Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Διεθνές Συνέδριο στη Παιδαγωγικ​ή Σχολή του ΑΠΘ με θέμα:«Σταυ​ροδρόμι Γλωσσών & Πολιτισμών​: Μαθαίνοντα​ς εκτός Σχολείου»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τηλ. (2310) 997158, 996778 Fax (2310) 996730 e-mail: louizou@ad.auth.gr
Κτίριο Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή» Α.Π.Θ., Τ.Κ. 541 24, Θεσσαλονίκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ:
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ»
Διεθνές Συνέδριο

                                                                     Θεσσαλονίκη, 5/4/2011

Η εκπαιδευτική αξιοποίηση της ετερότητας, η γλωσσική και πολιτισμική επαφή και ειδικότερα η ελληνο-αραβική, η ανάπτυξη καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών εφαρμογών που προάγουν το διάλογο ανάμεσα στον ελληνικό και τον αραβικό πολιτισμό είναι ορισμένα από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 10 Απριλίου 2011, στον Πύργο της  Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο, με θέμα «Σταυροδρόμι γλωσσών και πολιτισμών: μαθαίνοντας εκτός σχολείου» διοργανώνεται από το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Π.Α.Ε) και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την ομάδα «Πολύδρομο», το Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «PRAKSIS».

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 80 εισηγητές/τριες. Στόχος των εργασιών του Συνεδρίου είναι:
-Ο διάλογος ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς, ερευνητές/τριες και ομάδες μεταναστευτικής καταγωγής πάνω στα θέματα του πολυπολιτισμού και της γλωσσικής επαφής στην εκπαίδευση και την κοινωνία (σε τοπικό και διεθνές επίπεδο),
-Η ενίσχυση της εθελοντικής δουλειάς όσων διδάσκουν την ελληνική γλώσσα σε μετανάστες/τριες, μια ιδιαίτερα πολύτιμη και απαιτητική εκπαιδευτική δουλειά,
-Η προαγωγή του θέματος της διατήρησης της μητρικής γλώσσας των μεταναστών/τριών στην Ελλάδα και η περαιτέρω διεύρυνση της ακαδημαϊκής έρευνας μέσα από τον διάλογο με την κοινωνία,
-Η προβολή της επαφής ανάμεσα στην ελληνική και αραβική κουλτούρα, τιμώντας έτσι ιδιαίτερα την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών» με εστίαση για το 2011 στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις: το performance ‘Dan and Nad’ του Νίκου Καλαϊτζίδη (με τη μουσική των Languor Adrift), η έκθεση έργων του εργαστηρίου ζωγραφικής της Ελένης Μήλιου, τα εργαστήρια για την αραβομάθεια και τις μικτές οικογένειες, καθώς και η προβολή των ντοκιμαντέρ “Tell me how you talk”, “Over the Fence” (σε συνεργασία με το Whittlesea Council City της Αυστραλίας) καθώς και της ταινίας της Λουκίας Ρικάκη ‘Όνειρα σε άλλη γλώσσα’.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε ανταπόκριση του προγράμματος «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών» (με εστίαση για το 2011 στη Μέση Ανατολή), το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΤ (με τη χορηγία του ΟΠΑΠ) και αποτελεί τον κύριο χορηγό του, ενώ, παράλληλα,  υποστηρίζεται οικονομικά και από τα διδασκαλεία των δύο τμημάτων της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του ΠΤΔΕ, ΑΠΘ, την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ και την Διαπανεπιστημιακή Ομάδα ‘Πολύδρομο’.

H ιστοσελίδα του Συνεδρίου είναι: http://stavrodromiglwsswn.auth.gr/ /
Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Επικοινωνία με δημοσιογράφους: Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., Ρούλα Τσοκαλίδου, τηλ. 2310 995017, 6937362608.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.