Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Η διπλοβάρδια καλά κρατεί

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ
Ο εφιάλτης της διπλοβάρδιας απειλεί να επιστρέψει σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, καθώς «πάγωσε» η ανέγερση δεκάδων νέων διδακτηρίων σε διάφορες περιοχές του νομού. Την ίδια στιγμή, η Πολίχνη διατηρεί τα... σκήπτρα με το 40% των σχολείων της να λειτουργεί σε πρωινό-απογευματινό κύκλο και εκατοντάδες οικογένειες να βρίσκονται σε απόγνωση. Αρκετοί γονείς της περιοχής καταφεύγουν στη λύση της ανάθεσης κηδεμονίας σε συγγενείς, προκειμένου να μετεγγράψουν τα παιδιά τους σε πρωινά σχολεία γειτονικών δήμων. Ειδικά στη γ' λυκείου, οι υποψήφιοι ακολουθούν καθημερινά ένα εξοντωτικό πρόγραμμα, επιστρέφοντας στα σπίτια τους μετά το φροντιστήριο, στις 12 τα μεσάνυχτα.
Υστερα από προσπάθειες δεκαετιών, πιέσεις και ατέρμονες συγκρούσεις, το ποσοστό διπλοβάρδιας συρρικνώθηκε στο 11%-12% στο νομό Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν εκπαιδευτικές ζώνες στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, αφού τα ποσοστά βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, στο δημοτικό διαμέρισμα της Πολίχνης (του δήμου Παύλου Μελά) πολλοί γονείς εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του πρωινού-απογευματινού κύκλου. «Το ποσοστό της διπλοβάρδιας υπερβαίνει το
 40%. Τα παιδιά που αθλούνται σε συλλόγους διακόπτουν τις προπονήσεις, όταν είναι απογευματινά. Υπάρχει πρόβλημα τόσο με τις εξωσχολικές δραστηριότητες όσο και με τα φροντιστήρια», ανέφερε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Γονέων Πολίχνης, Στέλιος Χατζηγεωργιάδης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποψήφιοι της γ' λυκείου, την εβδομάδα που είναι απογευματινοί, βιώνουν μία απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς ξεκινούν από το σπίτι τους για το σχολείο στη 1.30 μ.μ. και το κουδούνι της λήξης των μαθημάτων χτυπά στις 7 μ.μ. Μετά παίρνουν το δρόμο για το φροντιστήριο και επιστρέφουν στα σπίτια τους κατάκοποι στις 12 τα μεσάνυχτα. Και το επόμενο πρωί ξυπνούν για να μελετήσουν και να ακολουθήσουν το ίδιο εξοντωτικό πρόγραμμα...
«Στην Πολίχνη η κατάσταση είναι τραγική. Τα πέντε από τα επτά γυμνάσια-λύκεια και τέσσερα δημοτικά είναι σε διπλοβάρδια. Εχουμε δύο σχολεία στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και περιμένουμε να ξεκινήσουν τα έργα», είπε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος, και συνέχισε: «Η Ευκαρπία δεν έχει λύκειο και προγραμματίζεται η κατασκευή ενός δημοτικού και ενός λυκείου». Στην περιοχή της Σταυρούπολης, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει σχεδόν μηδενιστεί η διπλοβάρδια. «Θεωρούμε πως οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ανέγερση σχολείων, ξεκινώντας από τις ΣΔΙΤ, θα αποτελέσει, υπό την πίεση των οξυμμένων αναγκών, αιτία σύγκρουσης και πολέμου», κατέληξε ο δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.