Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΛΜΕ-ΚΙ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ & ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΕΜΠΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΗ
10.30 π.μ. – Πλατεία Αργοστολίου
Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα
και συλλαλητήριο για την παιδεία.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης (Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, μαθητικά συμβούλια) και του λαού (Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς Ιθάκης, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ) που συμμετείχαν στο συντονισμό δράσης για την ανάδειξη της παιδείας σαν λαϊκής υπόθεσης και για την αντιμετώπιση των άμεσων οξυμένων προβλημάτων που έχουν προβάλλει με την έναρξη της χρονιάς εκτιμούν ότι η μέχρι σήμερα συνεργασία πρέπει να ενταθεί και να βαθύνει. Μαθητεία, δια βίου εκπαίδευση, αποσύνδεση του πτυχίου από την εργασία, ιδιωτικοποίηση, πιλοτικά δημοτικά με διαφοροποιημένα προγράμματα, σπόνσορες, κατάργηση περιφερειακών σχολείων και συγχωνεύσεις συνθέτουν το εφιαλτικό παρόν και το ακόμη πιο εφιαλτικό μέλλον για το σχολείο της ακριβοπληρωμένης αμάθειας. Το σχολείο των δεξιοτήτων που προετοιμάζει το αυριανό φθηνό ευέλικτο χειραγωγημένο εργατικό δυναμικό, όπως έχουν καθορίσει η «Λευκή Βίβλος» για την εκπαίδευση, η συνθήκη της Λισαβόνας και η συνθήκη της Μπολόνια. Αυτό είναι και ο «Καλλικράτης» για την παιδεία.
Η διεκδίκηση όλου του λαού για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός αλλά η πλουτοκρατία, η πάλη ενάντια στην πολιτική του μνημονίου που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ με την καθοδήγηση ΕΕ – ΕΚΤ - ΔΝΤ και την συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ πρέπει να βρει μαζική συνολική ενιαία έκφραση. Τα πρόσφατα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ πανελλαδικά και τοπικά ήταν μία πρώτη απάντηση. Η συνέντευξη τύπου των φορέων στο Νομό ξεσκέπασε την κυβερνητική προπαγάνδα. Η απάντηση είναι εφ’ όλης της ύλης.
Στις 7 Οκτώβρη στο Νομό της Κεφαλονιάς στο συνολικό μέτωπο των αιτημάτων δίνουμε έμφαση στο ζήτημα της παιδείας.
Κεντρικό μας σύνθημα:
Να πληρώσουν τα μονοπώλια για τη μόρφωση που κλέβουν
και την ανεργία που δημιουργούν.
Διεκδικούμε τώρα:
-               να λειτουργήσουν εδώ και τώρα όλα τα σχολεία που είναι κλειστά μέχρι σήμερα: ολοήμερο ειδικό δημοτικό σχολείο Περατάτων, ΕΠΑΣ Ληξουρίου κ.λ.π.
-               πλήρη κάλυψη όλων των κενών – υπολογισμένων στους 20 μαθητές το πολύ ανά τάξη – με μόνιμους διορισμούς. Για τα ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης, την παράλληλη στήριξη κ.ο.κ. πλήρη κάλυψη των κενών σε δάσκαλους και καθηγητές ειδικής αγωγής, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές κ.λ.π.), ειδικό βοηθητικό και λοιπό προσωπικό. Να καλυφθεί πλήρως το ΚΕΔΔΥ.
-               εδώ και τώρα να εξευρεθούν χώροι, να καλυφθούν οι υποδομές και να υλοποιηθεί μία γεωγραφική κατανομή σχολείων στα αστικά κέντρα, ώστε να σταματήσει η επίκληση των ελλείψεων υποδομών (που διαμορφώνει η κυρίαρχη πολιτική) για να καλύπτεται το αίσχος των 27-28-29 μαθητών ανά τάξη. Νομοθετική κατοχύρωση των 20 μαθητών/ τάξη.
-               να προχωρήσουν άμεσα τα προγραμματισμένα έργα σε Α΄βάθμια και Β΄βάθμια και τα πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα της Β΄βάθμιας. Να γίνουν όλα με δημόσιες επενδύσεις και με διαδικασίες άμεσης υλοποίησης και όχι με ΣΔΙΤ. Δημόσιες – δωρεάν – σύγχρονες και επαρκείς υποδομές. Ποτέ ξανά ούτε ένα κοντέινερ – θάλαμος αερίων, ούτε ένα σχολείο με αμίαντο. Καμία τάξη χωρίς παράθυρα, όπως εκείνες που διαμόρφωσαν στο 1Ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο Αργοστολίου. Άμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας σε όλα τα σχολεία, στα νηπιαγωγεία και στους χώρους που διασκεδάζει ή συναθροίζεται η νεολαία.
-               πλήρη κάλυψη όλων των μεταφορών χωρίς περικοπές και χωρίς να πληρώσουν οι γονείς, όπως ζητά σχετική εγκύκλιος της κυβέρνησης. Με δημόσια – ασφαλή μέσα. Για τα ΑΜΕΑ με εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς.
-               καμία αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης – άμεσος τριπλασιασμός της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών. Καμιά αύξηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη και σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Διασφάλιση ότι δεν θα «κοπεί» το νερό, το ρεύμα και το τηλέφωνο σε κανένα σχολείο όπως έγινε πέρσι στο ΕΕΕΕΚ στα Φαρακλάτα.
-               ούτε δεκάρα οι γονείς για σχολικά βιβλία, ξενόγλωσσα, αναλώσιμα κ.λ.π. Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε χιλιάδες βιβλία – ανάμεσά τους και κατευθύνσεων άμεσα. Πλήρη δωρεάν κάλυψη των μαθητών με ειδικές ανάγκες με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία, λογισμικό, κ.λ.π.).
-               πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για καθαριότητα, φύλαξη, επιστασία των σχολείων καθώς και διοικητικού προσωπικού. Να καταβληθούν στους εργαζόμενους σε κάθε τομέα σχολικής δραστηριότητας και στους απολυμένους (αναπληρωτές, ωρομίσθιους προηγούμενων ετών κ.ο.κ.) τα δεδουλευμένα. Να υπογραφούν όσες συμβάσεις είναι εκκρεμείς.
Αυτά τα άμεσα μέτρα «σωτηρίας» τα διεκδικούμε μαζί με το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του σχολείου, που θέλουμε να «ανοίγει» τα μάτια των μαθητών και να μην τα «κλείνει».

-              Ζητάμε ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά που θα στοχεύει στην ολόπλευρη μόρφωση και διαπαιδαγώγηση, στην κατανόηση των νόμων που διέπουν τη φύση και την κοινωνία, ώστε να μπορεί η νέα γενιά να χαράξει το δικό της μέλλον ελεύθερα και δημιουργικά.
-              Έξω οι σπόνσορες, οι επιχειρήσεις, από τα σχολεία και τα προγράμματά τους.
-              15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία που να κατευθύνεται πλήρως στην κάλυψη των σύγχρονων πραγματικών μορφωτικών – βιοτικών αναγκών των μαθητών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στο σχολείο.

7 Οκτώβρη να γίνει σεισμός στο Νομό.
Να μην υπάρξει μαθητική κοινότητα, σύλλογος γονέων, σύλλογος διδασκόντων, σωματείο εργαζομένων που δεν θα ασχοληθεί με το θέμα της παιδείας.
        7 Οκτώβρη να δώσουμε όλοι και όλες δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο.
        10.30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου.
        Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα και πορεία στους δρόμους του Αργοστολίου.

Αργοστόλι 29 Σεπτέμβρη 2010

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ


Ο Πρόεδρος
Ο Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης
Βασιλάτος Παύλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.