Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Οι απόψεις των προέδρων των ΤΕΙ για τις διατάξεις του νέου νόμου- πλαισίου

Μοντέλο διοίκησης:
Π. Καρακολτσίδης, πρόεδρος ΑΤΕΙ -Θ: «Εμφανίζεται ένα συμβούλιο που έχει όλες τις δικαιοδοσίες και καμία ευθύνη».
Γ. Χαραλαμπίδης, πρόεδρος ΤΕΙ δυτικής Μακεδονίας: «Υπάρχουν αντιρρήσεις και ενστάσεις ως προς τη στελέχωση των συμβουλίων, ιδίως στα περιφερειακά ΤΕΙ. Θα είναι άτομα έξω από την πανεπιστημιακή κοινότητα, το οποίο είναι θετικό, αλλά υπάρχουν ερωτήματα για το επίπεδο συνεργασίας που θα υπάρχει με αυτούς τους ανθρώπους και το κατά πόσο αυτοί γνωρίζουν τα θέματα της εκπαίδευσης».
Αθ. Μητρόπουλος, πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας: «Υπάρχει μία γενική ένσταση διότι τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και ο πρύτανης θα έχουν αμοιβές μεγαλύτερες από αυτές που υπάρχουν σήμερα. Αν τις υπολογίσει κανείς, τότε διαπιστώνουμε ότι οι δαπάνες για τις αμοιβές τους ανέρχονται σε 10 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η θέση του προέδρου είναι θέση προσφοράς και όχι για να πάρει χρήματα».
Ασυλο:
Δ. Πασχαλούδης, πρόεδρος ΤΕΙ Σερρών: «Ακόμη δεν έχει γίνει ξεκάθαρο. Σε μια δημοκρατία όχι μόνο ο πανεπιστημιακός χώρος αλλά όλη η χώρα πρέπει να είναι ελεύθερη στη διακίνηση ιδεών».
Αθ. Μητρόπουλος, πρόεδρος ΤΕΙ Καβάλας: «Ο νόμος της Μ. Γιαννάκου δεν προέβλεπε κάτι διαφορετικό. Κανένα ίδρυμα δεν είχε εξαιρέσει τους χώρους του και συνεπώς δε βλέπω καμία καινοτομία».
Συγγράμματα:
Δ. Πασχαλούδης, πρόεδρος ΤΕΙ Σερρών: «''Οχι'' στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων. Πρέπει ο σπουδαστής να τα δανείζεται και να τα επιστρέφει. Τους μόνους που εξυπηρετεί σε πρώτη είναι τους εκδοτικούς οίκους και ορισμένους καθηγητές που έγραψαν βιβλία».
Αθ. Μητρόπουλος, πρόεδρος ΤΕΙ Καβάλας: «Τα τμήματα των ΤΕΙ που έκαναν οικονομία στα συγγράμματα, φέτος τιμωρήθηκαν με τη διαγραφή τους από το μηχανογραφικό. Πάντως, μέχρι το 2014 ο Ελληνας φορολογούμενος θα πληρώνει πολλά συγγράμματα. Για τα ΤΕΙ είναι χρησιμότερες οι σημειώσεις των καθηγητών, δεδομένου ότι τα περισσότερα αντικείμενα είναι εξειδικευμένα».
Αιώνιοι φοιτητές:
Δ. Πασχαλούδης, πρόεδρος ΤΕΙ Σερρών: «Είναι λυπηρό να έχει εισαχθεί κάποιος πριν από 25 χρόνια, να εγγράφεται και να θεωρείται φοιτητής και να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό ενός ιδρύματος».
Αθ. Μητρόπουλος, πρόεδρος ΤΕΙ Καβάλας: «Παρότι δεν προβλέπεται στο προσχέδιο, εκτιμούμε ότι η φοίτηση, ύστερα από τα έξι χρόνια, θα γίνεται με δίδακτρα. Θα έπρεπε να υπάρχει οριζόντια λύση για όλα τα ιδρύματα και να μην περνάει η ευθύνη στο καθένα ξεχωριστά».
Τριετείς σπουδές:
Δ. Πασχαλούδης, πρόεδρος ΤΕΙ Σερρών: «Δε μας ολοκληρώνει σαν ακαδημαϊκές οντότητες, δηλαδή να μπορούν τα ΤΕΙ να απονέμουν διδακτορικά διπλώματα».
Π. Καρακολτσίδης, πρόεδρος ΑΤΕΙ-Θ: «Οι τριετείς σπουδές, άσχετα αν κάποιοι συμφωνούν ή διαφωνούν, είναι η εναρμόνιση του εκπαιδευτικού συστήματος των......
 27 χωρών – μελών της ΕΕ σχετικά με τη διακήρυξη της Μπολόνια».
Γ. Χαραλαμπίδης, πρόεδρος ΤΕΙ δυτικής Μακεδονίας: «Μας δόθηκε υπόσχεση από το υπουργείο Παιδείας ότι θα περάσει το θέμα της απονομής διδακτορικών διπλωμάτων εκ μέρους των τεχνολογικών ιδρυμάτων μετά από αξιολογήσεις, ωστόσο δεν υπάρχει στο σχέδιο νόμου».
Αθ. Μητρόπουλος, πρόεδρος ΤΕΙ Καβάλας: «Για την πρώτη εφαρμογή ζητάει ευρεία εξουσιοδότηση, η οποία εκφεύγει των δυνατοτήτων που δίνει το Σύνταγμα, διότι ο υπουργός Παιδείας δεν είναι αρμόδιος να κρίνει ποια τμήματα θα είναι τριετούς ή τετραετούς φοίτησης. Στην Ελλάδα τα προγράμματα των ΑΕΙ διαρκούν τέσσερα χρόνια».
Προγράμματα σύντομου κύκλου:
Αθ. Μητρόπουλος, πρόεδρος ΤΕΙ Καβάλας: «Το υπουργείο θα έπρεπε να δώσει τη δυνατότητα στον ώριμο φοιτητή να σπουδάσει σε όποιο τμήμα επιθυμεί. Ο διετής κύκλος θα είναι ένας αποτυχημένος θεσμός, διότι αφορά τα ΙΕΚ και τη μεταλυκειακή εκπαίδευση».
Προγράμματα διά βίου μάθησης και εξ αποστάσεως:
Αθ. Μητρόπουλος, πρόεδρος ΤΕΙ Καβάλας: «Ο,τι δεν οδηγεί σε πτυχίο είναι άνευ αξίας. Ο κόσμος δε θέλει να παρακολουθήσει διαλέξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 80.000 πολίτες ζητούν υπηρεσίες ανώτατης εκπαίδευσης από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το οποίο απορροφά μόλις 8.000».
Αξιολόγηση:
Αθ. Μητρόπουλος, πρόεδρος ΤΕΙ Καβάλας: «Είναι θετική η ρύθμιση για την αξιολόγηση των καθηγητών».
Δ. Πασχαλούδης, πρόεδρος ΤΕΙ Σερρών: «Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης τόσο των ιδρυμάτων όσο και των ίδιων των καθηγητών».
Χρηματοδότηση:
Αθ. Μητρόπουλος, πρόεδρος ΤΕΙ Καβάλας: «Σε όλη την Ευρώπη ο έλεγχος δε γίνεται από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά από σώμα λογιστών. Συνεπώς, η πολυδιαφημιζόμενη αυτονομία των ιδρυμάτων στερείται ουσιαστικού περιεχομένου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.