Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου-ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣύλλογος Εκπ/κων                        Ρέθυμνο 19/11/2014
Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ρεθύμνης           Αριθ. Πρωτ: 145
Καστρινογιαννάκη 43
Τηλ./Fax: 28310-22612                                              Προς:
http://www.seperet.gr                                   -Όλα τα μέλη του Συλλόγου μας
e-mail: sepereth@gmail.com                                                    
Πληροφορίες: Γιώργος Τρούλης
Τηλ. Επ: 6936841955
 «Επιστολή για τις διαδικασίες της αξιολόγησης- Κάλεσμα σε συνάντηση Διευθυντών & προϊσταμένων και Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας»
  Συναδέλφισσα, συνάδελφε,
Με αποφάσεις του ΔΣ της ΔΟΕ έχει προκηρυχθεί απεργία – αποχή από όλες τις διαδικασίες υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης (ΠΔ152/13) των εκπαιδευτικών, αλλά και της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, όπως και κάθε...
διαδικασίας αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου που πραγματοποιείται σε υλοποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου (ν. 4024/11, ν. 4142/13, ΠΔ 152/13, ν. 3848/10, ν. 3679/10).
Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτής της απόφασης καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως θέσης και ειδικότητας, να απέχουν από όσες διαδικασίες προβλέπονται στην πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ (155922/Γ1–30–09–2014) και το ΠΔ 152/2013. Καλούμε τους συναδέλφους, χωρίς φόβο, να οργανώσουν την αντίστασή τους σε κάθε σχολείο με βάση τις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου.
Ας δούμε το παράδειγμα των συναδέλφων μας στον  υπόλοιπο δημόσιο τομέα, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν υποκύψει. Συμμετείχαν καθολικά στην απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ μπλοκάροντας το καλοκαίρι τη διαδικασία, ενώ, με αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων, δεν κατέθεσαν τη φόρμα της ατομικής αξιολόγησης, αλλά την παρέδωσαν στα σωματεία τους. Ήδη, πάνω από 20 Ομοσπονδίες του δημόσιου τομέα έχουν κηρύξει  απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης με εξώδικα που έχουν αποστείλει στα αντίστοιχα υπουργεία.
Η απεργία – αποχή που έχει κηρύξει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλύπτει τους συναδέλφους, οι οποίοι και δε διατρέχουν πειθαρχικό κίνδυνο με το να μην συμμετέχουν στις διαδικασίες της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ: πώς ενεργούμε για να μπλοκάρουμε τη διαδικασία;

   Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., στην τελευταία ενημερωτική του επιστολή, επισημαίνει διευκρινιστικά τα εξής:
   Α) Στις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων  που πραγματοποιούνται για τις διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης οι συνάδελφοι  δηλώνουν (προφορικά) ότι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η ΔΟΕ και απέχουν από τη συνεδρίαση για το συγκεκριμένο και μόνο θέμα της ημερήσιας διάταξης ενώ συμμετέχουν κανονικά στη συνεδρίαση για τα υπόλοιπα θέματα που (τυχόν) υπάρχουν για συζήτηση.
  Β) Όταν η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας συμμετέχει στην απεργία-αποχή, δεν υπάρχει απαρτία και ο σύλλογος διδασκόντων δεν προχωρά στην υλοποίηση της όποιας διαδικασίας σχετίζεται με την αυτοαξιολόγηση. Σε αντίθετη περίπτωση ο κάθε συνάδελφος, ανεξαρτήτως του αν η πλειοψηφία συμμετέχει στην αυτοαξιολόγηση έχει το δικαίωμα να απέχει στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην απεργία - αποχή.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση προσπαθούν να σε πείσουν να αξιολογηθείς εθελοντικά. Σε έχουν κυριολεκτικά καθηλώσει μισθολογικά με το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο (νόμος 4024/11) και τώρα σου τάζουν ελπίδες για μισθολογική βελτίωση. Αρκεί να υποκύψεις.
Σου λένε «δέξου να αξιολογηθείς για να αλλάξεις βαθμό και να βελτιώσεις το μισθό σου». Είναι όμως έτσι; Σου λένε για το «τυρί», αλλά σου αποκρύπτουν τη «φάκα».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ;

·         Η αξιολόγηση έχει προκαθοριστεί: από όσους εκπαιδευτικούς  “αξιολογηθούν” θετικά μόνο ένα ποσοστό θα περνάει στον επόμενο βαθμό (το 100% από τον ΣΤ΄ στον Ε΄ βαθμό, μέχρι το 90% από τον Ε΄ στον Δ΄,  μέχρι το 80% από τον Δ΄ στον Γ΄, μέχρι το 70% από τον Γ΄ στον Β΄, μέχρι το 30% από τον Β΄ στον Α΄, νόμος 4024/11, άρθρο 7 παρ. 6).
·         Αυτό το ποσοστό όμως είναι το ανώτερο. Στην πραγματικότητα ο Υπουργός Οικονομικών θα αποφασίζει ποιο θα είναι το ποσοστό και θα το «μειώνει ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες» (νόμος 4024/11, άρθρο 7, παρ. 6).
·         Ακόμα, όμως, και αν όλα αυτά τα εμπόδια τα ξεπεράσεις, καμία βαθμολογική - μισθολογική βελτίωση δεν θα έχεις. Σύμφωνα με το νόμο 4263/14 (μεσοπρόθεσμο), μέχρι το 2016 η βαθμολογική ωρίμανση είναι «παγωμένη». Μετά δε το 2016, αυτή θα γίνεται σταδιακά για μια τριετία, μέχρι το 2018, αν δεν υπάρξει βέβαια κάποιο νέο μεσοπρόθεσμο μέχρι τότε, με βάση τις κατευθύνσεις Κυβέρνησης - ΕΕ  - ΔΝΤ (Τρόικας).
·         Εξωφρενική είναι επίσης και η παρ. 4 του άρθρου 8 του νόμου 4024/11, που προβλέπει ότι ο εκπαιδευτικός που κρίνεται αρνητικά «τιμωρείται» και δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την προαγωγή του τα επόμενα δύο χρόνια.
·         Ετοιμάζουν νέες υποψηφιότητες για διαθεσιμότητες - απολύσεις. Ο εκπαιδευτικός «ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται ..... στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο ..... μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό» (άρθρο 95 του νόμου 3528/2007).
·         Από την άλλη μεριά, γνωρίζουμε πολύ καλά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα σφαγιάζει ακόμα περισσότερο τους μισθούς, στη λογική της σύγκλισης με τον ιδιωτικό τομέα.

Είναι κατανοητό, λοιπόν, πως πρέπει να αποφύγουμε τη «φάκα» της αξιολόγησης, όπως ήδη έχει νομοθετηθεί από την κυβέρνηση.
Όλα τα παραπάνω είναι βέβαιο πως θα οδηγήσουν σε ανταγωνιστικές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη του συλλόγου διδασκόντων σε κάθε σχολείο, θα υπονομεύσουν την αναγκαία  συλλογικότητά μας και θα μετατρέψουν τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στο σχολείο σε «ζούγκλα».
Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Δεν συμβάλλουμε στην κατηγοριοποίηση του σχολείου μας. Υπερασπιζόμαστε τον ενιαίο χαρακτήρα της  εκπαίδευσης, το δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά. 
Απέχουμε από όλα τα παραπάνω και οτιδήποτε άλλο γίνεται για να υλοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο (αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών). Η στάση μας αυτή έχει την απόλυτη και πλήρη κάλυψη από την απεργία – αποχή που κήρυξαν τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

Το ΔΣ του συλλόγου μας, στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε  να αποστείλει, ξανά, τα κύρια σημεία των ενεργειών στα οποία πρέπει να προχωρήσουμε, συντεταγμένα ως κλάδος, για να αντιμετωπίσουμε την τιμωρητική αξιολόγηση.
Στα πλαίσια αυτά και για τη διαμόρφωση κοινής στάσης, ως Δ.Σ. ΚΑΛΟΥΜΕ:

Α) Σε συνάντηση, για άλλη μια φορά, τους Διευθυντές και Προϊσταμένους Δημοτικών και Νηπιαγωγείων την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στις 6:30 στο αμφιθέατρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου και

Β) Όλους τους εκπαιδευτικούς τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014 σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, στις 6:30 στο αμφιθέατρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, για όλα τα τρέχοντα ζητήματα και ενόψει της Γενικής Απεργίας της ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ (την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου)

ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ
ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία – αποχή που κήρυξαν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

Όλοι μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα κατά της αξιολόγησης!

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου


Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γεν. Γραμματέας

                         Γιώργος Τρούλης                                                       Γιώργος Σαϊτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.