Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Μαζική απεργία πείνας από 300 παράνοµους µετανάστες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΑΔΕΛΗΣ

Τη µεγαλύτερη σε πλήθος συµµετεχόντων απεργία πείνας ετοιµάζονταινα αρχίσουν από σήµερα 300 παράνοµοιµετανάστες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οι µετανάστες οργανώθηκαν και υποστηρίζονται από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, το ∆ίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά ∆ικαιώµατα και αντιρατσιστικές οργανώσεις. ∆ιακόσιοι πενήντα µετανάστες έχουν εγκατασταθεί σε χώρο της Νοµικής Σχολής στην Αθήνα και οι υπόλοιποι στο Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το βασικό τους αίτηµα είναι να νοµιµοποιηθούν χωρίς να περάσουν από τις διαδικασίες που προβλέπει το ελληνικό κράτος για την απόκτηση ασύλου. «Ζητάµε τη νοµιµοποίηση όλων των µεταναστών/τριών, ζητάµε ίσα πολιτικάκαι κοινωνικά δικαιώµατα και υποχρεώσεις µε τους έλληνες εργαζόµενους και εργαζόµενες», επισηµαίνουν στο «µανιφέστο» τους.

«∆εν πρόκειται ναενδώσουµε σε “εκβιαστικά” τελεσίγραφα. Οι νόµοι είναι ίδιοι για όλους και δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν για κάποια άτοµα και µόνο», είναι η θέση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που προαναγγέλλει πως
 δεν δεχθεί καµιά διαπραγµάτευση µε τους οργανωµένους απεργούς.

Οµως, ζήτηµα επαναπροσδιορισµού της έννοιας του πανεπιστηµιακού ασύλου εγείρει – για µια ακόµα φορά – η περίπτωση των µεταναστών, σύµφωνα µε πανεπιστηµιακούς. Στη Νοµική Σχολή, πάντως, πυρά κατά της Νεολαίας του Συνασπισµού για τη διευκόλυνση εισόδου των µεταναστών στη Νοµική Σχολή, η οποία παραµένει κλειστή για τα µαθήµατα, εξαπέλυσαν τόσο οι φοιτητικές παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ∆ΑΠ όσο και ο πρόεδρος της Σχολής Θ. Φορτσάκης.

ΚΑΊ Οί ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΑΞΕΊς δήλωσαν µεν αλληλέγγυες στον αγώνα των µεταναστών για καλύτερη ζωή και κατανόηση για το δράµα τους, ωστόσο τόνισαν ότι ο πανεπιστηµιακός χώρος δεν προσφέρεται για τέτοιες ενέργειες. Η ΠΑΣΠ, κάνοντας λόγο για κάποιους που εµπορεύονται πολιτικά το δράµα αυτών των ανθρώπων και για συκοφαντία του ασύλου, τονίζει: «Ο χώρος της Νοµικής Σχολής δεν καλύπτει καµιά από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ασφαλή διαµονή δεκά δων µεταναστών. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν υπάρχει θέρµανση και δεν έχουν δοθεί ακόµη προς χρήση οι τουαλέτες του νέου κτιρίου». η ΔΑΠ από την πλευρά της σηµειώνει ότι ότι την περασµένη εβδοµάδα η κοσµητεία της Νοµικής σε έκτακτη συνεδρίασή της,ύστερα από αίτηµα µελών της ΑΡΕΝ (φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στον Συνασπισµό) για παραχώρηση του χώρου, αποφάσισε οµόφωνα να µην επιτρέψει την παραχώρηση του χώρου, δεδοµένωντων προβληµάτων που αυτή θα επιφέρει. Τόσο ο πρόεδρος της Νοµικής Θ. Φορτσάκης όσο και ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Θ. Πελεγρίνης τόνισαν ότι δεν τίθεται ζήτηµα άρσης του πανεπιστηµιακού ασύλου, αλλά είναι υποχρέωση της Πολιτείας να βρει έναν χώρο όπουοι άνθρωποι αυτοί θα µπορούν να διαβιώσουν αξιοπρεπώς και να υποβάλουν τα αιτήµατά τους. Μάλιστα ο κ. Φορτσάκης έριξε ευθείες βολές κατά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά καιτης αστυνοµίας, λέγοντας ότι το Πανεπιστήµιο ειδοποίησε από το Σάββατο για την επικείµενη είσοδο των µεταναστών, αλλά τόσο το υπουργείο όσο και η αστυνοµία αδιαφόρησαν συστηµατικά στις εκκλήσεις των πανεπιστηµιακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.