσωση του συντελεστή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (ντίζελ) θέρμανσης με εκείνο του πετρελαίου (ντίζελ) κίνησης, από τον Οκτώβριο του 2012.
10. Την πλήρη εφαρμογή του μέτρου επιβολής ΕΦΚ στο φυσικό αέριο,
11. Την πλήρη απόδοση του έκτακτου ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ
12. Την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία τη χρήση έτους 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.