Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ενημέρωση απο τον Αιρετό ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου Κρήτης, Ζαχαρία Καψαλάκη

Ζαχαρίας Καψαλάκης                Μεσαρά  26 Ιανουαρίου 2011      

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου

Τηλ.6948400112                                 
ΦΑΞ: 2892052203       
                                 2ο Ενημερωτικό Ιανουαρίου   2011
 (Ενημερωτικό 2ο έτους 2011)

               Αγαπητοί Συνάδελφοι

Θέμα 1ο: Συνενώσεις σχολείων:  Διάλογος από μηδενική βάση…

     Πριν γράψω το παραμικρό για το θέμα της συγχώνευσης των ολιγοθεσίων σχολείων, θέλω να πω ότι από τα 30 χρόνια της υπηρεσίας μου τα 16 τα έχω διανύσει σε ολιγοθέσια σχολεία και είμαι περήφανος γι’  αυτό. Τιμώ τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σ’  αυτά, τους ηρωικούς μαθητές που φοιτούν στις τάξεις τους και τους γονείς που επιμένουν να κρατούν ζωντανά τα εκπαιδευτικά κύτταρα στα χωριά του. Θέλω να τονίσω ότι για την υποβάθμιση των ολιγοθεσίων σχολείων αποκλειστική υπεύθυνη είναι η πολιτεία η οποία χρόνια τώρα διολισθάνει σκόπιμα την εκπαιδευτική τους προοπτική, αφήνοντας τα σε εκπαιδευτική εγκατάλειψη και στερούντος τους τη δυνατότητα πρόσβαση σε καινοτόμες δράσεις που προσφέρει στα πολυθέσια σχολεία (ολοήμερα, ξένες γλώσσες, γυμναστές κ.α.)         
Η σημερινή εικόνα
Εδώ και χρόνια καταργούνται χωρίς σχεδιασμό ολογοθέσια σχολεία και οι μαθητές τους στοιβάζονται μαζί με τους μαθητές αστικών και ημιαστικών κέντρων σε μικρές αίθουσες, ενώ οι αυλές των σχολείων μας γέμισαν από λυόμενα για να χωρέσει όλος αυτός ο πληθυσμός.
          Προσωπικά πιστεύω ότι στο Νομό Ηρακλείου δεν υπάρχουν πλέον Δημοτικά σχολεία τα οποία και θα πρέπει να κλείσουν. Ελάχιστα είναι τα «ανεμικά» μονοθέσια (μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού) και τα οποία μπορούν να συγχωνευτούν
 με άλλα σχολεία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και με την προϋπόθεση πάντα ότι εκεί που θα γίνει η μεταφορά θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών.
Αν πρόκειται όμως να ξαναμοιράσουμε την τράπουλα, θα πρέπει να την ξαναμοιράσουμε εξ αρχής. Όχι μόνο και καταργήσουμε ή να συγχωνεύσουμε σχολεία, αλλά και να ιδρύσουμε και νέα, να μιλήσουμε σ’  αυτό το κρίσιμο σημείο για τη δίχρονη υποχρεωτική αγωγή, για πολυδύναμα Δημοτικά σχολεία, αλλά και πολυθέσια νηπιαγωγεία κ.α.
          Να σημειώσω επίσης ότι υπάρχουν αρκετά σχολεία που είναι σε αναστολή λειτουργίας χρόνια τώρα και τα οποία είναι λογικό κάποια στιγμή να καταργηθούν. Οι θέσεις εκπαιδευτικών στα παραπάνω σχολεία να δοθούν προκειμένου να ιδρύσουμε ολοήμερα τμήματα σε ΟΛΑ τα ολιγοθέσια που θα μείνουν στο Νομό, να τους δώσουμε ειδικότητες τόσο στο πρωινό, όσο και στο απογευματινό τμήμα. Και βέβαια την ανάλογη μοριοδότηση στους εκπαιδευτικούς που θα τα υπηρετήσουν.

Τα πάλαι ποτέ σχολικά κέντρα
Και βέβαια να στηριχθούν τα σχολικά κέντρα που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν. Δεν μπορεί το σχολείο της Πόμπιας, οργανικά 6/θέσιο με 55 μαθητές, να είναι 3/θέσιο χωρίς ειδικότητες… Το συγκεκριμένο σχολείο δημιουργήθηκε από τις συνενώσεις των σχολείων Πηγαΐδακίων, Αληθινής και Περίου.
Θα αναφέρω δυο περιπτώσεις  που από το ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου το τρέχον σχολικό έτος έχει γίνει καταστρατήγηση της υπουργικής απόφασης Φ 3/897/97652/Γ1/25-2-2006 που ορίζει την οργανικότητα των σχολείων και συγκεκριμένα:
·                                      Το Δ. Σ. Πόμπιας που όπως προανέφερα έχει 55 μαθητές έπρεπε να λειτουργεί ως τετραθέσιο (46-100, τετραθέσιο) και λειτουργεί ως τριθέσιο.
·                                      Το Δ. Σ. Παναγιάς Πεδιάδος με 16 μαθητές και με μαθητές αλλοδαπούς που δεν γνωρίζουν καθόλου την ελληνική γλώσσα, λειτουργεί ως μονοθέσιο, ενώ με την παραπάνω υπουργική απόφαση θα έπρεπε να είναι διθέσιο (16-30 μαθητές, διθέσιο).
Πώς να μιλήσουμε για καινοτόμες δράσεις στα επαρχιακά σχολεία, όταν  οι μεταφορές των μαθητών γίνονται μόνο το πρωί και το μεσημέρι; Αυτό το γεγονός δε δίνει τη δυνατότητα στους μεταφερόμενους μαθητές να φοιτήσουν στα ολοήμερα τμήματα…
                         Κόκκινη γραμμή τα νηπιαγωγεία…
          Και βέβαια δεν θα γίνει κανένας λόγος για Καλλικράτη στα Νηπιαγωγεία, καθώς θεωρώ αντιεκπαιδευτικό και απάνθρωπο το γεγονός παιδιά 4 και 5 χρόνων να βρίσκονται στους δρόμους από τα άγρια χαράματα για να κατακτήσουν τη γνώση. Για μας είναι κόκκινη γραμμή οι συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων, αλλά σημείο διαλόγου η δίχρονη υποχρεωτική αγωγή, καθώς και η ίδρυση ολοήμερων τμημάτων σε ΟΛΑ τα υπάρχοντα νηπιαγωγεία.…
          Διάλογος λοιπόν, αλλά από μηδενική βάση!

Θέμα 2ο: Η πρώτη «τυπική» συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου
Την περασμένη λοιπόν Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2011 συνεδρίασε το ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου στην πρώτη «τυπική» του συνεδρίαση με αρκετά θέματα στο καλαντάρι του. Θα σας αναφέρω συνοπτικά  θέματα και αποφάσεις:
·                  Τοποθετήθηκαν οι διορισθέντες δάσκαλοι και νηπιαγωγοί:
Δάσκαλοι: (διορίστηκαν 7 – παρουσιάστηκαν 5)
-        Δ. Σ. Αγίας Πελάγιας
-        Δ. Σ. Ρογδιάς
-        Δ. Σ. Σγουροκεφαλίου
-        2ο Δ. Σ. Μοιρών
-        Δ. Σ. Γουβών
Νηπιαγωγοί: (διορίστηκαν 2 παρουσιάστηκε 1)
Νηπιαγωγείο Καμαρών (ήταν κλειστό)
Καλή σταδιοδρομία στις συναδέλφισες και στον ένα συνάδελφο.
·                  Δώσαμε επιδόματα  μεταπτυχιακών τίτλων σε τρεις συναδέλφους (δυο πληροφορικής και ένα αγγλικής).
·                  Δώσαμε άσκησης έργου με αμοιβή σε τρεις συναδέλφους(ψυχολόγο, πληροφορικής και φυσιοθεραπευτή).
·                  Μια συνάδελφος νηπιαγωγός που ήλθε στην α/θμια με μετάταξη (ήταν κοινωνική λειτουργός) τοποθετήθηκε στο 1ο Νηπιαγωγείο Γαζίου.
·                  Ορίστηκαν υποδιευθυντές στο 33ο και 47ο Δημοτικό σχολείο.
·                  Έγινε τροποποίηση ορισμού προϊσταμένων στα Νηπιαγωγεία 2ο Ηρακλείου, Σκαλανίου και Σγουροκεφαλίου.
                                  
            Πληρωμές εκπαιδευτικών…
         Η Δ/νση Α/θμιας Ηρακλείου, όπως μας ενημέρωσε η κ. Τσικαλάκη, ετοιμάζει μια σελίδα στο διαδίκτυο για τα μισθολογικά μας. Δηλαδή θα μπορούμε να δίνουμε το ΑΦΜ και να μας βγάζει εκκαθαριστικό. Πόσα χρήματα παίρνουμε, κρατήσεις κ.α. Μια πολύ καλή ιδέα, την οποία δεν μπορούμε να μην την χειροκροτήσουμε… Η σελίδα θα είναι έτοιμη αρχές Μάρτη!
Έθεσα σήμερα στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου τι συμβαίνει με τις πληρωμές των  αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
     Η απάντηση ήταν:
-        ΕΣΠΑ: Μουσικοί – Εικαστικά – Θεατρική Αγωγή – Πληροφορική - Αγγλικά έχουν πληρωθεί μέχρι και το Δεκέμβρη.
-        Γαλλικά και Γερμανικά υπήρξε ένα πρόβλημα γραφειοκρατικό, το οποίο θα λυθεί εντός της βδομάδας και θα πληρωθούν.
Δεν έχει πληρωθεί (είχα λάθος ενημέρωση και μετέφερα δυστυχώς και λάθος ενημέρωση) η Ε – ΣΤ φάση αναπληρωτών, γιατί δεν έχει έλθει από το Υπουργείο ο κωδικός αριθμός των συναδέλφων. Για το θέμα έκανα παρέμβαση στον πρόεδρο της ΔΟΕ.
 Καταψήφισα τις μετακινήσεις γυμναστών
       Στο ΠΥΣΠΕ  ήλθε ως θέμα η μετακίνηση δυο συναδέλφων γυμναστών από σχολεία της α/θμιας, στο Αθλητικό σχολείο Ηρακλείου και η αντικατάστασή τους από δυο άλλους. Ως αιρετός καταψήφισα την μετακίνηση για τους παρακάτω λόγους:
·               Οι θέσεις των ΤΑΔ έπρεπε να είχαν καλυφθεί με διορισμούς προπονητών από τον περασμένο Σεπτέμβρη κάτι που η κυβέρνηση δεν έκανε κοροϊδεύοντας εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.
·                  Τα σχολεία της α/θμιας έχουν τόσα πολλά κενά σε γυμναστές, ώστε  είναι παράλογο έστω και με αντικατάσταση να στέλνουμε εκπαιδευτικούς αλλού. Οι αντικαταστάτες του, θα έπρεπε να δεσμευτούν από την α/θμια και να τοποθετηθούν σε κενά σχολείων μας.
·                  Η μετακίνηση αυτή είναι ημίμετρο που δεν προσφέρει λύση, αλλά απλώς ένα τρύπιο μπάλωμα στην υπάρχουσα κατάσταση.
·                  Τα ΤΑΔ χρειάζονται λύσεις διάρκειας και όχι προσωρινά μπαλώματα…

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς                   
 Ζαχαρίας Καψαλάκης
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου
Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν την ενημέρωση που στέλνω στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (και τους καλοκαιρινούς μήνες), μπορούν να μου το στείλουν μήνυμα στο:  zkapsala@otenet.grΕπίσης έχω σελίδα στο Facebook (το όνομά μου με ελληνικούς χαρακτήρες Ζαχαρίας Καψαλάκης) για άμεση ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων 

1 σχόλιο:

  1. ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΟΔΕΨΑΝ ΤΟΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.