Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΙΕΚ:«Μαχαίρι» στις ειδικότητες του εαρινού εξαμήνου


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ
«Μαχαίρι» στις ειδικότητες του εαρινού εξαμήνου των δημόσιων ΙΕΚ όλης της χώρας βάζει για φέτος το υπουργείο Παιδείας, λόγω της μειωμένης ζήτησης από την πλευρά των ενδιαφερομένων, αλλά και του αυξημένου κόστους λειτουργίας των τμημάτων. Δυνατότητα εγγραφών, ωστόσο, για το γ' εξάμηνο σπουδών δίνεται, όπως κάθε χρόνο, στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) και των ΤΕΕ β' κύκλου σπουδών συναφούς ειδικότητας με τα ήδη υφιστάμενα τμήματα.
Στον... αέρα βρίσκονται δεκάδες νέοι και νέες απόφοιτοι λυκείου που διεκδικούν κάθε χρόνο τέτοια περίοδο μια θέση στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας, προκειμένου να καταρτιστούν σε σύγχρονες ειδικότητες και να διεκδικήσουν αργότερα μια θέση στην αγορά εργασίας ως εξειδικευμένο προσωπικό. Οπως έγινε γνωστό, για την τρέχουσα περίοδο δεν πρόκειται να προκηρυχτεί καμία ειδικότητα, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλούς υποψήφιους καταρτιζομένους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το περσινό εαρινό εξάμηνο
σπουδών υποβλήθηκαν μόνο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης συνολικά 890 αιτήσεις, εκ των οποίων ικανοποιήθηκαν οι 545.
«Για κάθε ΙΕΚ προκηρυσσόταν συνήθως μια ειδικότητα η οποία σε πολλές περιπτώσεις δε λειτουργούσε κιόλας, καθώς το Φεβρουάριο η ζήτηση ήταν συνήθως πολύ χαμηλή. Ηδη από το Σεπτέμβριο δεν επιτρέψαμε τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων παρά μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις απομακρυσμένων περιοχών, όπως τα νησιά. Οταν ο αριθμός των καταρτιζομένων είναι μικρός, το κόστος λειτουργίας ανεβαίνει κατακόρυφα. Είναι αδύνατο αυτήν τη στιγμή να υποστηριχτεί η λειτουργία ολιγομελών τμημάτων, οπότε εκ των πραγμάτων δε θα επιτρέπονταν και τώρα», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος του ΟΕΕΚ και νυν πρόεδρος του νεοσύστατου Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠ), Κωνσταντίνος Καλτσάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για το «ψαλίδισμα» των ειδικοτήτων του εαρινού εξαμήνου μόνο γι' αυτήν τη χρονιά λήφθηκε λόγω και της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων των ΙΕΚ (επιβλέπονταν από τον ΟΕΕΚ, ο οποίος καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον ΕΟΠΠ) στο ΙΔΕΚΕ και στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, μέχρι να αναλάβουν την ευθύνη τους οι ειδικές περιφερειακές επιτροπές στις διευρυμένες πλέον περιφέρειες της χώρας από την 1η Ιουλίου. Οπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι επιτροπές αυτές θα προτείνουν τις ειδικότητες που θα λειτουργούν ανά νομό με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής.
«Τα περιφερειακά συμβούλια είναι αυτά που είναι αρμόδια να προτείνουν ειδικότητες. Επειδή κι αυτά είναι νεοσύστατα, ήταν αδύνατο να έχουν πρόταση για νέες ειδικότητες. Η απόφαση πάρθηκε συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα», σχολίασε ο κ. Καλτσάς.
Αιτήσεις
Στο μεταξύ, η κατάρτιση για το γ' εξάμηνο, στο οποίο θα μπορέσουν να δηλώσουν συμμετοχή (εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις) οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και ΤΕΕ β' κύκλου σπουδών συναφούς ειδικότητας με τα ήδη υφιστάμενα τμήματα, ξεκινά στις 15 Φεβρουαρίου. Για την επιλογή των υποψηφίων λαμβάνονται υπόψη ο βαθμός του τίτλου σπουδών, η ηλικία του υποψηφίου, η επαγγελματική εμπειρία στην ειδικότητα που επέλεξε ο υποψήφιος και η οικογενειακή κατάσταση (παιδί πολύτεκνης οικογένειας).
Σε ό,τι αφορά το κόστος σπουδών, τα δίδακτρα ανέρχονται στα 367 ευρώ το εξάμηνο (διάρκεια σπουδών δυο εξάμηνα). Για την υποβολή των αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με το ΙΕΚ της αρεσκείας τους για να ενημερωθούν για το χρόνο κατάθεσης των δικαιολογητικών.
Σημειώνεται πως κάθε χρόνο 15.000 καταρτιζόμενοι κάθονται στα θρανία των δημόσιων ΙΕΚ της χώρας, προκειμένου να εκπαιδευτούν σε σύγχρονες ειδικότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.