Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Τι θα γίνουν τελικά τα ΤΕΙ;


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, πολλά ΤΕΙ προσπαθούν να οργανωθούν και να προλάβουν τις εξελίξεις όσον αφορά τις συγχωνεύσεις που προανήγγειλε η Υπουργός Παιδείας και ο Πρωθυπουργός. Πιο συγκεκριμένα το Έθνος παραθέτει τις σκέψεις και ενέργειες ορισμένων Ιδρυμάτων της χώρας.
"Ήδη, το ΤΕΙ του Πειραιά αποφάσισε να μεταφέρει το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων από τις Σπέτσες, καθώς η λειτουργία του εκεί στοίχιζε στο ίδρυμα σχεδόν 300.000 ευρώ ετησίως, για να εξυπηρετεί μόνο... 20 σπουδαστές, που φοιτούσαν σε όλα τα εξάμηνα, ενώ φέτος το τμήμα με τη μεταφορά του στον Πειραιά δέχτηκε 100 σπουδαστές.
Οι διοικήσεις των ΤΕΙ, κυρίως, αλλά και πολλών πανεπιστημίων έχουν αποφασίσει να συγκαλέσουν τα αρμόδια όργανα προκειμένου να μελετήσουν το θέμα, ενώ διαμηνύουν προς την κυβέρνηση ότι τέτοιες μεγάλες αλλαγές απαιτούν πάνω απ’ όλα να γίνουν με ακαδημαϊκά κριτήρια.
Σύσσωμη, πάντως, η πανεπιστημιακή κοινότητα κατηγορεί τους πολιτικούς όλων των κυβερνήσεων ότι προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά και μικροκομματικά τους συμφέροντα δημιουργούσαν τμήματα όπου τους βόλευε, πολλά από τα οποία χωρίς καμία υπόσταση ακαδημαϊκή, και τώρα ρίχνουν «λάσπη» στις διοικήσεις των ιδρυμάτων.
Κατόπιν όλων αυτών, τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τα ΤΕΙ συσπειρώνονται προκειμένου κατ’ αρχάς να εξετάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και στη συνέχεια να πάρουν θέση. Ετσι, οι πρυτάνεις θα συνεδριάσουν στις αρχές Οκτωβρίου (κατά πάσα πιθανότητα στην Κρήτη) προκειμένου να τοποθετηθούν, ενώ οι πρόεδροι των ΤΕΙ προγραμματίζουν έκτακτη σύνοδο στην Αθήνα.
Οπως τονίζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Χαραλαμπίδης, η συζήτηση για τις συγχωνεύσεις τμημάτων είχαν προχωρήσει πριν από την κατάργηση της βάσης του 10, οπότε και το συγκεκριμένο ίδρυμα κάλυπτε κατά μέσον όρο μόνο το 30% με 35% των διαθέσιμων θέσεων.
«Ετοιμαζόμασταν να προχωρήσουμε σε συγχώνευση των τμημάτων Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής στα οποία είχαμε ελάχιστους εισακτέους, αλλά με την κατάργηση του βαθμολογικού πλαφόν απορροφήσαμε πάρα πολλούς φοιτητές. Με αυτή την εξέλιξη, φαίνεται να ατονεί η όλη προσπάθεια», τονίζει χαρακτηριστικά. Το επόμενο άμεσο βήμα της διοίκησης, πάντως, είναι να ενσωματωθεί το τμήμα Συστημάτων Εφοδιασμού που εδρεύει στα Γρεβενά με το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων που βρίσκεται στην έδρα του ΤΕΙ.Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδρύματος με μεγάλη διασπορά τμημάτων είναι και το ΤΕΙ Πάτρας, το οποίο έχει 2 τμήματα στο Αίγιο, 2 στην Αμαλιάδα και 2 στον Πύργο, αφού όπως λέει χαρακτηριστικά στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Σωκράτης Καπλάνης, «ο κάθε πολιτικός, υπουργός και βουλευτής έσπερνε τμήματα, όπου ήθελε, πολλά από τα οποία δεν έχουν καμία ακαδημαϊκή υπόσταση».
Οπως υπογραμμίζει ο κ. Καπλάνης, «όλα αυτά βέβαια οδήγησαν σε μια τεράστια σπατάλη. Τώρα καλούμαστε να νοικοκυρέψουμε τα ιδρύματα. Αυτό μπορεί να γίνει και να εξοικονομήσουμε πολλά χρήματα. Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να δούμε ποια τμήματα πληρούν όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια, ποια πρέπει να συμπτυχθούν και ποια μπορούν να παραμείνουν αυθύπαρκτα».
Πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης
Ενιαία λειτουργία με τα κρητικά ΑΕΙ
Θετικός στην ενοποίηση των τριών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν στην Κρήτη (Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ) εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, Ευάγγελος Καπετανάκης (φωτογραφία). Μάλιστα, μέσα στον Οκτώβριο προγραμματίζεται συνάντηση μεταξύ των διοικήσεων, των κοσμητόρων σχολών και των τριών ιδρυμάτων, ώστε να συζητηθεί το θέμα.
Οπως δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Καπετανάκης, «κουβεντιάζουμε με τους πρυτάνεις για μια ενιαία λειτουργία και των τριών ιδρυμάτων, με τη λογική τού να συμβάλουν με τη διδασκαλία και την εποπτεία τους επιστήμονες από τα δύο ΑΕΙ και το ΤΕΙ και να υπάρχει κοινή χρήση όλων των εγκαταστάσεων.
Ορισμένα τεχνολογικά ιδρύματα, πάντως, όπως το ΤΕΙ Πειραιά, έχουν προχωρήσει ήδη ένα βήμα πιο μπροστά ακόμη και από το υπουργείο Παιδείας, με τη μεταφορά τμήματος -που λειτουργούσε ως παράρτημα- στην έδρα του ιδρύματος Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων Σπετσών, το οποίο μεταφέρθηκε στην Αθήνα και όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ιδρύματος Λάζαρος Βρυζίδης, εξοικονομήθηκαν ετησίως 300 χιλιάδες ευρώ."
Το ερώτημα είναι, τι σκοπεύει να κάνει το το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με τα τμήματα που παρουσιάζουν χαμηλή κινητικότητα σπουδαστών και αποτελούν οικονομική πληγή για το ΤΕΙ. Σημειώνουμε ότι το τμήμα Βιολογικής Καλλιέργειας στο Αργοστόλι, δεν κατάφερε να συμπληρώσει τον προσφερόμενο αριθμό σπουδαστών , παρόλο που οι βάση έπεσε πολύ χαμηλά, αφού δεν ενδιαφέρει τους υποψήφιους. Σύντομα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που πιθανότατα δεν θα είναι ευχάριστες για το τμήμα του Αργοστολίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.