Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Βαθιές τομές στη λειτουργία ΑΕΙ και ΤΕΙ

Βαθιές τομές στο «χάρτη» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προανήγγειλε σήμερα η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στη συνάντηση διαλόγου και εργασίας που διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών.
Παρουσιάζοντας στους πρυτάνεις το νέο μοντέλο που προωθείται στην ανώτατη εκπαίδευση, η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι το πρόσταγμα των καιρών απαιτεί βαθιές τομές σε όλα τα επίπεδα.
«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με επιδερμικές αλλαγές. Οι αλλαγές πρέπει να αφορούν το DNA της λειτουργίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ», ανέφερε...

xαρακτηριστικά.
Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Τη συνάντηση διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας, ενώ η παρουσία του πρωθυπουργού σηματοδοτεί την προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Τι αλλάζει

Μεταξύ άλλων, η ατζέντα περιλαμβάνει την πλήρη αναδιάρθρωση του ισχύοντος χάρτη των Ιδρυμάτων με συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις τμημάτων, αλλά και τη διεθνοποίησή τους, προκειμένου να μπορούν να ανοίξουν για την προσέλκυση περισσότερων ξένων φοιτητών.

Παράλληλα, συζητείται να αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης των πρυτανικών αρχών με ευρύτερες αλλαγές στη διοίκηση των τριτοβάθμιων τμημάτων, να υπάρχει σύνδεση της αξιολόγησης του κάθε ιδρύματος με τη χρηματοδότησή του, ενώ υπό επανεξέταση θα τεθούν οι όροι πανεπιστήμιο και τεχνολογικό ίδρυμα.

Στη συνάντηση παρευρίσκονται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι των διοικήσεων των ανώτατων ιδρυμάτων (πανεπιστημίων και ΤΕΙ), εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Μεταξύ των προτάσεων που θα θέσει επί τάπητος ο πρωθυπουργός είναι οι αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων με την καθιέρωση συμβουλίων διοίκησης στα οποία θα συμμετέχουν και προσωπικότητες εκτός πανεπιστημίου και περιφερειακών συμβουλίων.

Επίσης θα προτείνει τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων ανά φοιτητή, τις συγχωνεύσεις τμημάτων, τη σύνδεση των πανεπιστημίων με ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις και τη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου των πανεπιστημίων.

Προσκεκλημένοι στη συνάντηση είναι ο υπουργός Επιστήμης, Έρευνας και Τεχνολογίας της Πορτογαλίας Ζοζέ Γκάγκο, ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου Ανδρέας Δημητρίου και ο πρώην πρόεδρος του Dublin City University Φέρντιναντ φον Προντζούνσκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.