Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Η 2η ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΕ ΔΙΩΓΜΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Σ.Ε.Α.Ε (ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ)
Τηλ. 6950311149
Website:
www.somatio.comhttp://seae.forumgreek.com
e-mail: somatio_orom_anapl@yahoo.gr

     Μετά το τελευταίο επεισόδιο με το κλείσιμο των ολοήμερων και τις 1100 λιγότερες σχολικές μονάδες, τα λαμπρά μυαλά των Διαμαντοπούλου, Χριστοφιλοπούλου  και Σία πρόσθεσαν άλλη μια φοβερή απόφαση για τη συμπλήρωση του παζλ του περιβόητου ‘’Νέου Σχολείου’’: Απ΄ την ερχόμενη σχολική χρονιά σε κάθε σχολική μονάδα, το μάθημα της 2ης ξένης γλώσσας που θα διδάσκεται θα είναι μόνο ένα στην Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, δηλ. Γαλλικά ή Γερμανικά μόνο. Ανάλογα και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, ή Ισπανικά  και όχι τα δύο πρώτα στο Δημοτικό, ή και όλα στο Γυμνάσιο με βάση την επιλογή των μαθητών όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

   Προσπαθώντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις ανακοίνωσε την ύπαρξη μεταβατικής
 περιόδου ενός έτους για την ερχόμενη ΣΤ’ Δημοτικού και Β’ και Γ’ Γυμνασίου.  Μάλλον και αυτή η απόφαση δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την επιβολή του μνημονίου στην παιδεία και την πορεία προς τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.  Στηρίζεται φαίνεται σε αυστηρά παιδαγωγικά κριτήρια, όπως και το κλείσιμο των σχολείων, το στρίμωγμα των μαθητών στις αίθουσες, οι υπερτροφικές σχολικές μονάδες που τάχα θα εξασφάλιζαν και την ομαλή διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας.

   Με την κατάπτυστη αυτή απόφαση πλέον των 2.500 καθηγητών ξένων γλωσσών βρίσκονται σε διαρκή ομηρία και ανασφάλεια. Οι όποιες διαβεβαιώσεις για μη χάσιμο οργανικών θέσεων, για ανάθεση του μαθήματος της Ιστορίας κλπ αποτελούν κενό γράμμα. Η μετακίνηση τους σε Δημοτικά, σε διαφορετικές περιοχές ή και Περιφέρειες μπορεί να είναι το θετικό σενάριο, καθώς σε συνδυασμό με την αξιολόγηση, το κλείσιμο σχολείων και ολοήμερων και την επικείμενη αύξηση ωρών εργασίας όλα είναι πιθανά, ακόμα και η απόλυση όσο βρισκόμαστε στην πρέσα του μνημονίου. Απ’ την άλλη οδηγούν τους εκπαιδευτικούς αυτούς σε ένα ιδιότυπο ανταγωνισμό για το σφετερισμό των μαθητών προκειμένου να χαρακτηριστεί ένα σχολείο ως γαλλόφωνο ή γερμανόφωνο. Τους συναδέλφους δε ΑΜΩ των Γαλλικών και Γερμανικών στην κυριολεξία τους ρίχνουν στον καιάδα της ανεργίας και στην οριστική εκτόπιση απ’ το δημόσιο σχολείο.

    Και βέβαια πρώτα ο μαθητής. Ο οποίος δε θα διδάσκεται τη γλώσσα που επιθυμεί, ή θα την επιλέγει ακόμα και με βάση τα ανταλλάγματα που θα του τάζουν. Επίσης στο Γυμνάσιο θα αλλάζει ξένη γλώσσα σε σχέση με το Δημοτικό, ή θα ‘’επιλέγει’’ Γυμνάσιο εκτός της περιοχής του για να συνεχίσει στην ίδια γλώσσα, ή θα απαλλάσσεται απ’ τη 2η ξένη γλώσσα. Μιλάμε για τα πλέον σύγχρονα παιδαγωγικά κριτήρια.
Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στα Προπύλαια στην Αθήνα στις 10.06.2011 στις 13.30

    Άμεσα να κινητοποιηθούμε όλοι οι συνάδελφοι ώστε να απαιτήσουμε:
Να αποσυρθεί άμεσα η επαίσχυντη αυτή απόφαση του Υπ. Παιδείας
.
Καμία χαμένη οργανική θέση. Οργανικές θέσεις-μαζικοί διορισμοί των παραπάνω ειδικοτήτων και στα Δημοτικά.
Όχι στις συγχωνεύσεις – κλείσιμο σχολικών μονάδων. Όχι στη διάλυση του δημόσιου σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.