Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Αβεβαιότητα για τους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικών

asep1
Για την αβεβαιότητα των Διαγωνισμών των Εκπαιδευτικών κάνει λόγο το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας,
"Ασαφείς απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Γ. Βέης, στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης σχετικά με τπ διεξαγωγή των δύο διαγωνισμών εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Δεν μας έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου εάν σκοπεύει να πραγματοποιήσει το διαγωνισμό των εκπαιδευτικών μέσα στο 2012 ή στο 2013.
 Σαφώς προτεραιότητα δίνεται στους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, ωστόσο δεν έχει αποφασίσει το κράτος εάν θα τους διορίσει ή όχι. Υπενθυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός ειδικής αγωγής ήταν αρχικά προγραμματισμένος για το καλοκαίρι του 2009, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής. Αργότερα το υπουργείο σκεφτόταν το σενάριο να γίνουν μαζί οι δύο διαγωνισμοί εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής μέσα στο 2012. Ωστόσο, με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ απέρριψε το συγκεκριμένο σενάριο λέγοντας ότι το κράτος δεν έχει χρήματα ούτε για να πραγματοποιήσει το διαγωνισμό ούτε και για να διορίσει τους επιτυχόντες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φυγή περισσότερων από 10.000 εκπαιδευτικών λόγω....

 συνταξιοδότησης δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση καθώς θα μείνουν κενές οι θέσεις σε σχολεία. Σημειώνεται ότι ο αντίστοιχος αριθμός διορισμών για το σχολικό έτος 2010 2011 ήταν 2.825 στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα:
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: 1.400 εκπαιδευτικοί: 1.045 δάσκαλοι και 355 νηπιαγωγοί. Αναλυτικά, οι ΠΕ60 Νηπιαγωγοί προέρχονταν από (α) τον πίνακα του 24μήνου, (β) τον ενιαίο πίνακα διορισμών έχοντας τουλάχιστον 26.667 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας και (γ) τον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008. Οι ΠΕ70 Δάσκαλοι προέρχονταν από: (α) τον ενιαίο πίνακα διορισμών και είχαν τουλάχιστον 9.167 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας και β) τον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008.
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διορίστηκαν 1.425 εκπαιδευτικοί. Οι 1.199 εκπαιδευτικοί προέρχονταν από: (α) τους πίνακες αναπληρωτών σχολικού έτους 2010 2011, με πραγματική προϋπηρεσία 24 μηνών και μία τουλάχιστον επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του κλάδου τους, τον Ενιαίο Πίνακα Διορισμών για την κάλυψη του ποσοστού 40% των κενών οργανικών θέσεων με πραγματική προϋπηρεσία 30 μηνών και (β) τους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ 2008 για την κάλυψη του ποσοστού 60% των κενών οργανικών θέσεων.
Διαγωνισμός Ειδικής Αγωγής
Άγνωστο παραμένει το πότε θα γίνει ο γραπτός διαγωνισμός για 500 εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής. Μέχρι και σήμερα οι συγκεκριμένες θέσεις καλύπτονται από αναπληρωτές ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι γι' αυτήν την κατηγορία δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ διαγωνισμός παρά τπ δημιουργία κλάδου Ειδικής Αγωγής (ΠΕ 61 και 71) το 2008. Τα γνωστικά πεδία στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι έχουν σταλεί στην Ανεξάρτητη Αρχή. Το μόνο που απομένει είναι η δημοσίευση της προκήρυξης που θα αφορά στην πρόσληψη με γραπτές εξετάσεις 300 νηπιαγωγών και δασκάλων στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Οι υπόλοιπες 200 θέσεις θα καλυφθούν από τους πίνακες αναπληρωτών που διατηρεί το υπουργείο Παιδείας. Στο διαγωνισμό θα μπορούν να πάρουν μέρος οι απόφοιτοι των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων Ειδικής Αγωγής, δηλαδή του τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής (κατεύθυνση Ειδικής Αγωγής) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.