Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Αμφίβολη η συνταγματικότητα του νομοσχεδίου για την Παιδεία

Νέο πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκαλεί η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, όσον αφορά τη συνταγματικότητα σειράς διατάξεων του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Κατά το Σύνταγμα και τη νομολογία του ΣτΕ, «πλήρης αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ δεν μπορεί να είναι η αυτοδιοίκηση των τακτικών μόνο καθηγητών, δεν μπορεί τα ΑΕΙ ν’ αντιμετωπίζονται σαν απλά ιδρύματα (σύνολα περιουσίας, ταγμένης για εξυπηρέτηση ορισμένου σκοπού), αλλά και σαν «ενώσεις προσώπων», αναφέρει η έκθεση. Άλλωστε, το Σύνταγμα δεν αγνοεί μεν το σωματειακό στοιχείο, ωστόσο το διαχωρίζει από τον πυρήνα του Πανεπιστημίου.
Ενστάσεις εκφράζονται από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και για τις προϋποθέσεις κατάληψης θέσης καθηγητή, καθώς επίσης και για τις εκλογές, ως εξωτερικών μελών του Συμβουλίου διοίκησης, συνταξιούχων καθηγητών, καθώς και εν ενεργεία καθηγητών αλλοδαπών ΑΕΙ. Οι προϋποθέσεις αυτές δημιουργούν......
«διακριτικές μεταχειρίσεις υπέρ καθηγητών ελληνικής ιθαγένειας ξένων πανεπιστημίων και των συνταξιούχων καθηγητών άλλων ΑΕΙ του εσωτερικού».
 Όσον αφορά τη διεύρυνση των ειδικών εκλεκτορικών σωμάτων με καθηγητές ξένων πανεπιστημίων –κάτι που δεν έχει κριθεί δικαστικά- τίθεται το ερώτημα «αν η διάταξη συνάδει με την πλήρη Αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Αν, δηλαδή, μπορεί να γίνει συγκρότηση οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ με συμμετοχή ξένων καθηγητών».
 Σε κάθε περίπτωση, αποκλείεται πλήρως η προοπτική εκλογής πρύτανη από πανεπιστήμιο του εξωτερικού, που προβλέπει το νομοσχέδιο, καθώς ο πρύτανης θα πρέπει να είναι μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας του συγκεκριμένου εκάστοτε ΑΕΙ.
Επίσης, εγείρονται ζητήματα όσον αφορά τις προϋποθέσεις για την εκλογή καθηγητών και ενστάσεις για την επιλογή και εξέλιξη καθηγητών όλων των βαθμίδων από ειδικές επιτροπές, εφόσον σε αυτές συμμετέχουν και μέλη ΑΕΙ του εξωτερικού.
Με πληροφορίες http://politicanea.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.