Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Τι είπε η Υουργός Παιδείας μετά την πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΕΤ


Δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, του Γενικού Γραμματέα της ΓΓΕΤ, Αχιλλέα Μητσού και του Προέδρου του ΕΣΕΤ, Σταμάτη Κριμιζή, μετά την πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΕΤ 

Η Υπουργός Παιδείας, Άννα  Διαμαντοπούλου, συμμετείχε σήμερα 21/09/2010 στην πρώτη συνεδρίαση του νεοσυσταθέντος Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), υπό την Προεδρία του Σταμάτη Κριμιζή, στο Υπουργείο Παιδείας.Το ΕΣΕΤ  λειτουργεί ως ανεξάρτητο συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο στην Υπουργό και αποτελείται από διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες με πολυετή δραστηριότητα στην Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη. 
Το ΕΣΕΤ εισηγείται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας τις θεματικές προτεραιότητες και τους μηχανισμούς εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Έρευνας και Καινοτομίας, γνωμοδοτεί επί του τελικού σχεδίου του και προβαίνει σε συνεχή αποτίμηση της εφαρμογής του. Επίσης,  μετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης του ερευνητικού ιστού της χώρας, ενώ  προβαίνει και σε εισηγήσεις προς την Υπουργό σχετικά με την επιλογή των Διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων.
Δηλώσεις Υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου:
«Η Ελλάδα της αριστείας έχει ανάγκη τους άριστους»
«Θέλουμε μια Εθνική Ελλάδας για την Έρευνα με ισχυρή παρουσία σε διεθνές επίπεδο»
Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει την  Έρευνα και την Τεχνολογία ως αιχμή του δόρατος για την αλλαγή...
 του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, αλλά και τη σημαντική παρέμβασή της  στα θέματα της κοινωνικής συνοχής. Η νέα πολιτική για την Έρευνα και Τεχνολογία πρέπει να είναι κατ’  εξοχήν εξωστρεφής, να φέρει δυνάμεις στην Ελλάδα, αλλά και να στείλει τις δυνάμεις της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Στο χώρο της Έρευνας ως χώρα διαθέτουμε μια «εθνική Ελλάδας» πολύ σημαντική. Οι ερευνητές  και οι επιστήμονές μας σε όλο τον κόσμο  είναι από τους πλέον διακεκριμένους.   Από αυτή την «εθνική Ελλάδας» επιλέξαμε από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες  με διεθνείς διακρίσεις και παγκόσμια αποδοχή, ώστε να υποστηρίξουν αυτή την εθνική προσπάθεια.  Ένα νέο εθνικό σχέδιο για την Έρευνα και Τεχνολογία που θα φέρει μαζί τις δυνάμεις της κοινωνίας, που θα παρέμβει στα μεγάλα και σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την παραγωγή της χώρας. Μια παραγωγή που χρειάζεται νέα προϊόντα, νέες ιδέες,  νέο τρόπο διασύνδεσης της οικονομίας με την επιστήμη.
Σήμερα γίνεται εδώ στο Υπουργείο η πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΕΤ. Πρόεδρος είναι ο κ. Κριμιζής, ένας από τους πλέον αποδεκτούς διεθνώς Έλληνες επιστήμονες. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και να υπογραμμίσω ότι ουδείς αποζημιώνεται. Νομίζω ότι και αυτό είναι ενδεικτικό της αγωνίας και της προσπάθειας των Ελλήνων από όλα τα σημεία του κόσμου να υποστηρίξουν την προσπάθεια της χώρας.
Η χρηματοδότηση για την Έρευνα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων – γιατί την περίοδο αυτή η χρηματοδότηση γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από την ΕΕ – θα έλεγα ότι για τα δεδομένα της χώρας είναι ικανοποιητική. Το επόμενο διάστημα διατίθεται ένα ποσό που πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι σημαντικές χρηματοδοτήσεις –αφορά βεβαίως το σύνολο των χρηματοδοτήσεων στην Έρευνα- και θεωρούμε ότι το στοίχημα είναι όχι να απορροφηθούν γρήγορα, αλλά να απορροφηθούν σωστά.   Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύει από την πρώτη στιγμή η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μητσός. 

Δηλώσεις γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Αχιλλέα Μητσού
«Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς ερευνητές, όμως το συνολικό επίπεδο είναι χαμηλό. Πρέπει να προβάλλουμε την Αριστεία, τον Ανταγωνισμό, την Άμιλλα με πλήρη διαφάνεια»
Η Ελλάδα είναι μια μικρή  χώρα που έχει το εξής περίεργο φαινόμενο: Από τη  μια έχει εξαιρετικούς ερευνητές, σε συγκεκριμένους  χώρους και στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα, από την άλλη όμως το συνολικό επίπεδο είναι χαμηλό. Είναι περίεργο, αλλά κάπως έτσι είναι η πραγματικότητα.
Πώς θα καταφέρουμε αυτές τις δυνάμεις Αριστείας, αυτές τις μονάδες που πραγματικά είναι άριστοι και να συνεχίσουν και να «αμειφθούν» και να μεταλαμπαδεύσουν – να χρησιμοποιήσω έτσι ένα ρομαντικό ρήμα – την εμπειρία τους σε άλλους χώρους; Εδώ είναι το ζητούμενο. Δεν είναι απλό, διότι για πάρα πολλά χρόνια, η Έρευνα χρηματοδοτείται στη βάση λογικής που δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει -όπως είπε και η Υπουργός και ο Πρόεδρος του ΕΣΕΤ- προβάλλοντας την Αριστεία,  τον Ανταγωνισμό, την Άμιλλα, αλλά πάντοτε με πλήρη διαφάνεια, να το πετύχουμε. Δεν είναι ανέφικτο, αλλά δεν είναι και απλό.          

Δηλώσεις του Προέδρου του ΕΣΕΤ, Σταμάτη Κριμιζή:«Σήμερα, είναι μοναδική ευκαιρία, για να βάλουμε αυτό το λιθαράκι στην Έρευνα, που θα γίνει ακρογωνιαίος λίθος»
Είναι τιμή για τους συναδέλφους μου και για μένα να μας ζητήσουν να εργαστούμε στο ΕΣΕΤ. Η Έρευνα και η Τεχνολογία είναι βασικός ιστός στη σημερινή κοινωνία. Επί παραδείγματι τα 2/3 από την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά έτος, σε όλες σχεδόν τις προηγμένες χώρες, προέρχονται  από την Καινοτομία και την Τεχνολογία. Επομένως, είναι βασικός τομέας, ο οποίος πρέπει να αναπτυχθεί στην Ελλάδα.
Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση, η Υπουργός και ο Πρωθυπουργός, έχουν εκφραστεί για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, διότι  έτσι μόνο προοδεύει η Έρευνα και η Τεχνολογία και η κοινωνία γενικά. Στην Έρευνα και την Τεχνολογία πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα και τις ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, στα νέα παιδιά, που πρέπει να λάβουν μέρος στη «δημιουργία του μέλλοντος», όχι απλώς να είναι θεατές στην πρόοδο που σημειώνεται στον υπόλοιπο κόσμο .
Μια κρίση δεν μπορεί να μείνει ανεκμετάλλευτη και στην προκειμένη περίπτωση βλέπω ότι υπάρχει θέληση για αλλαγή, την οποία καταφανώς  συμμερίζεται όλος ο ελληνικός λαός.  Εάν υπάρχει μια ευκαιρία για να βάλουμε αυτό το λιθαράκι που θα γίνει ακρογωνιαίος λίθος, αυτή  παρουσιάζεται σήμερα και τη βλέπω μοναδική.
Σήμερα είναι η πρώτη μας συνάντηση -και μάλιστα συμμετέχει ένας συνάδελφός μας ο από την Ουάσιγκτον μέσω τηλεδιάσκεψης. Νομίζω ότι με το έργο που μας έχει αναθέσει η Υπουργός θα χρειάζεται να συνεδριάζουμε συχνά για να μπορέσουμε να διεκπεραιώσουμε αυτά που μας έχει ζητήσει. Είναι μεγάλο έργο. 
 
Για τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας και τα βιογραφικά των μελών της ΕΣΕΤ πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.