Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Μπαλάκι οι αρμοδιότητες για φοιτητικές και μαθητικές εστίες

Ερωτηματικά για τις φοιτητικές και μαθητικές εστίες και νέο αντάρτικο ορισμένων πανεπιστημίων προκαλεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.
Λόγω της επικείμενης συγχώνευσης του ΕΙΝ με άλλους φορείς του υπουργείου Παιδείας, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των κρατικών φορέων, αποφασίστηκε μεταφορά αρμοδιοτήτων των μαθητικών εστιών στους δήμους και των φοιτητικών και σπουδαστικών στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 4 Νοεμβρίου. Ομως το Πολυτεχνείο της Αθήνας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει την απόφαση για ... τις δύο του εστίες - για την οποία μάλιστα αναφέρει πως ούτε καν ενημερώθηκε - λόγω έλλειψης πόρων και μειωμένου προσωπικού.

Ωστόσο, το ΕΙΝ υποστηρίζει ότι η μεταφορά της αρμοδιότητας θα γίνει χωρίς πρόβλημα σε όλες τις περιπτώσεις. Οπως αναφέρει σε δική του ανακοίνωση, θα καλύψει όλα τα λειτουργικά έξοδα των περιφερειακών του μονάδων μέχρι 31 Δεκεμβρίου ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να γίνει η αποδοχή των νέων αρμοδιοτήτων από τους φορείς ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΟΤΑ καθώς και όλες οι αναγκαίες ενέργειες (αναμορφώσεις προϋπολογισμών κ.ά.).
«Η μισθοδοσία του προσωπικού που μεταφέρεται από 5/11/2011 θα καλυφθεί από τους νέους φορείς ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΟΤΑ με ταυτόχρονη μεταφορά των σχετικών κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του ΕΙΝ σε αυτούς τους φορείς. Τα επόμενα χρόνια, όπως άλλωστε προβλέπεται από το ΦΕΚ, θα μεταφερθούν στους προϋπολογισμούς των νέων φορέων ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΟΤΑ πέραν των δαπανών μισθοδοσίας και οι αντίστοιχες λειτουργικές δαπάνες», υποστηρίζει.
Σημειώνεται ότι το ΕΙΝ έχει την ευθύνη για 17 φοιτητικές εστίες, 4 σπουδαστικές, 33 μαθητικές και 10 μαθητικά κέντρα. Στις εστίες του διαμένουν 7.100 φοιτητές, 800 σπουδαστές και 2.100 μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.