Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Για τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τον υφυπουργό οικονομικών κ. Σαχινίδη

Δήλωση του Ντίνου Παντελίδη,
εκπροσώπου των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ – ΚΙΝΗΣΕΩΝ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε.
στο ΔΣ της ΔΟΕ. 
Τηλ. 6974750410, ΔΟΕ 2103242144

Χθες (30-11-10), πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της ΔΟΕ με τον υφυπουργό οικονομικών κ. Σαχινίδη σχετικά με τους μισθούς. Οι αρχικές ερωτήσεις που έγιναν αφορούσαν το εξωδιδακτικό επίδομα των εκπαιδευτικών, παρότι είναι σαφείς οι προθέσεις τις κυβέρνησης -έχουν καταγραφεί στο Πλαίσιο Διαλόγου για ένα νέο μισθολόγιο (Σεπτέμβρης 2010)- και αφορούν τη σύγκριση των μισθών με τον ιδιωτικό τομέα, το διαχωρισμό νέων-παλιών, τη σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση. Η πλειοψηφία της ΔΟΕ λειτουργεί στο πνεύμα της έκκλησης προς τον υπουργό κατεδάφισης του ασφαλιστικού Λοβέρδου. Τότε ζητούσαν να εξαιρεθούν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την αντιασφαλιστική επιδρομή της κυβέρνησης. Σήμερα ψάχνουν να σώσουν(;) το εξωδιδακτικό επίδομα κάνοντας πως δε βλέπουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη συρρίκνωση του μισθού μας. Αυτό δηλαδή που ο κόσμος της εργασίας ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει με αποφασιστικούς, μαχητικούς απεργιακούς αγώνες....
Ο κ. Σαχινίδης λοιπόν, στην αρχική του απάντηση – τοποθέτηση ανέφερε:
Δεν είμαι ο αρμόδιος να δώσω συγκεκριμένες απαντήσεις. Θα μου καταθέσετε τους προβληματισμούς σας και θα τα μεταφέρω στον υπουργό. Πάντως, ο διάλογος ξεκίνησε, με την κατάθεση από πλευράς του Υπουργείου του Πλαισίου Διαλόγου  με στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες του. Υπάρχει, είπε, ένα θετικό στοιχείο από το 2003 οπότε και στη μελέτη που είχε καταθέσει η τότε κυβέρνηση η ΑΔΕΔΥ κατέληξε σε μια συμφωνία που δεν εφαρμόστηκε όμως λόγω της κυβερνητικής αλλαγής του 2004. Σήμερα, συνέχισε, το ζήτημα είναι να μπει πάλι στο διάλογο η ΑΔΕΔΥ. Ο διάλογος θα καθορίσει αν θα έχουμε ενιαίο μισθολόγιο ή κλαδικά ή τομεακά (όρος που χρησιμοποίησε η ΑΔΕΔΥ) μισθολόγια. Το δεύτερο τρίμηνο του 2011 θα κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο που θα αποτυπώνει τη βούλησή της κυβέρνησης. Το μισθολόγιο που θα προκύψει θα εφαρμοστεί το 2012. Αυτός είναι οδικός χάρτης.
Στη συνέχεια:
Δεν αρνήθηκε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε παραπέρα μειώσεις των μισθών. Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο διάστημα προτίθεται να αυξήσει ή να μειώσει τους μισθούς, απάντησε:  Δεν πρόκειται να δοθούν αυξήσεις.
Άφησε ανοιχτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης το βασικό μισθό προσθέτοντας: Οι απολαβές (όχι οι μισθοί, επέμενε σ’ αυτό) πρέπει να έχουν μια λογική από πίσω πράγμα που σήμερα απουσιάζει. Θα καταθέσουμε μια μελέτη με βάση τα στοιχεία της ενιαίας αρχής πληρωμών που θα αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά της πρότασης.  Κάποια επιδόματα θα  καταργηθούν, κάποια επιδόματα να ενσωματωθούν στο βασικό μισθό και κάποια 2 ή 3 (οικογενειακό, μεταπτυχιακά, κλπ) επιδόματα θα παραμείνουν. Δηλαδή με ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό και διατήρηση του σημερινού επιπέδου των μισθών οι συντάξεις που υπολογίζονται στο βασικό πρόκειται να αυξηθούν! Αυτό μάλλον δεν το υπολόγισε ο υφυπουργός εκτός και αν έκρυψε κάτι. Τι; Το αποκαλύπτει η απάντησή του στην επόμενη ερώτηση.
Η κυβέρνηση προχωράει ολοταχώς στη σύνδεση μισθού με την αξιολόγηση-χειραγώγηση. Ρωτήθηκε αν πρόκειται να προχωρήσουν στη σύνδεση μισθού με την αξιολόγηση ή όπως το Πλαίσιο Διαλόγου αναφέρει σε τρία σημεία «Ποια πρέπει να είναι η σχέση σύνδεσης αμοιβής και απόδοσης, …ο στόχος του νέου συστήματος αμοιβών να συνδέεται με την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων…. και …η γνώση και ικανότητα θα αμείβεται και θα διαφοροποιεί μισθολογικά όσους την κατέχουν».
Απάντησε: Η αξιολόγηση, είναι βασική αρχή της οικονομικής θεωρίας. Στην παρατήρηση ότι είναι της κλασσικής οικονομικής θεωρίας, η εφαρμογή της οποίας οδήγησε στην κρίση με τις γνωστές συνέπειες για τον κόσμο της εργασίας δε δόθηκε απάντηση.
Στις επιδιώξεις τους είναι η διαμόρφωση «σπαστού μισθολογίου» που να διαχωρίζει νέους και παλιούς εργαζόμενους και που αναφέρεται στο πλαίσιο Διαλόγου. Σε σχετική ερώτηση απάντησε:  «Μπορεί κάποιος να το προτείνει».
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένοι. Ετοιμάζουν, θα καταθέσουν και θα επιχειρήσουν να επιβάλουν ένα μισθολόγιο με βασικά σημεία:
1.          Οι μισθοί για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο να είναι μισθοί οριακής επιβίωσης, που να ακολουθούν τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Θα διαμορφώσουν διαφοροποιημένα μισθολόγια για νέους και παλιούς εργαζόμενους.
2.          Να συνδεθεί ο μισθός με την αξιολόγηση-χειραγώγηση.  Ο νέος μισθός να αποτελείται ουσιαστικά από δύο μέρη. Το βασικό (με κατάργηση των επιδομάτων) και το επίδομα παραγωγικότητας (εδώ θα ενσωματωθεί και το εξωδιδακτικής) το οποίο θα καταβάλλεται μετά από αξιολόγηση (ν.2986/2002).
Στόχος η συνολική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και στο δημόσιο, η κατάργηση της μονιμότητας και οι απολύσεις στο δημόσιο. Ό,τι ακριβώς έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο μνημόνιο που συμφώνησε με την ΕΕ το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Οι εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική. Δίνουμε λοιπόν τα δικά μας ραντεβού για διάλογο με πρώτο στην Πανεργατική Απεργία 15 Δεκέμβρη. Στις απεργίες και τις διαδηλώσεις λοιπόν γιατί σήμερα είναι όσο ποτέ επίκαιρο το σύνθημα:

Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.