Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Στα δικαστήρια οι πανεπιστημιακοί, στα... κάγκελα οι φοιτητές

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις κατά του νόμου για τα ΑΕΙ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που αρχίζει για τον νέο νόμο-πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων, καθώς οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί συγκαλούν συνελεύσεις για να οργανώσουν τις αντιδράσεις τους.
Ηδη η σύγκλητος του Πολυτεχνείου Αθήνας ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ο νέος νόμος, παρά την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκε, «εγείρει κρίσιμα θέματα αντισυνταγματικότητας» και αποφάσισε να αναβάλλει τις εξετάσεις για τις 5 Σεπτεμβρίου - κατόπιν αιτήματος των φοιτητικών παρατάξεων - δίνοντας έτσι χρόνο σε όσους αντιδρούν να οργανώσουν κινητοποιήσεις. Μάλιστα, στη διάρκεια της συνεδρίασης της συγκλήτου το κλίμα ήταν τόσο φορτισμένο που ο πρύτανης Σ. Σιμόπουλος αναγκάστηκε να τη διακόψει λόγω υπερβολικής έντασης και κόπωσης.
 
Από τις πρώτες κινήσεις που σκοπεύουν να κάνουν οι πανεπιστημιακοί, είναι να προσφύγουν στα δικαστήρια επικαλούμενοι αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Πολυτεχνείο Κρήτης αποφάσισε το....... Σάββατο διά της συγκλήτου του να κινηθεί νομικά κατά του νόμου, αλλά και να στηρίξει ανάλογες ενέργειες της πανεπιστημιακής κοινότητας. Από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένονται οι συνεδριάσεις των συγκλήτων του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ιδρυμάτων, ενώ θα ακολουθήσει και νέα έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων στο τέλος της εβδομάδας.
 
Στο στρατόπεδο των φοιτητικών παρατάξεων, που επίσης αρχίζουν από σήμερα γενικές συνελεύσεις, η ατμόσφαιρα είναι περισσότερο ηλεκτρισμένη, καθώς ο νέος νόμος καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο και τη συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές. Μάλιστα, για πρώτη φορά παρατηρείται γενικευμένη... συναίνεση στις φοιτητικές παρατάξεις για έναρξη κινητοποιήσεων, με άλλες να ζητούν καταλήψεις και άλλες συλλαλητήρια και διαδηλώσεις. Χαρακτηριστική είναι χθεσινή ανακοίνωση της Νεολαίας της Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ, που χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «πρόχειρη και επιφανειακή μεταρρύθμιση εντυπωσιασμού και καθόλου ουσίας που αφαιρεί τη δυνατότητα από τους φοιτητές να έχουν άποψη και λόγο στα δρώμενα του πανεπιστημίου».
 
Ωστόσο, το ενδεχόμενο καταλήψεων προβληματίζει πολλούς φοιτητές, καθώς σύμφωνα με τον νέο νόμο στο εξής οι εξετάσεις θα γίνονται υποχρεωτικά αφού συμπληρωθούν 13 εβδομάδες διδασκαλίας. Σε αντίθετη περίπτωση, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.