Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Σάλος στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο


Μια δικαστική διαμάχη αναμένεται να κρίνει το μέλλον του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, και ενδεχομένως να αλλάξει ριζικά τη δομή του.
Είναι απίστευτη η ιστορία που έχει ξεκινήσει χάρη στην επιμονή ενός ανθρώπου που αποφάσισε να "το ψάξει" λίγο παραπάνω... Ο κ. Λιάλιος (Τάσος) αποφάσισε να κάνει το 2ο προπτυχιακό του πρόγραμμα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (στην Πάτρα). Αφού έκανε την αίτησή του, προτίμησε να μην πληρώσει τα δίδακτρα που ζητά το Πανεπιστήμιο (700 ευρώ ανά μάθημα για προπτυχιακό πρόγραμμα, και 850 ευρώ για μεταπτυχιακό πρόγραμμα), και έτσι το ίδρυμα με τη σειρά του δεν τον δέχθηκε στο πρόγραμμα. Ο κ. Λιάλιος με τη σειρά του έκανε αίτηση ακύρωσης κατά της διοικητικής πράξης της μη εισαγωγής του στο Πανεπιστήμιο, στο αρμόδιο δικαστήριο, δηλαδή στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών. Η δίκη ξεκίνησε το 2007, περίπου τον Απρίλιο. Το σκεπτικό της γραμμής του κ. Λιάλιου ήταν οτι το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, όπως κάθε ΑΕΙ, θα πρέπει να υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 4 του Συντάγματος, και συνεπώς θα πρέπει να παρέχει δωρεάν δημόσια εκπαίδευση.
Το ΕΑΠ από την πλευρά του, υποστηρίζει πως είναι ένας εντελώς νέος θεσμός, που καμία σχέση δεν έχει με τα παραδοσιακά ΑΕΙ, καθώς αυτό στηρίζεται στο πρόγραμμα της Δια Βίου Μάθησης, και στο θεσμό της 2η ευκαιρίας. Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο στηρίζει νομικά τη γραμμή του στον ιδρυτικό νόμο 2552/1997, και συγκεκριμένα στο άρθρο 5, παρ. 6, περιπτώσεις α και β, στα οποία κάνει λόγο για "ιδιαίτερα έξοδα επικοινωνίας" που πρέπει να καταβάλουν οι φοιτητές του. Να πούμε εδώ, πως το ποσό των διδάκτρων καθορίζεται από την αρμόδια Διοικούσα Επιτροπή, και τελική έγκριση δίνεται από το Υπουργείο Παιδείας.

Η δίκη μετά από αρκετές αναβολές που έγιναν κυρίως επειδή τις ζήτησε η πλευρά του ΕΑΠ, έφτασε κάπου στο 2009, όταν και ο Εισηγητής εισηγήθηκε να καταργηθεί εντελώς η δίκη, για τυπικούς λόγους (παραγραφή της διοικητικής πράξης). Η εισήγηση απορρίφθηκε, και τελικά η υπόθεση πήρε νέα ημερομηνία για να δικαστεί. Στο μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας άσκησε παρέμβαση υπέρ του ΕΑΠ και κατά του κ. Λιάλιου, μέσω του Νομικού του Συμβούλου. Τον Ιούλιο του 2010, ο ίδιος Εισηγητής έκανε θετική εισήγηση υπέρ των επιχειρημάτων του κ. Λιάλιου, κάτι που σίγουρα του έδωσε ελπίδες. Μένουν φυσικά οι διασκέψεις των δικαστών για να βγει η τελική απόφαση, αν και η πλευρά του κ. Λιάλιου λέει πως "θα είναι δύσκολο να ανατραπεί η εισήγηση, καθώς αυτή ήταν γερά δομημένη από άποψη νομικών επιχειρημάτων".

Και επειδή σε κάθε υπόθεση υπάρχει πάντα το χρήμα από πίσω, προχωράμε και στην ουσία. Την κίνηση του κ. Λιάλιου ακολούθησαν 350 συνολικά αγωγές φοιτητών του Πανεπιστημίου, με τις οποίες ζητάνε τα δίδακτρα που έχουν καταβάλει εντόκως. Αν η απόφαση του Εφετείου Πατρών είναι υπέρ του κ. Λιάλιου, το δεδικασμένο θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των φοιτητών.

Όσον αφορά το ποσό που θα ζητηθεί εφόσον χάσει τη δίκη το ΕΑΠ, το Πανεπιστήμιο από την πλευρά του κάνει λόγο για χασούρα 16εκ ευρώ, ενώ η πλευρά του κ. Λιάλιου κάνει λόγο για 1, 2 εκ . ευρώ περίπου. Επίσης, πολλοί φοιτητές φοβούνται πλέον μήπως η όλη υπόθεση "γυρίσει μπούμερανγκ" για αυτούς, αφού το Πανεπιστήμιο υποστηρίζει πως αν υποχρεωθεί να καταβάλλει αυτά τα λεφτά, θα είναι πολύ δύσκολη η επιβίωσή του.

Άρα από τη μια πλευρά της ζυγαριάς έχουμε άρθρο 16, παρ,4 Συντάγματος, και από την άλλη τον ιδρυτικό νόμο 2552/1997. Τί θα αποφασίσε άραγε το δικαστήριο; Αν ταχθεί υπέρ του κ. Λιάλιου, θα έχουμε μια μεγάλη νίκη ιδιώτη, αλλά και ένα βαρύ οικονομικό πλήγμα -κυριολεκτικά- στις τάξεις του Πανεπιστημίου. Αν όχι, πολλοί θα αναρωτηθούν, ειδικά μετά τη θετική εισήγηση του Εισηγητή, για τις ισορροπίες που κρατά η Ελληνική Δικαιοσύνη...Αναμένουμε την απόφαση εντός 4-6 μηνών. Απόφαση νομίζουμε ιστορική από κάθε άποψη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.