Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

27ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Πρώτα κλήρωση, μετά υπεράριθμοι



Μία πρωτοφανής αναστάτωση, ενδεικτική πάντως απόλυτα των πολλών κενών και δυσεπίλυτων προβλημάτων με ευθύνη της πολιτείας για την προσχολική ηλικία, προκλήθηκε χθες το πρωί αμέσως μετά τον αγιασμό στο 27ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων στη Λεμονιά.
Οι υπεύθυνοι λειτουργίας του Νηπιαγωγείου αμέσως μετά τον αγιασμό προχώρησαν στη διαδικασία της… κλήρωσης (!) προκειμένου να επιλεγούν τα πέντε προνήπια, για τα οποία υπήρχαν κενές θέσεις, καθώς οι υπόλοιπες είχαν καλυφθεί από νήπια, η εκπαίδευση των οποίων είναι υποχρεωτική.
Το πρόβλημα προέκυψε, καθώς από τον Ιούνιο είχαν καταθέσει αιτήσεις εγγραφής 23 οικογένειες προνηπίων, οι οποίες όπως υποστήριξαν δεν είχαν ενημερωθεί για το ενδεχόμενο να μην εγγραφούν τελικά τα παιδιά τους. Για αυτό ακριβώς ενημερώθηκαν αμέσως μετά τον αγιασμό, με αποτέλεσμα οι 18 οικογένειες να δουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό να τινάζεται στον αέρα....

Οι διαβουλεύσεις με τις νηπιαγωγούς ήταν άκαρπες και ζητήθηκε η συνδρομή της αρμόδιας διεύθυνσης εκπαίδευσης. Επί τόπου έσπευσε ο προϊστάμενος του 3ου γραφείου Γιάννης Ντάλλας που ανέλαβε τις διαβουλεύσεις με τους γονείς, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.
Οι προτάσεις ωστόσο που και αυτός είχε στη διάθεσή του ήταν περιορισμένες και σίγουρα δεν κάλυπταν όλους τους γονείς που ήταν έξαλλοι, ανήμποροι να πιστέψουν πως καλούνται εκ των υστέρων να βρουν λύση για τα παιδιά τους.Μετά από συζήτηση και διαβουλεύσεις δύο και πλέον ωρών, πέντε προνήπια θα εγγραφούν στο διπλανό 20ο Νηπιαγωγείο, ενώ τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στο 27ο, αφού ταυτόχρονα όμως θα εξετάζεται η δυνατότητα εξεύρεσης νέου χώρου, αφού είναι αδύνατο και αντιπαιδαγωγικό να συνεχιστεί η σχολική χρονιά με περισσότερα από 20 παιδιά σε κάθε τάξη του νηπιαγωγείου.
Οι γονείς ήταν εξοργισμένοι από την αντιμετώπιση που έτυχαν από το νηπιαγωγείο και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν ακόμη και σε κατάληψη του Νηπιαγωγείου εάν δεν βρεθεί λύση.«Αναγκαζόμαστε να παραβιάσουμε κάθε έννοια αρχής και παιδαγωγικής και για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να βρεθεί νέος χώρος τα παιδιά θα παραμένουν στο νηπιαγωγείο.
Δυστυχώς το Π.Δ. είναι σαφές και χαρακτηρίζει ως υποχρεωτική την εκπαίδευση μόνο των νηπίων και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις εγγράφονται προνήπια ακόμη και με την διαδικασία της κλήρωσης εάν υπάρχει υπερπληθώρα», τόνισε ο κ. Ντάλλας.

Εγκαταστάσεις – ντροπή

Η «Ελευθερία» βρέθηκε στο 27ο Νηπιαγωγείο για να καλύψει το ρεπορτάζ με τις διαμαρτυρίες των γονέων για τις εγγραφές των παιδιών τους όμως δεν περίμενε ότι θα βρεθεί μπροστά σε μια τριτοκοσμική εικόνα μιας προσχολικής μονάδας, η λειτουργία της οποίας δεν τιμά κανέναν.Το 27ο Νηπιαγωγείο λειτουργεί στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας από το 1989 με τις αίθουσες να είναι χωρητικότητας 8-10 ατόμων, με παλιά παράθυρα και τζάμια που «μπάζουν», με άθλιες συνθήκες υγιεινής, σε ένα χώρο που περισσότερο θυμίζει αποθήκη παρά νηπιαγωγείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι πόρτες των αιθουσών κλείνουν με σύρτες, αντίστοιχους με αυτούς που χρησιμοποιούσαν περασμένες δεκαετίες κυρίως στις εξωτερικές πόρτες κατοικιών στα χωριά!
Η δε επικινδυνότητα του εξωτερικού χώρου είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη, ενώ προκαλεί κατάπληξη το γεγονός πως καμία αρμόδια υπηρεσία είτε από την εκπαίδευση είτε από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών που είναι επιφορτισμένες με την συντήρηση των εγκαταστάσεων, δεν έχει ασχοληθεί επαρκώς, με την βελτίωση έστω των εγκαταστάσεων.
Υπό κανονικές παιδαγωγικές συνθήκες βέβαια στο 27ο Νηπιαγωγείο θα έπρεπε να μπει λουκέτο και να μην επαναλειτουργήσει, καθώς είναι ντροπή για ολόκληρη την κοινωνία και τους ταγούς αυτής, το 2010 να έχουν σε λειτουργία μια τέτοια προσχολική μονάδα.Είναι χαρακτηριστική και η αντίδραση του προϊσταμένου του 3ου γραφείου που αντίκρισε και αυτός για πρώτη φορά τις εγκαταστάσεις.
«Είναι ένα κτίριο που μας προσβάλει όλους και σαν εκπαιδευτικούς και σαν γονείς και ως κοινωνία ολόκληρη. Έχουμε ευθύνη όλοι γιατί επί 20 χρόνια λειτουργεί αυτό το κτίριο ως νηπιαγωγείο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάλλας.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.