Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Η μεγάλη ανατροπή στο Δημόσιο

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο και την εφεδρεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Νικολέττα Μουτούση

Ριζικές αλλαγές στα μισθολογικά αλλά και στις εργασιακές σχέσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων επέρχονται με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις για την υπαγωγή στην εφεδρεία 30.000 εργαζομένων έως το τέλος του 2011 καθώς και το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο του Δημοσίου.
Πολύωρες συσκέψεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες το βράδυ προκειμένου να κλειδώσουν οι...... ρυθμίσεις για το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, που σύμφωνα με τη δέσμευση απέναντι στους εκπροσώπους της τρόικας πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται ταχύτατα.
Αμεσα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θα επηρεαστούν όλοι οι υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα που βρίσκονται κοντά στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αρχικώς στις συζητήσεις συμπεριλαμβάνονταν όσοι είναι 60 ετών και πάνω και υπολείπονταν ένα ή δύο χρόνια για τη συμπλήρωση της 35ετούς προϋπηρεσίας.
Ωστόσο, προκειμένου να διευρυνθεί η δεξαμενή και να καλυφθεί ο αριθμός των 30.000 εφέδρων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας ή σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς - όπως ονομάζεται ανάλογα με το εάν πρόκειται για υπαλλήλους με σχέση αορίστου χρόνου ή υπαλλήλους δημοσίου δικαίου αντιστοίχως - όσων χρειάζονται ένα ή δύο χρόνια για να πιάσουν την 35ετία ανεξαρτήτως ηλικίας.
Πολλά σενάρια είχαν τεθεί στο τραπέζι των συσκέψεων μέχρι να οριστικοποιηθούν οι νομοθετικές διατάξεις. «Είχε ακουστεί πως μπορεί να εξαιρεθούν όσοι υπάλληλοι είναι πρώην διευθυντές ή γενικοί διευθυντές, αλλά τελικώς δεν θα ισχύσει η εξαίρεση καθώς πρόκειται ακριβώς για προσωπικό που πληροί τις προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης», ανέφεραν για παράδειγμα στελέχη του Δημοσίου.
Από αυτούς όσοι βρίσκονται κοντά στο δικαίωμα πλήρους σύνταξης θα υπαχθούν στην εφεδρεία και, όπως θα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, θα λαμβάνουν για όσο διάστημα μεσολαβεί μέχρι τη σύνταξη το 60% των βασικών αποδοχών τους και θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
Παράλληλα, βάσει των διατάξεων, ορίζεται πως δεν θα επηρεαστεί το ύψος των συντάξεών τους, καθώς κατά τον υπολογισμό τους δεν θα ληφθεί υπόψη ο χρόνος παραμονής στην εφεδρεία, όπου θα έχουν πολύ χαμηλότερες αμοιβές, αλλά η τελευταία πενταετία πριν από την υπαγωγή τους στο καθεστώς αυτό - όταν δηλαδή ήταν εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι. Από την εφεδρεία θα εξαιρεθούν σε πρώτη φάση εκπαιδευτικοί, γιατροί, σώματα ασφαλείας, διπλωμάτες και ανώτεροι κληρικοί.
Τα κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης για τον καθορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς που συγχωνεύονται ή εξυγιαίνονται δεν αναμένεται να περιγράφονται αναλυτικά στο πολυνομοσχέδιο. «Θα προβλεφθεί κατά το πιθανότερο κάποια εξουσιοδοτική διάταξη, που να παραπέμπει σε μεταγενέστερη υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των κριτηρίων», σχολίαζαν στελέχη του Δημοσίου. Ολες οι διαδικασίες για το πλεονάζον προσωπικό - όπως θα αναφέρει και το πολυνομοσχέδιο - θα γίνονται υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και σε πρώτη φάση, σύμφωνα και με τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, θα αφορούν περίπου 8.000 υπαλλήλους.
Ρητή αναφορά περιλαμβάνεται στις νέες ρυθμίσεις για το πλεονάζον προσωπικό σε φορείς που καταργούνται πλήρως και το οποίο θα τίθεται αυτομάτως σε καθεστώς εφεδρείας.
Με το πολυνομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος και για αυτόματες μετακινήσεις υπαλλήλων από υπηρεσίες όπου πλεονάζουν σε άλλες οι οποίες παρουσιάζουν κενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.