Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ: Καλεί τη Διοίκηση να εξετάσει άμεσα τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους συναδέλφους υποψήφιους Διευθυντές

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                           Πάτρα, 27–09-2010
Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776
http://aelmeahaias.wordpress.com/,    aelmeahaias@yahoo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ:
Α) ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ
Β) ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΩΡΟΛΟΓΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας με γνώμονα  την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, την διασφάλιση της δημοκρατικής υπόστασης των συλλόγων εκπαιδευτικών και την αυτονόητη προστασία της εργασιακής αξιοπρέπειας των συναδέλφων:

1) Καλεί τη Διοίκηση να εξετάσει άμεσα τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους συναδέλφους υποψήφιους Διευθυντές που προσέφυγαν κατά της διαδικασίας των τελευταίων κρίσεων που έγιναν στο τέλος του 2007. Σε ανακοίνωση μας στις 2/3/2010 καθώς και στην επίσκεψη μας στον τότε Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχαμε επισημάνει ότι «Για λόγους παιδαγωγικούς, εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων και δεδομένου ότι επίκειται και η έκδοση και άλλων δικαστικών αποφάσεων το Συμβούλιο Επιλογής οφείλει να εκτελέσει αυτές τις αποφάσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του χρόνου ολοκλήρωσης και έκδοσης όλων των.....
 δικαστικών αποφάσεων.»
Το εύλογο χρονικό διάστημα παρήλθε. Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση εμπίπτει στο καθεστώς της «αρνησιδικίας».

2) Σε οδηγίες που έστειλε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας, σχετικά με τη σύνταξη των ωρολογίων προγραμμάτων αναφέρεται:
Α) «Να ληφθεί υπόψη ότι εντός του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος κάθε εκπαιδευτικός οφείλει να διαθέτει δύο (02) ώρες για να δέχεται τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών για ενημέρωση. Οι δύο αυτές ώρες να σημειώνονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα με τη σημείωση Ε.Γ. (Ενημέρωση Γονέων) και η παρουσία του εκπαιδευτικού τις ώρες αυτές στο χώρο του σχολείου είναι υποχρεωτική.»
Η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων επιβάλλεται να γίνεται μόνο σε μία ημέρα την εβδομάδα, που θα αποφασίσει ο σύλλογος. Οι γονείς είναι εργαζόμενοι και δοκιμάζονται σκληρά αυτή την περίοδο. Δεν μπορούν να παίρνουν συνέχεια άδεια από την δουλειά τους για να ενημερώνονται. Ένα ωρολόγιο πρόγραμμα με διάσπαρτα Ε.Γ. μόνο οργή και απαξίωση προκαλεί. Εκτός βέβαια αν το κριτήριο της διοίκησης δεν είναι η σωστή διαδικασία για την ενημέρωση των γονέων, αλλά το «καψόνι» πρώτα στους γονείς και μετά στους εκπαιδευτικούς.
Β) «Να ληφθεί μέριμνα ώστε οι εκπαιδευτικοί της ίδιας ειδικότητας να έχουν ένα κοινό τρίωρο κενό, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιεί καταλλήλως ο αντίστοιχος σχολικός σύμβουλος (σχετική εγκύκλιος 104831/Γ7/25-08-2010 για τον κλάδο ΠΕ04) χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία του σχολείου. Μετά τη σύνταξη του προγράμματος να ενημερώσετε τους σχολικούς συμβούλους για να βοηθηθούν στον προγραμματισμό τους.»
Είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί για όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών σε κάθε σχολείο, χωρίς να διαταραχθούν σε σημαντικό βαθμό τα παιδαγωγικά-μαθησιακά κριτήρια σύνταξης του ωρολογίου προγράμματος. Οφείλουν οι σχολικοί σύμβουλοι να καταθέσουν πρώτοι το εβδομαδιαίο πρόγραμμα επισκέψεων τους στα σχολεία της περιοχής τους ή λοιπών δραστηριοτήτων τους, ώστε να ληφθεί υπόψη στο μέτρο του δυνατού στα ωρολόγια προγράμματα. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα «τρίωρα» θα επικαλύπτονται σε διαφορετικά και απομακρυσμένα μάλιστα σχολεία και η μάταιη αναμονή του σχολικού συμβούλου εκτός από ανιαρή, δικαίως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακραίος «διοικητισμός».
Ξανά τονίζουμε εδώ ότι ο ρόλος του σχολικού συμβούλου είναι καθαρά παιδαγωγικός και συμβουλευτικός και μόνο σε αυτό το επίπεδο τον αποδέχεται η εκπαιδευτική κοινότητα.

Να παρθούν πίσω αυτές οι απαράδεκτες οδηγίες.
                                               Για το ΔΣ
Ο  Πρόεδρος                                                                           Ο  Γραμματέας

Σπίνος Αθανάσιος                                                                     Σιάχος Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.