Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

«Καλλικράτης» και σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Πριν από τους βαθµούς - από την άνοιξη - η κατάθεση των Μηχανογραφικών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Νίκος Μάστορας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Την έναρξη δηµόσιας διαβούλευσης µε τους µαθητές για τον χρόνο υποβολής του Μηχανογραφικού ∆ελτίου από το 2011 και εκτεταµένες συνενώσεις τµηµάτων σε πανεπιστήµια και ΤΕΙ, προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Πανάρετος.
Ο υφυπουργός Παιδείας, που έχει εισηγηθεί την κατάθεση των Μηχανογραφικών όχι πια τον Ιούλιο αλλά την άνοιξη, υποστηρίζοντας ότι περισσότερο περιορίζει παρά βοηθάει τους υποψηφίους το ναγνωρίζουν τους βαθµούς τους προτού το συµπληρώσουν, αναφέρει ότι η απόφαση θα ληφθεί µε κριτήριο την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων:
«Το θέµα αυτό αφορά και επηρεάζει αποκλειστικά τους υποψηφίους. Είναι λοιπόν οι υποψήφιοι και οι οικογένειέςτους εκείνοι, των οποίων η γνώµη θα έχει καθοριστική σηµασία στη λήψη της τελικής απόφασης. Για τον λόγο αυτό, θα τεθεί σύντοµα σε διαβούλευση, όπου θα εκτεθούν οι λόγοι που συνηγορούν στην αλλαγή του χρόνου υποβολής, για να διατυπωθούν όλες οι απόψεις και να ληφθεί τελική απόφαση», τονίζει.
Ο υφυπουργός Παιδείας επισηµαίνει ότι σύντοµα αρχίζειο εκπαιδευτικός «Καλλικράτης»,µε συνενώσεις τόσο πανεπιστηµιακών όσο και τµηµάτων ΤΕΙ (που, κατά πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» θα αφορούν όχι µόνο την περιφέρεια αλλά και κεντρικά ιδρύµατα) και ισχυροποίηση της Μεταδευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, «χωρίς να υπάρχουν στεγανά κινητικότητας οριζοντίως και
 καθέτως». Η διατύπωση προϊδεάζει για νέες διόδους εισαγωγής στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση.
Λέτε ότι η αλλαγή του τρόπου διοίκησης µε τη θέσπιση συµβουλίων σε πανεπιστήµια και ΤΕΙ, είναι µια πρακτική που ακολουθείται σε πολλές χώρες. Ο αντίλογος είναι ότι στη δική µας χώρα αυτό προσκρούει στο Σύνταγµα.
Ενα κείµενο διαβούλευσης όµως δεν µπορεί να κρίνεται αντισυνταγµατικό! Οταν το κείµενο λάβει µορφή νόµου, θα περάσει από επεξεργασία των νοµικών τουυπουργείου, της ΝοµοπαρασκευαστικήςΕπιτροπής και της Επιστηµονικής Υπηρεσίαςτης Βουλής.
Εποµένως, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν όσοι προβληµατίζονται για το νοµικό µέρος, αν ειλικρινά αυτό τους απασχολεί. Είναι λάθος να παγιδευτούµε σε µία αποπροσανατολιστική συζήτηση και να χάσουµε την ουσία.

ΓΙΑΤΗΝΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕ Σ ΑΛΛΑΓΕΣ
Ας ξεπεράσουµε τα κινδυνολογικά σύνδροµα, το Πανεπιστήµιο δεν κινδυνεύει από την υιοθέτηση των καλών διεθνών πρακτικών. Το Πανεπιστήµιο κινδυνεύει κυρίως από την εσωστρέφεια και από πρακτικές που το ίδιο υιοθετεί και που δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές αρχές ακαδηµαϊκής λειτουργίας
Μια ακόµα αντίρρηση είναι ότι οι σχεδιαζόµενες αλλαγές θα οδηγήσουν σε ένα πανεπιστήµιο που θα λειτουργεί µε αγοραία κριτήρια. Θα καταλήξουµε στο πανεπιστήµιο - επιχείρηση;
Αντίθετα, προσπαθούµε να διαµορφώσουµε δοµές που θα εµπεδώσουν τη σωστή ακαδηµαϊκή πρακτική! Κάποιοι λαθεµένα αναφέρουν «µάνατζερ», αλλά στις προτάσεις µας λέµε ότι ο πρύτανης είναι οπωσδήποτε καθηγητής. Ας ξεπεράσουµε τα κινδυνολογικά σύνδροµα, το πανεπιστήµιο δεν κινδυνεύει από την υιοθέτηση των καλώνδιεθνών πρακτικών. Το πανεπιστήµιο κινδυνεύει κυρίως από την εσωστρέφεια και από πρακτικές που το ίδιο υιοθετεί, και που δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές αρχές ακαδηµαϊκής λειτουργίας.
Πολλοί όµως κάνουν λόγο για προσπάθειες συκοφάντησης του δηµόσιου πανεπιστηµίου από την κυβέρνηση, µε ιδιοτελείς σκοπούς...
Κανείς δεν µπορεί να αµφισβητήσει ότι δεν έχουµε το πανεπιστήµιο που θα θέλαµε. Και δεν είναι η κυβέρνηση που θα προκαλέσει ή θα διασκεδάσει µία τέτοια αίσθηση. Υπάρχουν πλευρές τουπανεπιστηµίου µας που εκφράζουν ό,τι καλύτερο επιδιώκουµε ως αριστεία και ποιότητα. Οµως το να µην προσπαθούµε νακαταπολεµήσουµε άλλες σαθρέςκαταστάσεις για να µη θεωρήσουν οι υπαίτιοι ότι απαξιώνονται,είναι απλώς στρουθοκαµηλισµός. Το να παρουσιάζεται η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης για εξυγίανση ως µια καθολική απαξίωση του πανεπιστηµίου είναι όχι µόνο άδικο, αλλά και εξαιρετικά αντιπαραγωγικό. Σε ό,τι µε αφορά, µην ξεχνάτε ότι δενείµαι ξένος προς το δηµόσιο πανεπιστήµιο. Το αγαπώκαι το πονώ. Εχω αφιερώσειπερισσότερα από 40 χρόνιατης ζωής µου αποκλειστικά σ’ αυτό, σε 4 διαφορετικές χώρες.
Η επιτροπή ξένων σοφών που ορίστηκε για τη µεταρρύθµιση, πότε θα καταθέσει προτάσεις;
Η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή θα έρθει τον ∆εκέµβρη για να συναντηθεί µε όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς. Η συγκρότησή της δεν αποσκοπεί στο να µας πει «τι να κάνουµε», αλλά να βοηθήσει από αµερόληπτη οπτική γωνία να δούµε ποιες είναι οι επιτυχείς διεθνείς πρακτικές και πώς µπορούµε να τις αξιοποιήσουµε.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙ∆ΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
∆εν µπορεί µια Σύγκλητος να γίνει το Βατικανό της Ελληνικής Επικράτειας αγνοώντας πλήρως τις προτάσεις της Κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά γόνιµο το να γίνεται διαβούλευση
Αµεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας
Τελικά θα αρχίσει ο «Καλλικράτης» στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση; Τι θα γίνει µε τα «τοπικά κολέγια» που είχατε προτείνει;
Σήµερα έχουµε το µεγαλύτερο ποσοστό νέων που εισάγονται στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, από τα χαµηλότερα ποσοστά ολοκλήρωσης σπουδών και από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πτυχιούχων. Ταυτόχρονα, έχουµε έλλειψη αξιόπιστης ενδιάµεσης εκπαιδευτικής βαθµίδας. Πρέπει να υπάρξει εξορθολογισµός της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης και να διαµορφωθεί αξιόπιστη µεταδευτεροβάθµια βαθµίδα µε άµεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, αλλά χωρίς στεγανά κινητικότητας οριζοντίως και καθέτως, που θα καλύπτει και τοπικές ανάγκες. Το πρώτο πράγµα που πρέπει να κάνουµε είναι η συνένωση τµηµάτων που σήµερα είναι άκρως εξειδικευµένα. Και θα το κάνουµε.
Ορισµένα πανεπιστήµια ετοιµάζουν δικές τους προτάσεις, απορρίπτοντας τις υπάρχουσες. Είστε διατεθειµένοι να αποδεχθείτε προτάσεις διαφορετικές από αυτές του κειµένου διαβούλευσης;
Είναι καλό να γνωρίζει ο καθένας τον ρόλο του. ∆εν µπορεί µια Σύγκλητος να γίνει το Βατικανό της ελληνικής επικράτειας, αγνοώντας πλήρως τις προτάσεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά γόνιµο το να γίνεται διαβούλευση πάνω στις προτάσεις. Υπάρχουν οι κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις, αλλά υπάρχει και δυνατότητα εποικοδοµητικής συζήτησης για την ενδεχόµενη βελτίωση ή ακόµα και τροποποίησή τους.

Για αποτελεσµατικότητα, στείλτε mail!
ΑΚΟΜΑ και στις συνεντεύξεις Τύπου µπορεί να δει κανείς τον Γιάννη Πανάρετο καθισµένο στο πάνελ να... τσεκάρει τα email στον φορητό υπολογιστή του, όµως δεν θα τον δει να µιλάει σε κινητό τηλέφωνο. Ισως να είναι το µοναδικό µέλος Υπουργικού Συµβουλίου που δεν χρησιµοποιεί!
«Αναµφίβολα το κινητό τηλέφωνο είναι εξαιρετικά χρήσιµο εργαλείο. Είναι όµως και ένας πειρασµός για να τηλεφωνούµε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Εγώ έχω επιλέξει να επικοινωνώ µέσω email. Εκεί, µπορεί πάντα να µε βρει κανείς και απαντώ προσωπικά στα µηνύµατα που λαµβάνω.
Μπορεί να έχω λάθος, αλλά αισθάνοµαι ότι έτσι είµαι περισσότερο αποτελεσµατικός!».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4605378&ml=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.