Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

1ο Ενημερωτικό Οκτωβρίου του Ζαχαρία Καψαλάκη,Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου

Ζαχαρίας Καψαλάκης                Μεσαρά  4 Οκτωβρίου 2011

Αιρετός ΠΥΣΠΕ  Ηρακλείου

1ο Ενημερωτικό Οκτωβρίου  2011

(Ενημερωτικό 23ο  έτους 2011)

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Θέμα 1ο : Επιτέλους διορισμοί στο Ηράκλειο…
Κερδίσαμε μια μάχη! Ο πόλεμος συνεχίζεται…
Αυτή η επιτυχία ανήκει αποκλειστικά
στο μαχόμενο συνδικαλιστικό κίνημα…

Εντείνουμε την προσπάθειά μας για:
·                       Να καλυφθούν τα κενά ειδικοτήτων
·                       Να καλυφθούν τα κενά στην ειδική αγωγή
·                       Να σταματήσουν οι εκπαιδευτικοί να κάνουν υπερωρίες, αφού δεν πρόκειται να τις πληρωθούν ποτέ. Διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφθούν να κενά των σχολείων…
·                       Να ιδρυθούν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στα σχολεία που έχουν ανάγκη, σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους…
·                       Οι ώρες εκπαιδευτικών που περισσεύουν από το πρωινό πρόγραμμα, να διατεθούν για κάλυψη κενών σε όμορα σχολεία…
·                       Να γίνουν διορισμοί εκπαιδευτικών στα Σχολεία Αναμορφωμένου Προγράμματος, για τη θέση εκπαιδευτικού υπευθύνου ολοημέρου…
Ναι, τώρα μπορούμε να πούμε καλή χρονιά συνάδελφοι. Επιτέλους...  
είδαμε πραγματικούς διορισμούς στο Νομό Ηρακλείου, διορισμούς
ικανούς να καλύψουν τα πολλά κενά μας και να δώσουν έναρξη
στη σχολική χρονιά 2011-2012.
Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του τελευταίου ενημερωτικού με το οποίο κατήγγειλα τα τεράστια κενά στο Νομό Ηρακλείου, υπήρξε άμεση κινητοποίηση στο Νομό Ηρακλείου και άσκηση πιέσεων στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των κενών.
Η προσπάθεια ευοδώθηκε και την περασμένη Παρασκευή το βράδυ ανακοινώθηκαν 86 διορισμοί δασκάλων και 56 διορισμοί νηπιαγωγών.(Εγώ είχα γράψει στο ενημερωτικό μου για 90 κενά δασκάλων και 60 νηπιαγωγών αντίστοιχα).
Αυτή η επιτυχία καταγράφεται στο ενεργό του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτού που έχει μάθει να αγωνίζεται με το ίδιο σθένος, άσχετα με το ποιοι βρίσκονται στην κυβέρνηση. Αυτό που πασχίζει και ιδρώνει για το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό. Για την ιστορία, να σημειώσω ότι στην Α΄  φάση διορισμών αναπληρωτών στο Ηράκλειο διορίστηκαν 132 εκπαιδευτικοί (61 δάσκαλοι και 71 νηπιαγωγοί) και στη Γ΄ φάση 144 εκπαιδευτικοί (86 δάσκαλοι και 58 νηπιαγωγοί αντίστοιχα). Αυτό σημαίνει πολλά. (Σ.Σ. Η Β΄ φάση έγινε αποκλειστικά για την εκλογική περιφέρεια της κ. Χριστοφιλοπούλου)!
Αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα εντόνων αλλαγών στα σχολεία μας, καθώς:
·                       Θα φύγουν οι 19 αποσπασμένοι δάσκαλοι, 1 νηπιαγωγός, 3 γυμναστές και η 1 αγγλικής σε άλλους Νομούς.
·                       Θα τοποθετηθούν 3 συνάδελφοι δάσκαλοι και 1 νηπιαγωγός που ήλθαν με απόσπαση.
·                       Θα τοποθετηθούν οι νέοι συνάδελφοι αναπληρωτές που θα παρουσιαστούν την Τετάρτη το απόγευμα.
·                       Θα τοποθετηθούν όσοι συνάδελφοι έλθουν με διάθεση από τη Β/θμια.
·                       Θα τοποθετηθούν οι 12 συνάδελφοι δάσκαλοι που ήλθαν με παράλληλη στήριξη.
Και μετά από αυτά, και ενώ θα έχουν ανοίξει και τα κλειστά σχολεία, μπορώ να σας πω, χωρίς να σας δουλεύω, καλή σχολική χρονιά… Τέλος θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλους όσους βοήθησαν στην προσπάθεια…

 Κερδίσαμε μια μάχη! Ο πόλεμος συνεχίζεται…
Συνάδελφοι

Αυτό δε σημαίνει εφησυχασμός. Αυτό δε σημαίνει ότι σταματάμε να αγωνιζόμαστε για τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου. Από δω και πέρα ο αγώνας εντείνεται για:
·                       Να διοριστούν όλοι οι συνάδελφοι ειδικοτήτων που απαιτούνται για να καλυφθούν ΟΛΑ τα κενά στα πρωινά και ολοήμερα τμήματα και στα σχολεία Αναμορφωμένου Προγράμματος.
·                       Να διοριστούν οι συνάδελφοι ειδικής αγωγής για να καλύψουν τα 8 κλειστά Τμήματα Ένταξης και το Κωφών και Βαρήκοων της Μεσαράς, καθώς και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Πόμπιας που είναι κλειστά.
·                       Επειδή έχει ξεκινήσει μια αντιπαράθεση με την υπερωριακή απασχόληση των συναδέλφων θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:
-          Είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολές για δραστικές περικοπές σε υπερωρίες, επιχορηγήσεις και λειτουργικές δαπάνες στα υπόλοιπα υπουργεία ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2012, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι οι υπερωρίες να μην πληρωθούν ποτέ
-          Είναι αντιδεοντολογικό και αντισυναδελφικό να κρατάμε υπερωριακά θέσεις εργασίας, τη στιγμή που η ανεργία μαστίζει πλέον και το δικό μας τον κλάδο, καθώς υπάρχουν άνεργοι ακόμα εκατοντάδες δάσκαλοι και χιλιάδες νηπιαγωγοί, καθώς και γυμναστές.
-          Θα πρέπει άμεσα ΔΟΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης, να αναλάβουν σταυροφορία ενημέρωσης των συναδέλφων έτσι ώστε κανένας συνάδελφος να μην εργαστεί υπερωριακά. Υπάρχουν σχολεία συστεγαζόμενα  που χρειάζονται ενάμισι δάσκαλο για να κάνει τις υπερωρίες… (δηλ. πάνω από 150 υπερωρίες το μήνα). Αλλά μπορεί και ένας επιπλέον δάσκαλος να διατεθεί σε δυο όμορα σχολεία για κάλυψη των υπερωριών.
·                       Θα πρέπει άμεσα να δοθεί με ευθύνη των σχολικών συμβούλων και της Δ/νσης Π.Ε. μια λύση με τα ολοήμερα των σχολείων του αναμορφωμένου προγράμματος (ΕΑΕΠ). Η αντιπαράθεση έχει ξεκινήσει για τη διάθεση των ωρών των δασκάλων που περισσεύουν στα συγκεκριμένα σχολεία. Η άποψή μου, την οποία κατέθεσα και στο ΠΥΣΠΕ πριν λίγες ημέρες είναι ξεκάθαρη.
-          Όπου υπάρχει ανάγκη, με ευθύνη των σχολικών συμβούλων και των Συλλόγων Διδασκόντων, να γίνουν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Είναι γνωστό ότι ο Ν. Ηρακλείου, έχει αναλογικά τα λιγότερα τμήματα ένταξης πανελλαδικά. Και τούτο, γιατί επί Νέας Δημοκρατίας ήταν στην μαύρη λίστα των Περιφερειακών Δ/ντών Εκπ/σης και επί ΠΑΣΟΚ απαγορεύτηκε η ίδρυσή τους… Όμως υπάρχουν μαθητές διαγνωσμένα, που έχουν ανάγκη βοηθείας και δε βοηθούνται. Σ’  αυτά τα τμήματα θα διδάξουν δάσκαλοι του σχολείου και όπου περισσεύουν ώρες οι δάσκαλοι θα διατεθούν σε όμορα σχολεία για συμπλήρωση ωραρίου. Και μια σημείωση και πάλι εδώ: Οι ρόλοι μας στην εκπαίδευση είναι διακριτοί και θεσμοθετημένοι. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις δραστηριότητες άλλου και να τον υποχρεώνει να τις ρυθμίζει ανάλογα με τις απόψεις του. Η διοίκηση είναι να ασκεί διοικητικά καθήκοντα και ο ρόλος των σχολικών συμβούλων είναι να έχουν την παιδαγωγική και επιστημονική καθοδήγηση του κλάδου. 
·                       Όταν ρυθμιστούν τα παραπάνω (δηλ. αυτή τη βδομάδα) θα πρέπει να διοριστούν 24 επιπλέον συνάδελφοι, οι οποίοι και θα αναλάβουν τα ολοήμερα τμήματα των αντίστοιχων σχολείων αναμορφωμένου προγράμματος… Να σημειώσει ότι στα λίγα  σχολεία ΕΑΕΠ πανελλαδικά, που δεν έχουν δάσκαλο αποκλειστικά για το ολοήμερο, είναι αυτά του Ηρακλείου.
Θέμα 2ο : Η τοποθέτηση των αναπληρωτών
Την ερχόμενη Τετάρτη θα τοποθετηθούν οι αναπληρωτές δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που διορίστηκαν την περασμένη Παρασκευή. Θα βγει η σειρά τους στον πίνακα  τοποθετήσεων και γύρω στις 1 το μεσημέρι θα τους δοθούν τα κενά και θα κάνουν  αιτήσεις προτίμησης. (Θα βγει ανακοίνωση από τη Δ/νση Α/θιας Εκπ/σης σήμερα). Τα κενά θα είναι όσα και αυτοί… Δηλ. αν έχουν παρουσιαστεί 86 δάσκαλοι τα κενά θα είναι 86. ΤΟ ίδιο ισχύει και στις νηπιαγωγούς. Αυτό τι σημαίνει. Αν έχετε σειρά στον πίνακα πχ 20, θα πρέπει να βάλετε υποχρεωτικά 20 σχολεία… Αν έχετε 65 σειρά, θα πρέπει να δηλώσετε 65 σχολεία… Αν κάποιος δηλώσει λιγότερα σχολεία και δεν πιάσει κάποιο, θα τοποθετηθεί από το ΠΥΣΠΕ στο κενό ή στα κενά που έμειναν.
Σας στέλνω με συνημμένο έγγραφο πίνακα των κενών εκτός πόλεως Ηρακλείου, που έχω καταγράψει, με δική μου ευθύνη, τα οποία μπορεί να μην είναι και τα τελικά. Υπάρχουν λίγα κενά στην πόλη δασκάλων και νηπιαγωγών. Δεν τα αναφέρω ακόμα,  γιατί την προσεχή Τετάρτη το πρωί θα τοποθετήσουμε τους αποσπασμένους από άλλα ΠΥΣΠΕ. Να υπολογίζετε  τα κενά στην πόλη περίπου 5 δασκάλων και 7 νηπιαγωγών (ίσως και παραπάνω).
ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΚΕΝΑ ΘΑ ΣΑΣ ΔΟΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ….

Προσωπικά θα είμαι στην Α/θμια Ηρακλείου την Τετάρτη, μαζί με τον αναπληρωτή μου αιρετό Θεόφιλο Λαμπρογιαννάκη, για να βοηθήσουμε τους συναδέλφους αναπληρωτές, στις αιτήσεις τους …
Για τους αποσπασμένους σε άλλα ΠΥΣΠΕ, όσοι είναι Διευθυντές σχολείων την  Πέμπτη πρωί, παραδίδουν στους νέους συναδέλφους και φεύγουν για τον τόπο απόσπασής τους… Οι υπόλοιποι Πέμπτη πρωί μπορούν να παρουσιαστούν στις νέες τους θέσεις…
Θέμα 3ο : Νέα του ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου

Συνεδρίασε χθες Δευτέρα, το ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου και ασχολήθηκε με την τοποθέτηση 20 περίπου γυμναστών που ήλθαν από τη Β/θμια Εκπ/ση. Καλύφθηκαν κενά στην πόλη του Ηρακλείου, στα γύρω από την πόλη σχολεία και σε κάποια ολοήμερα. Οι γυμναστές θα παρουσιαστούν σήμερα στις νέες τους θέσεις. Τα κενά είναι ακόμα αρκετά, όπως και αρκετά είναι και τα κενά στις άλλες ειδικότητες συναδέλφων… Επίσης, εξετάσαμε τις αιτήσεις βελτίωσης οι οποίες και έγιναν. Έγιναν οκτώ μετακινήσεις σε μονίμους συναδέλφους, που το σύστημα είχε κάνει λάθη στις ισοβαθμίες κατά τη διάρκεια των αποσπάσεων, προς άρση αδικιών.
Ικανοποιήθηκαν ελάχιστες αιτήσεις βελτίωσης θέσης νεοδιόριστων συναδέλφων και αναπληρωτών συναδέλφων, που είχαν σοβαρούς αποδειγμένους λόγους μετακίνησης και οι μετακινήσεις τους, δεν ήταν σε βάρος της σωστής λειτουργίας των σχολείων τους. Τα ονόματα θα ανακοινωθούν από τη Δ/νση Α/θμιας και θα επικυρωθούν στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

                    Με συναδελφικούς χαιρετισμούς                       
 Ζαχαρίας Καψαλάκης
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Κρήτης
Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν την ενημέρωση που στέλνω στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (και τους καλοκαιρινούς μήνες), μπορούν να μου το στείλουν μήνυμα στο:  zkapsala@otenet.grΕπίσης έχω σελίδα στο Facebook (το όνομά μου με ελληνικούς χαρακτήρες ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΨΑΛΑΚΗΣ, αλλά μόνο για εγγραφές, καθώς έχει γεμίσει) για άμεση καθημερινή ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων. Όποια σχολεία ή συνάδελφοι, δεν επιθυμούν να λαμβάνουν πλέον ενημερωτικά μου, να με ενημερώσουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.