Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ 3ου Γ/ΣΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Καταγγελία για την κατάργηση
των Αθλητικών τμημάτων του 3ου Γυμνασίου   Αμαλιάδας
Το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μετά από συνεχείς καθυστερήσεις και παλινωδίες, με απόφασή του στις 9/12/2010 όρισε  τις νέες προϋποθέσεις λειτουργίας των ΤΑΔ – ΕΤΑΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα λειτουργήσουν μόνον εφόσον τα λειτουργικά κενά καλυφθούν από μόνιμους εκπαιδευτικούς.
Η απόφαση αυτή υλοποιήθηκε  στις 27/12/2010 με τα σχολεία κλειστά λόγω διακοπών. Μέχρι και την έκδοση της σχετικής απόφασης, οι μαθητές του Αθλητικού Γυμνασίου Αμαλιάδας  που φοιτούσαν στα τμήματα αυτά δεν παρακολουθούσαν τα αθλήματα που είχαν επιλέξει αφού δεν υπήρχαν καθηγητές Φυσικής Αγωγής. Με την ίδια απόφαση ανακοινώθηκαν  τα ονόματα
 των συναδέλφων  μονίμων εκπαιδευτικών που θα διδάξουν τα αντίστοιχα αθλήματα στα Αθλητικά σχολεία. Προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών δεν αναφέρθηκαν.
Όλα τα αθλητικά σχολεία ξεκίνησαν το Σεπτέμβρη αναμένοντας την πρόσληψη καθηγητών φυσικής αγωγής για τα αθλήματα. Το υπουργείο κάλεσε τους αναπληρωτές εκπ/κούς να δηλώσουν αθλητικά σχολεία για ναΣα να μην έφτανε αυτό, το Νοέμβριο το Υπουργείο ζητά: «από τους γονείς / κηδεμόνες των μαθητών που φοιτούν σε αυτά, να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986, ότι έλαβαν γνώση για τη μη ύπαρξη δρομολογίων μεταφοράς και ότι επιθυμούν ή όχι της φοίτησης του εγγεγραμμένου μαθητή στο αντίστοιχο Άθλημα». Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης ήταν να υπάρξει μεγάλη μαθητική διαρροή από τα αθλητικά σχολεία. Επιπλέον αυτού και ενώ  είχαν γίνει ήδη ενέργειες που έλυναν έστω και προσωρινά το θέμα της μεταφοράς ήρθε η νέα εγκύκλιος του υπουργείου  με αυξημένα αριθμό μαθητών για τη λειτουργία των αθλητικών τμημάτων και έδωσε τη χαριστική βολή για την κατάργηση των αθλητικών τμημάτων.   
 τοποθετηθούν όμως αυτές οι προσλήψεις ουδέποτε έγιναν.
Η απαράδεκτη αυτή στάση του υπουργείου παιδείας, είναι πλήρως ενταγμένη  στη πολιτική της Κυβέρνησης για την  κατάργηση μιας σειράς θεσμών γιατί «κοστίζουν», όπως ο θεσμός της ΠΔΣ, της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα Μουσικά και Αθλητικά Σχολεία κλπ. Είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του Καλλικράτη για την παιδεία μέσω της μείωσης των δαπανών,  που θα συνεχισθεί με τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, τη μείωση των τμημάτων και αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, τη μείωση των διορισμών και των προσλήψεων αναπληρωτών, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων και φυσικά των αμοιβών των εκπαιδευτικών. Είναι αποτέλεσμα των επιταγών του ΔΝΤ – Τρόικας και Ε.Ε. για παραπέρα μείωση των ήδη πενιχρών δαπανών για την παιδεία.
Αντιστεκόμαστε όμως στη τακτική του Υπουργείου να καταργεί θεσμούς αντί να αναζητεί τους τρόπους σωστής λειτουργίας τους.
Η απόφαση αυτή, πέρα από το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης έκδοσής της,  είναι απαράδεκτη γιατί:
1.       Είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αλλαγή στα μέσα της σχολικής χρονιάς
2.       Δεν παίρνει υπόψη της την αυτονόητη μείωση του αριθμού των μαθητών μετά από τόσους μήνες καθυστέρησης της έγκρισης των τμημάτων. Αντιθέτως χρησιμοποιεί αυτή τη διαρροή ως πρόσχημα για καταργήσεις τμημάτων.
3.       Ακυρώνει όλες τις διαδικασίες που προηγήθηκαν (σύνταξη πινάκων  μονίμων και αναπληρωτών) και στερεί τη δυνατότητα πρόσληψης σε αναπληρωτές  οι οποίοι μένουν χωρίς δουλειά ενώ θα μπορούσαν να έχουν αλλού προσληφθεί αν γνώριζαν ότι δεν θα γίνουν προσλήψεις.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα του μνημονίου βάλλεται και η Δημόσια – Δωρεάν Παιδεία, βάλλεται το δικαίωμα των νέων παιδιών στη μόρφωση, στην άθληση, βάλλεται το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.
Ζητάμε την άμεση έγκριση όλων των ΤΑΔ – ΕΤΑΔ όπως υποβλήθηκαν με αιτήματα των σχολείων και την στελέχωση των τμημάτων αυτών με το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό. Ως εκπαιδευτικοί, με συναίσθηση του ρόλου μας αλλά και της υποχρέωσης που έχουμε αναλάβει απέναντι στους μαθητές μας, δεν μας επιτρέπεται να μείνουμε απαθείς απέναντι σε αυτή την νέα «κατασκευασμένη» επίθεση.
                                                            ΕΛΜΕ  ΗΛΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.