Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Τα σχολεία στη... μέγγενη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι δάσκαλοι για τη λειτουργία και τη θέρμανση των σχολείων στη διάρκεια του χειμώνα. Οι «ψαλιδισμένες» κατά 50% επιχορηγήσεις για τα λειτουργικά έξοδα, σε συνδυασμό με την αδυναμία πολλών δήμων της χώρας να ανταποκριθούν στις νέες δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ευθύνονται για τη «στάση προμηθειών», σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς.
Με μικρές ποσότητες πετρελαίου στις δεξαμενές, ελλείψεις σε γραφική ύλη και απλήρωτους λογαριασμούς, αρκετά σχολεία κινδυνεύουν να βρεθούν σε αδιέξοδο τους επόμενους μήνες. Οι επιχορηγήσεις για τα λειτουργικά έξοδα, που έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2010, δε διασφαλίζουν ούτε στοιχειωδώς την αξιοπρεπή λειτουργία των σχολείων, όπως καταγγέλλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία. Μάλιστα, θεωρείται πιθανό το κλείσιμο ....
 διδακτηρίων σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες θέρμανσης, λόγω ψύχους και αδυναμίας των σχολικών επιτροπών να καλύψουν τις δαπάνες. «Απευθύνουμε έκκληση να δοθούν χρήματα. Το δημόσιο σχολείο, που απευθύνεται σε όλους, δε θα μπορέσει να λειτουργήσει μέσα στο χειμώνα», αναφέρει στον «Α» ο ειδικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Νίκος Φασφαλής
Η ΔΟΕ επιρρίπτει ευθύνες και σε πολλούς δήμους της χώρας οι οποίοι δεν έχουν οργανώσει τις υπηρεσίες τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ετσι, «ακόμα και οι ''κουτσουρεμένες'' επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές δαπάνες δεν μπορούν να φτάσουν στα σχολεία, τα οποία βρίσκονται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στάσης προμηθειών», όπως σημειώνουν οι δάσκαλοι.
«Σε αρκετές περιπτώσεις η διοικητική ανεπάρκεια των υπηρεσιών των ΟΤΑ επιχειρείται να αποδοθεί σε άλλους παράγοντες (π.χ. Ελεγκτικό Συνέδριο) προκειμένου να μην υπάρξει απόδοση ευθυνών σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΔΟΕ, η οποία καλεί την κυβέρνηση και τους δήμους να αντιμετωπίσουν με τη δέουσα προσοχή τα προβλήματα και να δώσουν άμεσα γενναίες λύσεις.
«Τα σχολεία είναι χρεωμένα στους προμηθευτές τους. Αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούν να πάρουν ούτε φωτοαντιγραφικό χαρτί. Ακόμη και για δαπάνη ενός ευρώ απαιτείται προέγκριση από τον πάρεδρο», δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Κομνηνός Μαντάς, τονίζοντας πως δεν έχουν συγκροτηθεί νέες σχολικές επιτροπές σε «καλλικράτειους» δήμους για τη διαχείριση των χρημάτων.
Φλώρινα
Το θερμόμετρο δείχνει 0 ή ένα βαθμό Κελσίου τα πρωινά στη Φλώρινα, όπου τα καλοριφέρ έχουν ανάψει από τις αρχές Οκτώβρη. «Η Πολιτεία στέλνει την ίδια επιχορήγηση στις σχολικές μονάδες της Κρήτης, της Πελοποννήσου και της Φλώρινας, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι διαφορετικές. Μετά τη χορήγηση της α' δόσης για τις λειτουργικές δαπάνες ορισμένα σχολεία προμηθεύτηκαν μικρές ποσότητες πετρελαίου», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Φλώρινας, Γιάννης Μπάτσιος, ο οποίος εκτίμησε ότι θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα.
«Το υπουργείο έστειλε τρεις μειωμένες δόσεις, αλλά δεν είχε συσταθεί έγκαιρα η νέα σχολική επιτροπή. Την περασμένη Δευτέρα εγκρίθηκε η β΄ δόση από το δήμο, ενώ δε γνωρίζουμε πότε θα χορηγηθεί η γ΄ δόση», τονίζει ο κ. Μπάτσιος εξηγώντας πως ορισμένα σχολεία χρωστούν 12.000-15.000 ευρώ για περσινές υποχρεώσεις και παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί από το Γενάρη.
Φωτοαντιγραφικό χαρτί και χρέη
Τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο τη θέρμανση, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες πτυχές της καθημερινής λειτουργίας των διδακτηρίων. Ακόμη και φωτοαντιγραφικό χαρτί λείπει από ορισμένα σχολεία, όπου οι γονείς ανέλαβαν να καλύψουν τη σχετική δαπάνη.
«Πολλά σχολεία χρωστούν σε προμηθευτές για γραφική ύλη, αναλώσιμα, καθαριστικά και είδη φαρμακείου. Καθηγητές αναγκάζονται να ζητήσουν από τους γονείς υλικά για εργαστήρια χημείας, φυσικής και χάρτες. Πώς θα βγει η χρονιά κανείς δεν ξέρει», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων του πρώην δήμου Χορτιάτη, Γιάννης Γαρυφάλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.