Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ “Η ΠΡΟΟΔΟΣ” : ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Ένα βήμα πριν από το κλείσιμο Δημοτικών Σχολείων στον Πειραιά βρίσκεται ο διοικητικός μηχανισμός του Υπουργείου Παιδείας.
Η εποχή του Δ.Ν.Τ. έφτασε και στα Σχολεία της περιοχής μας. Το Υπουργείο Παιδείας και οι μηχανισμοί του μετατρέπονται σε λογιστές. Δεν βλέπουν μαθητές, γονείς και δασκάλους αλλά νούμερα και ευρώ. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από τη συνάντηση που είχε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας με το Διευθυντή Εκπαίδευσης Πειραιά, τους Προϊστάμενους του 1ου  και του 3ου Γραφείου και τους Σχολικούς Συμβούλους των Σχολείων της περιοχής μας, σήμερα 10 Φεβρουαρίου του 2011. Ελπίζουμε να κάνουμε λάθος, αλλά δεν το πιστεύουμε πια.
       Πίσω από αστήρικτα επιχειρήματα (και παρά την αντίθετη γνώμη των Σχολικών Συμβούλων και των Προϊστάμενων Γραφείων) ο Διευθυντής Εκπαίδευσης άφησε να εννοηθεί ότι θα προτείνει το κλείσιμο Σχολείων της περιοχής μας. Τα επιχειρήματα του εξαντλούνταν στον αριθμό των μαθητών των Σχολείων αυτών και στην ακαταλληλότητα των διδακτηρίων τους.
       Το πρώτο επιχείρημα εξισώνει τα Σχολεία με οποιαδήποτε εμπορική επιχείρηση μετατρέποντας τους μαθητές σε πελάτες, χωρίς να αναγνωρίζει ότι κάποια Σχολεία λειτουργούν καλά, ακριβώς επειδή είναι μικρά και επιτρέπουν την οικειότητα, τη φιλική.......
 σχέση, τη βαθιά γνώση των προβλημάτων των μαθητών και τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης τους. Θα ήταν πιο ειλικρινείςτο Υπουργείο Παιδείας και οι εκπρόσωποι του να μας έλεγε πως το κάνουν για τα λεφτά. Η επίκληση παιδαγωγικών λόγων είναι εξοργιστική.
       Το ίδιο εξοργιστική είναι και η επίκληση του δεύτερου επιχειρήματος, εκείνου της ακαταλληλότητας των διδακτηρίων. Και είναι εξοργιστικό, γιατί τα Σχολεία αυτά, οι μαθητές τους, οι γονείς τους και οι δάσκαλοι τους αφού πρώτα εγκαταλείφθηκαν σε άθλια κτήρια, αφού έγιναν αντικείμενο εμπαιγμού και τα απαλλοτριωθέντα οικόπεδα για τη στέγαση τους παρέμειναν αναξιοποίητα επί δεκαετίες, σήμερα τιμωρούνται γιατί δεν έχουν κατάλληλα διδακτήρια. Αν βέβαια οι τοπικοί τοποτηρητές του Δ.Ν.Τ. ήταν συνεπείς με τα επιχειρήματα και έκλειναν τα ακατάλληλα διδακτήρια του Πειραιά, δε θα έμεναν και πολλά Σχολεία ανοιχτά στην περιοχή μας.
       Τα πράγματα έχουν πια ξεκαθαρίσει. Αν δε θέλουμε να κλείσουν τα Σχολεία μας πρέπει να ξεσηκωθούμε τόσο εμείς όσο και οι γονείς. Αν δε θέλουμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίζονται ως αριθμοί σε λογιστικές καταστάσεις πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν πόσο μόνοι είναι. Όχι μόνο γιατί δεν έχουν συμμάχους στις επιλογές τους, αλλά και γιατί με αυτές τις επιλογές κόβουν κάθε γέφυρα συνεννόησης και στα υπόλοιπα θέματα. Είναι εχθροί.
       Εμείς το λέμε καθαρά: Όποιος συναινέσει με εισήγησή του στην επιχειρούμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης θα έχει διαλέξει όχθη. Και αυτή δεν είναι με το εκπαιδευτικό κίνημα. Θα είναι συνυπεύθυνος για την κατάργηση Σχολείων, για την υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών από Σχολείο σε Σχολείο, για τα οικόπεδα που προορίζονται για αυτά τα Σχολεία που συγχωνεύονται και τώρα θα δοθούν «φιλέτα» στους ιδιώτες, για τους εκπαιδευτικούς που θα χάσουν την οργανική τους θέση.
       Καλούμε τη Δ.Ο.Ε. να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και να απαιτήσει από το Διευθυντή Εκπαίδευσης (και πρώην συνδικαλιστή) να μην προτείνει το κλείσιμο κανενός Σχολείου.
       Καλούμε τους συναδέλφους σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη  16-02-2011, 18.00 στο 22ο - 24ο  Δημοτικά Σχολεία Πειραιά για να αποφασίσουμε τα αγωνιστικά μας βήματα.
       Καλούμε τους γονείς και τις Συλλογικότητες τους να συντονίσουν τη δράση τους μαζί μας για να ανατρέψουμε την πορεία κατάργησης Σχολείων της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.