Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Αγωνιστική Συνεργασία Πανεπιστημιακών Αιγαίου (ΑΣΠΑ)-Να αποκρούσουμε την πραξικοπηματική εφαρμογή

Ανακοινώθηκε στις 22/11 η «προκήρυξη» των εκλογών για τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε ούτε από τη δημοκρατική εκλεγμένη Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ούτε από κανένα άλλο δημοκρατικό συλλογικό όργανο διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Μια 5μελής (;) επιτροπή καθηγητών του Ιδρύματος, διορισμένοι απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας για να διευκολύνουν το έργο της πλήρους ισοπέδωσης της δημόσιας ανώτατης παιδείας, αποφάσισαν κεκλεισμένων των θυρών την διενέργεια εκλογών, ερχόμενοι σε ευθεία σύγκρουση με το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αιγαίου. Δεν τους όρισαν τα όργανα του .......
 Πανεπιστημίου Αιγαίου, δεν τους εξέλεξαν οι συνάδελφοί τους, δεν διεκδίκησαν καμία νομιμοποίηση έναντι της κοινότητας στην οποία ανήκουν.
Στο πνεύμα των νέων ηθών (στην πραγματικότητα παλιών «αποφασίσαμεν και διατάσσομεν») που θέλει η κυβέρνηση να εισαγάγει στα Πανεπιστήμια, η απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής απλώς ανακοινώθηκε απευθείας στα μέλη ΔΕΠ - ούτε καν στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας - ως εάν αυτή να είναι ένας αυτοτελής πόλος εξουσίας μέσα στο πανεπιστήμιο, παράλληλος και τελικά υπέρτερος των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων διοίκησης.
Με την πράξη της αυτή η 5μελής οργανωτική επιτροπή έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη συλλογική βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αιγαίου ενάντια στο νόμο 4009/11 και την εφαρμογή του, βούληση που αποτυπώθηκε τόσο σε αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων όσο και στην ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος, που ρητά κατήγγειλε την μεθόδευση αυτή.
Είναι σημαντικό, για το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και συνολικά της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, να αποκρούσουμε την πραξικοπηματική απόπειρα να εφαρμοστεί και στο πανεπιστήμιό μας μια αντιδημοκρατική θεσμική εκτροπή. Για να συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία και για να αποτρέψουμε την αντικατάστασή του δημόσιου πανεπιστημίου από αγοραία αυταρχικά εκπαιδευτήρια. Η συλλογική δράση της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και της αγωνιζόμενης κοινωνίας συνολικά, είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία.
Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τους συναδέλφους να μη νομιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο τη θεσμική εκτροπή: να μη θέσουν υποψηφιότητες, να μην συμμετέχουν στις τοπικές εφορευτικές επιτροπές, να μη συμμετέχουν στην «εκλογική διαδικασία». Καλούμε τις δημοκρατικά εκλεγμένες πρυτανικές αρχές και το πρυτανικό συμβούλιο να μην προσφέρουν οποιαδήποτε γραμματειακή ή άλλη υποστήριξη σε αυτή τη διαδικασία. Καλούμε τους φοιτητές και τους υπόλοιπους εργαζομένους στο πανεπιστήμιο σε αγωνιστικό συντονισμό ενάντια στην αυταρχική και αντιδραστική μετάλλαξη της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.
Η συμμετοχή όλων μας στη Γενική Συνέλευση στις 29/11 είναι παραπάνω από αναγκαία για να χαράξουμε όλες και όλοι μαζί δρόμους αγωνιστικής διεκδίκησης της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης παιδείας.
23 Νοέμβρη 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.