Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Σχέδιο αλά «Καλλικράτης» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΑΛΛΑΖΕΙ ΡΙΖΙΚΑ Ο ΧΑΡΤΗΣ
Λουκέτα" και συγχωνεύσεις σε τμήματα με χαμηλή ζήτηση προβλέ­πο­νται στην πρώτη φάση αναδιοργάνωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαί­δευσης, αφού, όπως διαπιστώνεται και σε έκθεση του ΟΟΣΑ, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η υπερβολική διασπορά των σχολών.
Αρχισε το "κούρεμα" των Ανώτατων Ιδρυμάτων, με τα πρώτα λουκέτα να μπαίνουν εντός του 2012. Στην αρχική φάση του σχεδίου αναδιοργάνωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, περισσότερα από 150 τμήματα χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης, τα οποία συγχρόνως παρουσιάζουν και μια φθίνουσα πορεία στην "παραγωγή πτυχιούχων" την τελευταία πενταετία, θα κλείσουν (ψηλά στη λίστα βρίσκονται 60 ΤΕΙ με χαμηλή ζήτηση και σχεδόν μηδενικά ποσοστά αποφοίτησης).
Στόχος αυτού του νέου χωροταξικού σχεδιασμού είναι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση τμημάτων ΤΕΙ και πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα έως το τέλος του νέου έτους. Η σάρωση θα αφορά όλα τα ΑΕΙ αλλά και τα ΤΕΙ, για τα οποία το φοιτητικό ενδιαφέρον έχει εκλείψει εδώ και χρόνια.
Στη δεύτερη και πιο σκληρή φάση του "Καλλικράτη" θα συγχωνευθούν ακόμη και ολόκληρα πανεπιστήμια. Μοιραία ο τυφώνας των αλλαγών θα συμπαρασύρει και τον αριθμό των εισακτέων που θα μειωθεί δραστικά, από το επόμενο κιόλας έτος, για να φθάσει σε ποσοστά παρόμοια με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.
Σε τρεις βασικές συνιστώσες θα στηριχτεί η όλη μεταρρύθμιση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.