Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Θα γίνουν...IEK τα μη ελκυστικά ΤΕΙ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Την ελεύθερη πρόσβαση αποφοίτων λυκείου σε μη ελκυστικά τμήματα των ΤΕΙ σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας.
Χωρίς εξετάσεις οι υποψήφιοι προτείνεται να εισάγονται σε μεταλυκειακά τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία θα είναι τριετούς ή διετούς φοίτησης, ενώ θα έχουν δικαίωμα να μεταπηδήσουν μετά τη λήξη των σπουδών και σε ποσοστό 20%-30%, σε τμήματα του ίδιου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Την πρόταση αυτήν παρουσίασε ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Βασίλης Παπάζογλου, σε πρόσφατη συνάντηση με τη διοίκηση της ΟΣΕΕΠ-ΤΕΙ (Ομοσπονδία Συλλόγων Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού). Ο κ. Παπάζογλου κατέστησε σαφές ότι τα ΤΕΙ ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα λειτουργούν με το νέο νόμο-πλαίσιο. Οπως τονίστηκε στη συνάντηση, τμήματα των ΤΕΙ θα μπορούν να συγχωνεύονται με τμήματα των πανεπιστημίων, εάν και τα δύο μέρη το επιθυμούν.
Ερημώνουν
Υπενθυμίζεται ότι αρκετά τμήματα της περιφέρειας ερημώνουν, καθώς οι υποψήφιοι δεν τα επιλέγουν ή δε φοιτούν σε αυτά μετά την εισαγωγή τους. Ως «αντίδοτο» εξετάζεται η λύση της μετατροπής τους σε μεταλυκειακά τμημάτα μέσα στα ΤΕΙ -εφόσον το επιθυμούν τα ίδια τα ιδρύματα-, ώστε να μην
 καταργηθούν όσες σχολές «φυλλορροούν».
Στα τμήματα αυτά, διετούς ή τριετούς φοίτησης, η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη (χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις) για τους αποφοίτους λυκείου και η φοίτηση διετής ή τριετής. Μετά τη λήξη των σπουδών τους οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν, σύμφωνα με την ίδια πρόταση, να εισαχθούν, σε ποσοστό 20%-30%, σε τμήματα του ίδιου του ΤΕΙ.
Ο κ. Παπάζογλου επισήμανε ότι ακόμα και τα προσόντα των βαθμίδων του εκπαιδευτικού προσωπικού θα προβλέπονται στον εσωτερικό κανονισμό με απόφαση της Συγκλήτου, της συνέλευσης και του συμβουλίου.
«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί για την ίδια θέση εκπαιδευτικού προσωπικού να είναι διαφορετικά τα απαιτούμενα προσόντα από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ», επισήμανε η διοίκηση της ΟΣΕΕΠ-ΤΕΙ. Οταν ρωτήθηκε ο κ. Παπάζογλου για τον τρόπο διασφάλισης της αξιοκρατίας στην αξιολόγηση, την προκήρυξη θέσεων και την πρόσληψη προσωπικού, απάντησε ότι θα υπάρχουν όργανα ελέγχου και αξιολόγησης και ότι θα προβλέπονται ποινές για το ΤΕΙ, τη σχολή και για το εκπαιδευτικό προσωπικό που έχουν παραβεί τις διαδικασίες. «Αυτό σημαίνει ότι δε θα λαμβάνει το ΤΕΙ ή η σχολή την ανάλογη επιχορήγηση, αλλά πολύ μειωμένη, και ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό δε θα μπορεί να είναι μέλος εκλεκτορικού, δε θα μπορεί να αναλαμβάνει ερευνητικά προγράμματα κ.ά.», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους οι έκτακτοι διδάσκοντες.
Προκήρυξη θέσεων
Από τη διοίκηση της ομοσπονδίας τέθηκε και το θέμα της μη αυτοδυναμίας τμημάτων εξαιτίας της αποχώρησης μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται τονίζοντας την ανάγκη προκήρυξης νέων θέσεων. Ο ειδικός γραμματέας ξεκαθάρισε πως, βάσει του μνημονίου, για κάθε πέντε διδάσκοντες που αποχωρούν θα προκηρύσσεται μια θέση.
Στο πλαίσιο της ενοποίησης της νομοθεσίας πανεπιστημίων και ΤΕΙ, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα ισχύσει η μονή εξεταστική και δε θα μπορεί να γίνει διπλή εξεταστική στα ΤΕΙ, όπως τονίζουν οι έκτακτοι.
«Θα σταματήσει η πρόσληψη διδασκόντων βάσει του νόμου 407/1980 και θα προσλαμβάνονται οι εντεταλμένοι διδάσκοντες (παλαιά θέση λέκτορα) με τριετή σύμβαση, με προσόντα που περιγράφονται στον εσωτερικό κανονισμό. Αντίστοιχα στα ΤΕΙ θα καταργηθεί ο θεσμός του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού και θα ονομάζονται εντεταλμένοι διδάσκοντες με προσόντα που θα αναφέρονται στον εσωτερικό κανονισμό», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
«Καταργείται ο ενιαίος
χαρακτήρας της εκπαίδευσης»
Σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παύλος Καρακολτσίδης υποστηρίζει πως όλα τα τμήματα των ΤΕΙ, εν δυνάμει, μπορούν να γίνουν διετούς ή τριετούς φοίτησης με αποφάσεις των διοικήσεων. «Αυτό σημαίνει ότι ο ενιαίος χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης καταργείται. Αν το συνδυάσουμε με το γεγονός ότι σχεδιάζεται η κατάργηση της βαθμίδας του λέκτορα στα πανεπιστήμια και η διατήρηση της βαθμίδας του καθηγητή εφαρμογών στα ΤΕΙ, αυτόματα δημιουργείται συνειρμός για τη δραστηριοποίηση των καθηγητών εφαρμογών στα μεταλυκειακά τμήματα, καθώς δε διαθέτουν μεταπτυχιακό», εκτιμά ο κ. Καρακολτσίδης. Ο ίδιος θεωρεί μείζον το θέμα της προτεινόμενης διοίκησης των ιδρυμάτων, που αποτελεί και το ιδεολογικό υπόβαθρο της μεταρρύθμισης στην ανώτατη εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.