Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Τελεσίγραφο δημάρχων για τη μεταφορά μαθητών


Αν μέχρι τη Δευτέρα δεν επιλυθεί το πρόβλημα, θα πάμε συμβολικά σε διαμαρτυρίες, όπως για παράδειγμα στο κλείσιμο σχολείων.
Με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, αν μέχρι την προσεχή Δευτέρα δεν επιλυθεί το μείζον ζήτημα που ανέκυψε με τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία.
Σήμερα η οικεία Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) αναμένεται να αποστείλει σχετικό ψήφισμα προς τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εσωτερικών, ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να αρθεί το πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες οικογένειες σε όλο τον νομό.
"Αν μέχρι τη Δευτέρα δεν επιλυθεί το πρόβλημα, θα πάμε συμβολικά σε διαμαρτυρίες, όπως για παράδειγμα στο κλείσιμο σχολείων", προειδοποίησε ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ.
"Το σύστημα της μεταφοράς, που αποφασίστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη στη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης, πρέπει να τεθεί σε ισχύ αμεσότατα. Πληροφορούμαστε ότι η σχετική
 τροπολογία θα ψηφιστεί σήμερα, αλλά είναι αμφίβολο αν θα καλύψει και τους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων", σημείωσε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, υπογράμμισε ότι απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση, διότι με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο απαγορεύεται η διαδικασία της μεταφοράς μαθητών σε περιοχές που εξυπηρετούνται με την αστική συγκοινωνία.
Με την ευκαιρία αυτή ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ζήτησε να υπάρξει συνολικότερη ρύθμιση, ώστε να δοθεί στους δήμους που διαθέτουν λεωφορεία η δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν. "Βάσει της κείμενης νομοθεσίας ένας δήμος είναι υποχρεωμένος να περνάει μέσα από τους τουριστικούς πράκτορες, ενώ με πολύ λιγότερα χρήματα μπορεί να προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών. Δεν είναι δυνατόν να μας απαγορεύεται να μεταφέρουμε ηλικιωμένους στα λουτρά ή παιδιά σε καλοκαιρινά προγράμματα άθλησης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δανιηλίδης.

Δικαστική προσφυγή για τα οικονομικά

Στο μεταξύ, χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ αποφάσισε να διεκδικήσει δικαστικά τους πόρους που παρακρατούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας από το 2007 και έπειτα. Για το θέμα των οικονομικών των ΟΤΑ θα ζητηθεί η οργάνωση ειδικού θεματικού συνεδρίου από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), δεδομένων των δυσμενών προβλέψεων του επικαιροποιημένου μνημονίου.
"Σύμφωνα με το μνημόνιο, το 2011 οι πόροι της αυτοδιοίκησης θα περικοπούν κατά 500 εκατ. ευρώ, το 2012 κατά ένα δισ. και το 2013 κατά 1,5 δισ. ευρώ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι καλλικράτειοι δήμοι δεν θα αντέξουν ούτε μέχρι το τέλος της νέας χρονιάς", σημείωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.