Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Οι συγχωνεύσεις ανεβάζουν το θερµόµετρο

Εκπαιδευτικοί απειλούν και µε διαµαρτυρίες κατά τη διάρκεια των µαθητικών παρελάσεων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Μαθητές στο σχολείο του χωριού  Φήκη, στον Νοµό Τρικάλων,  κατά τη διάρκεια του µαθήµατος  Ακόµα και µε επεισόδια στη µαθητική παρέλαση της 24ης Μαρτίου φέρονται να απειλούν εκπαιδευτικοί που αντιδρούν στις συγχωνεύσεις των σχολείων! Τις προηγούµενες ηµέρες σε δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα, κυρίως σε Θεσσαλία, Αττική, Πελοπόννησο και ∆. Μακεδονία, οι µαθητές απείχαν από τα µαθήµατα ή πραγµατοποίησαν καταλήψεις, στις περισσότερες περιπτώσεις µε προτροπή των εκπαιδευτικών, των γονιών τους αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, στην Τσαριτσάνη Λάρισας, ορισµένοι µαθητές άρχισαν απεργία πείνας στο προαύλιο του σχολείου τους. Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, «στοχοποιώντας» εκπαιδευτικούς αριστερών παρατάξεων και υποστηρίζοντας ότι την περασµένη Παρασκευή παρότρυναν µαθητές να καταλάβουν την Περιφερειακή ∆ιεύθυνση Αττικής και να προβούν σε βίαιες ενέργειες, φθάνοντας µάλιστα στο σηµείο να απειλούν µε επεισόδια στη µαθητική παρέλαση της 24ης Μαρτίου. «Οι γνωστοί συνδικαλιστές των Αριστερών Συσπειρώσεων συµπεριφέρονται µε τρόπο που δεν συνάδει µε τον κοινωνικό ρόλο και την αποστολή των εκπαιδευτικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου γίνεται λόγος για «ισχνή µειοψηφία που δεν µπορεί να διασύρει µε τέτοιου είδους ενέργειες τον εκπαιδευτικό κόσµο και να δηµιουργεί τραγικά πρότυπα για τα παιδιά».

Στο µεταξύ, οι πρόεδροι των τοπικών ΕΛΜΕ ενέκριναν προχθές την πρόταση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία διαµαρτυρίας στις 30 Μαρτίου.

ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ παραπάνω δεν θα χρειαστεί για τη µεταφορά των µαθητών λόγω συγχωνεύσεων, υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας και προχωρά σε εξορθολογισµό της διαδικασίας. Σύµφωνα µε παράγοντες του υπουργείου, τα τελευταία χρόνια οι µετακινήσεις των µαθητών, µε ευθύνη των πρώην Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, έγιναν πηγή αθέµιτου πλουτισµού για διάφορους αετονύχηδες. Κοινός στόχος του υπουργείου Παιδείας, των καθ’ ύλην αρµόδιων υπουργείων – Εσωτερικών και Οικονοµικών – και των Περιφερειακών Αρχών είναι η οµαλή µεταφορά των µαθητών από και προς το σχολείο τους. Συνεπώς, µε τα κονδύλια που ήδη προβλέπονται, µπορεί να γίνει σωστά το έργο της µεταφοράς.
Υπουργείο Παιδείας: Δεν θα χρειαστούν για τη µεταφορά των µαθητών περισσότερα χρήµατα
«Τα παιδιά µας θα αναγκάζονται να κάνουν καθηµερινά 35 χιλιόµετρα»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων στις πρώτες τάξεις του δηµοτικού, αλλά και της ταλαιπωρίας που θα υφίστανται καθηµερινά κάνοντας δροµολόγια στο επαρχιακό και το εθνικό οδικό δίκτυο προβάλλουν οι γονείς σε πολλά υπό συγχώνευση σχολεία της περιφέρειας. Μάλιστα, δεκάδες σχολεία τα έχουν ήδη καταλάβει οι... γονείς. «Τα παιδιά µας θα κάνουν καθηµερινά 35 χιλιόµετρα πηγαινέλα από το Κοπανάκι στην Κυπαρισσία σε µια εθνική οδό - καρµανιόλα», υποστηρίζουν οι γονείς των 33 µαθητών του Γυµνασίου Κοπανακίου Μεσσηνίας που θα συνενωθεί µε το Γυµνάσιο Κυπα ρισσίας, το οποίο έχει 312 µαθητές.

Μάλιστα, όπως συµβαίνει σε δεκάδες περιοχές σε όλη τη χώρα, οι γονείς απειλούν – σε επιστολή που απέστειλαν στην υπουργό Παιδείας – ότι αν η απόφαση δεν.......................
 αλλάξει «η τοπική κοινωνία θα αντισταθεί µε κάθε τρόπο στο κλείσιµο του γυµνασίου».

Μαζικές είναι οι κινητοποιήσεις στις Σέρρες. Σε καταλήψεις έχουν προχωρήσει οι µαθητές του Γυµνασίου Γαζώρου που συγχωνεύεται µε το Γυµνάσιο της Νέας Ζίχνης, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν από τους κατοίκους της Πρώτης Σερρών για τη συνένωση µε το σχολείο της Κρηνίδας (τα παιδιά θα διανύουν 17 χιλιόµετρα καθηµερινά) και από τους µαθητές του Λυκείου Νέου Σκοπού, που διαµαρτύρονται για τη συνένωση µε το Λύκειο Πεντάπολης.

Εντονη είναι η διαµαρτυρία για την κατάργηση του ιστορικού Λυκείου Τσοτυλίου Κοζάνης, το οποίο ιδρύθηκε το 1871και, σύµφωνα µετο πρόγραµµα του υπουργείου, θα συνενωθεί µε το Λύκειο Νεάπολης. Οι µαθητές τονίζουνότι το σχολείο, που βρίσκεταισε ορεινή περιοχή και έχει χαρακτηριστείδυσπρόσιτο από το υπουργείο Παιδείας, εξυπηρετεί πολλά παιδιά από τα γύρω ορεινά χωριά, που έτσι κι αλλιώς διανύουν µεγάλες αποστάσεις µε συγκοινωνιακά µέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες µέχρινα φτάσουν στο σχολείο.

Στην Αιτωλοακαρνανία, πάλι, αντιδράσεις υπάρχουν και εξαιτίας της κατάργησης των σχολείων της Ανάληψης και του ∆ρυµώνα – µε 4 και 5 µαθητές, αντίστοιχα.
Αλαλούµ µε τους δηµάρχους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ
Συνεχίζεται εδώ 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.