Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ενημερωτικό 2ο – ΠΥΣΔΕ Αχαϊας: Σφίγγει ο κλοιός στους μόνιμους-Κλείνουν οι κάνουλες στους αδιόριστους

ΠΑΤΡΑ
Συναδέλφισσες, -οι,
Έφτασαν ποικιλότροπα και στις λεπτομέρειες των αποφάσεων του ΠΥΣΔΕ οι εκπαιδευτικές πολιτικές των επαίσχυντων συμβάσεων των «Μνημονίων» και της οικονομικής – πολιτικής κατοχής του λαού και της χώρας από τις ντόπιες και διεθνείς elite. Το 5μελές ΠΥΣΔΕ συνεδριάζει κατά μ.ο. κάθε 10 μέρες, ενώ κάθε τόσο συνέρχεται και το διευρυμένο ως Συμβούλιο Επιλογής, με μοναδικό θέμα την επανάκριση πολλών υποψηφίων Διευθυντών στις κρίσεις του 2007, λόγω δικαίωσης στα Διοικητικά Δικαστήρια. Έτσι:
α) Συμπληρώσεις κενών: Το βασικό χαρακτηριστικό που το ΥΠΔΜΘ, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και η Τρόικα έχουν «προκαθορίσει» για τις αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ είναι η ελαχιστοποίηση διορισμών αναπληρωτών κάθε είδους (ΑΠΩ, ΑΜΩ, ΕΣΠΑ) μέχρι και το πάγωμα της πρόσληψης ωρομισθίων (1-4 ώρες), πλην Ειδ. Αγωγής. Επομένως τα φυσιολογικά λειτουργικά κενά που δημιουργούνται από διάφορες αιτίες (κυήσεις, λοχείες, ασθένειες, τροχαία, εκλογή και ανάληψη ρόλων..........
μετά τις πρόσφατες Καλλικρατικές εκλογές, καθυστερημένες επιλογές υποδιευθυντών, κλπ) δεν συμπληρώνονται από αναπληρωτές κατά κανόνα, ειδικά αυτή την περίοδο. Έτσι, είτε συμπληρώνονται σε ορισμένες-λίγες ειδικότητες από συναδέλφους που είχαν σημαντικά μειωμένο ωράριο, είτε δημιουργούνται πολλαπλές «καραμπόλες» μετακινήσεων πολλών συναδέλφων για μία θέση (π.χ. Αίγιο για 1 θέση ΠΕ03 και 1 ΠΕ11) με τεράστια παιδαγωγική αναστάτωση μιας σειράς σχολείων, τάξεων και μαθητών (πρώτα ο .. μαθητής…).
Σε κάποιες περιπτώσεις υποχρεώνονται – προς το τέλος του διδ. έτους – συνάδελφοι να συμπληρώσουν ωράριο με β΄ αναθέσεις (π.χ. ΠΕ04 κάνουν μαθηματικά σε κεντρικό σχολείο της Πάτρας), άλλες μένουν για πολύ καιρό κενές λόγω πλήρως συμπληρωμένων ειδικοτήτων (π. χ. ΠΕ01 στο ΕΠΑΛ Κ. Αχαΐας) και άλλες δημιουργούν εσωτερικές τριβές μεταξύ σχολείων, με αποτέλεσμα ενστάσεις, ανακλήσεις, κλπ και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.  
β) Διαθέσεις σε μακρινά σχολεία: Ήδη έχει αναδειχτεί ένα τεράστιο ζήτημα, με μεγάλη πιθανότητα την γιγάντωσή του τη νέα σχολική χρονιά, με διαθέσεις συναδέλφων – κυρίως μονόωρων μαθημάτων σ’ αυτή τη φάση – για συμπλήρωση ωραρίου σε σχολεία πρώην διαφορετικών Καποδιστριακών Δήμων (μέχρι 31-12-2011) ή σχολείων εντός του ίδιου Καλλικρατικού Δήμου. Μιλάμε για αποστάσεις μεγαλύτερες των 30Km (μέχρι και 70 Km). Στις περιπτώσεις αυτές έχει περικοπεί εδώ και καιρό η αποζημίωση για συμπλήρωση ωραρίου, αλλά από πέρυσι δεν πληρώνονται ούτε τα οδοιπορικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συναδέλφων από τα Καλάβρυτα, που διατίθενται μέχρι την Ψωφίδα – Γ΄ Αχαΐας – (τεράστιες αποστάσεις, κακοί δρόμοι, επικίνδυνα μετεωρολογικά φαινόμενα, αύξηση της βενζίνης, κλπ). Παρόμοιες περιπτώσεις έχουμε και στην Δ΄ Αχαΐας.
Με πρωτοβουλία συναδέλφων το ζήτημα έφτασε μέχρι την ΟΛΜΕ, η οποία διαμαρτύρεται στις 12-2-11 τόσο προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, όσο και προς το ΥΠΔΜΘ. Όμως εάν μείνουμε μέχρις εδώ, «δεν ιδρώνει το αυτί τους». Έτσι με δική μας πρωτοβουλία (ΕΑΚ) θέσαμε οι αιρετοί δυο προτάσεις στο ΠΥΣΔΕ (9-3-2011): α) Να πάρει απόφαση το ΠΥΣΔΕ – που κάνει τις διαθέσεις – ώστε να διαμαρτυρηθεί εγγράφως στο ΥΠΔΜΘ και β) Μέχρι να δοθούν οι σχετικοί κωδικοί πληρωμής για τα οδοιπορικά, να ανασταλούν οι σχετικές διαθέσεις. Η συζήτηση στο ΠΥΣΔΕ ήταν ενδιαφέρουσα και εν μέρει θετική.
Σε επίπεδο απόφασης ομόφωνα έγινε δεκτή η πρώτη πρόταση, ενώ η πρόεδρος, ως Διευθύντρια Εκπ/σης, δεσμεύτηκε να πιέσει και προφορικά. Στο δεύτερο ζήτημα δυστυχώς η απόφαση για ανάκληση διαθέσεων ήταν αρνητική (πλην εισηγητών αιρετών) για να μη μείνουν οι μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς. Επομένως οφείλουν τόσο οι δυο ΕΛΜΕ της Αχαΐας, όσο και η ΟΛΜΕ να δουν το ζήτημα σε άλλο επίπεδο, αφού πιθανολογούμε του χρόνου το ζήτημα να αφορά πολύ περισσότερους συναδέλφους με πολύ δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον και μισθούς.
γ) Επιλογή Υποδιευθυντών: Έγιναν επιλογές και τοποθετήσεις σε δύο σχολεία. Στο ένα, που τυπικά είχε δικαίωμα μόνο ο ένας υποψήφιος, η απόφαση ήταν ομόφωνη. Στο άλλο υπήρχαν δυο υποψηφιότητες, αλλά  δυστυχώς ο σύλλογος δεν προθυμοποιήθηκε να κάνει πρόταση. Στην απόφαση εμείς ψηφίσαμε λευκό, αφού έπρεπε να κάνουμε «ατομική αξιολόγηση». Ψηφίστηκε από όλα τα μέλη, του άλλου αιρετού μη εξαιρουμένου, αφού έκαναν έκαναν «ατομική» μη μοριοδοτούμενη αξιολόγηση. Εμείς καταθέσαμε σχετική δήλωση στα πρακτικά.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι εάν δεν αποκρούσουμε τους σχεδιασμούς για το νέο ρόλο Διευθυντών και Υποδιευθυντών στα σχολεία (αξιολογητές, μάνατζερ, κλπ), ο οργανωμένος κλάδος και οι αιρετοί οφείλουν να επανεξετάσουν τη στάση τους, αρνούμενοι την συνδικαλιστική νομιμοποίηση αυτών των ρόλων.
δ) Δικαστικές αποφάσεις: Στις 25-2-2011 έγινε δεύτερη επίσημη σύγκλιση του διευρυμένου 7μελούς ΠΥΣΔΕ, ως Συμβουλίου Επιλογής, με μοναδικό θέμα την ενημέρωσή του από την πρόεδρο για την  «επανάκριση των δικαιωθέντων υποψηφίων διευθυντών λόγω δικαίωσης στα διοικητικά δικαστήρια». Στο ΥΠΔΜΘ λοιπόν έχει σταλεί, μετά την προηγούμενη συνεδρίαση, σειρά νομικής φύσης ερωτημάτων, ώστε σύντομα η νομική υπηρεσία του να μας δώσει το πλήρες νομικό πλαίσιο για να ξεκινήσει η διαδικασία νέων κρίσεων, κλπ. Κατά τη διαδικασία αυτή έγινε πλούσιος και ζωντανός διάλογος. Επιπρόσθετα  ενημερωθήκαμε και για την τελευταία δικαίωση εκκρεμούσας απόφασης, που αφορούσε στέλεχος της εκπαίδευσης. Ζητήθηκε να γίνουν συμπληρωματικά ερωτήματα λόγω της ιδιάζουσας περίπτωσης από τον έτερο αιρετό και εμείς συμφωνήσαμε, πράγμα που τελικά έγινε αποδεκτό. Την ερχόμενη Δευτέρα (15-2-2011) έχουμε κληθεί για νέα ενημερωτική συνάντηση του διευρυμένου ΥΣ.
ε) Ειδικά ζητήματα και ΔΣ ΕΛΜΕ: Υπάρχουν ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΠΥΣΔΕ, αλλά αφορούν τη διοίκηση. Στα ζητήματα αυτά, όταν τίθενται προς ενημέρωση, εμείς στη σχετική συζήτηση κινούμαστε με βάση τις αποφάσεις του κλάδου, το δίκαιο ανάμεσα στους συναδέλφους, τα προσωπικά δεδομένα και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Σε όσα ζητήματα θεωρούμε ότι έχουν ιδιαίτερη συνδικαλιστική αξία απευθυνόμαστε πρώτα στο ΔΣ των ΕΛΜΕ.
στ) Πλάγια εργασιακά ζητήματα: Έχει μια ιδιαίτερη συνδικαλιστική και πολιτική αξία να τονίσουμε ότι έχει υπάρξει μεγάλη κινητικότητα μονίμων συναδέλφων για την νόμιμη χρήση του δικαιώματος των 10 διδακτικών ωρών για επί πλέον εκπαιδευτική εργασία σε ιδιωτικό τομέα, ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΑΕΙ κλπ. Εμείς  οφείλουμε να σημειώσουμε όμως το γεγονός, γιατί σηματοδοτεί μεν την κατακρήμνιση των μισθών και την θεμιτή προσπάθεια συναδέλφων για αύξησή τους, δείχνει όμως μια ατομική στροφή.
ζ) Η σχέση μας μαζί σας: Συνάδελφοι, -ισσες όπως θα έχετε δει στα πρώτα μας βήματα στο ΠΥΣΔΕ ως νέων αιρετών, αποφεύγουμε συστηματικά και κατά κανόνα να κάνουμε ατομική ενημέρωση για τις αποφάσεις του Υ.Σ., όχι μόνο γιατί φτάνετε τις 3000 στο Νομό. Κυρίως γιατί οι δίκαιες αποφάσεις του Υ.Σ. είναι δικαίωμά σας και όχι «ατομική και ίσως πελατειακή εξυπηρέτηση». Θα θέλαμε όμως να σημειώσουμε ότι το να ερχόσαστε εσείς σε επικοινωνία μαζί μας είναι και αυτό δικαίωμά σας, αλλά ταυτόχρονα μας διευκολύνει, ειδικά σε οριακά ζητήματα. Πολλές και πολλοί το έχετε ήδη κάνει, αλλά κάποιοι από αξιοπρέπεια δεν το κάνουν, ειδικά λόγω της επικρατούσας αντίληψης για τους αιρετούς… Εμείς αποδεχόμαστε και τις δυο συνδικαλιστικές στάσεις.
Παράλληλα η πορεία των γεγονότων μας οδηγεί να αναβάλλουμε τις απόπειρες για «συλλογικές συναντήσεις» για την περίοδο των μαζικών υπηρεσιακών μεταβολών (υπεραριθμίες, τοποθετήσεις, αποσπάσεις, κλπ).  Σε κάθε περίπτωση να μη ξεχνάτε και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει τόσο το ΔΣ των ΕΛΜΕ σε σχέση με τη διοίκηση (π. χ. δικαίωση προηγούμενων ενστάσεων) ή η ανάπτυξη δικών σας πρωτοβουλιών  (π.χ. στα Καλάβρυτα για τα οδοιπορικά).

Οι αιρετοί με την Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση για το ΠΥΣΔΕ Ν. Αχαΐας
1)  Παναγιώτης Μπούρδαλας, τακτικό μέλος, κιν. 6976791812 , e-mail: pmkas2004@yahoo.gr
2) Παναγιώτης Παΐζης, αναπλ. μέλος, κιν. 6944347119, e-mail: ppaizis@sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.