Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Τι αποφάσισε η ΟΛΜΕ τη Τετάρτη 6-10-2010

ΑΘΗΝΑ
Το χτεσινό (6 Οκτωβρίου 2010) Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ασχολήθηκε κυρίως με δύο θέματα: α) την εκτίμηση για τη συνάντηση της Δευτέρας με την Υφυπουργό Παιδείας και β) την εισήγηση προς τις Γ.Σ. του κλάδου.
Στο πρώτο θέμα υπήρξε συμφωνία ως προς την ξεκάθαρη θέση της Ομοσπονδίας σε σχέση με το ωράριο των συναδέλφων, που διατίθενται στην Α/θμια. Είναι το ωράριο της Μέσης Εκπαίδευσης, δηλαδή από 16-21 ώρες. Διαπιστώθηκε η προσπάθεια εκ μέρους του Υπουργείου να μιλήσει για αποσπάσεις" στην Α/θμια, στην περίπτωση δηλαδή που κάποιος συνάδελφος διατίθεται ολικά εκεί.
Θεωρεί το Δ.Σ. ότι η απόσπαση δεν αφορά τέτοιες περιπτώσεις (επιμένουν στον όρο του ν.1566/88 "ολική διάθεση") και δε δεχόμαστε οι συνάδελφοι αυτοί να επιφορτιστούν με 21 ώρες μάθημα, όπως προσπάθησε να περάσει το Υπουργείο.
Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου και ελπίζουμε ν’ αποφευχθούν τέτοιου είδους ολισθήματα (για τη μερική διάθεση το Υπουργείο δέχεται τη θέση της ΟΛΜΕ).
Γι’ αυτό το λόγο θα κατατεθεί αναλυτικό νομικό υπόμνημα από τη μεριά της ΟΛΜΕ που θα εξηγεί τη θέση της ομοσπονδίας ότι το άρθρο 31 του ν.3848/10 δε σχετίζεται με την αλλαγή χώρου εργασίας και
 επομένως ισχύει σαφώς το άρθρο 14 (παρ.14) του ν.1566/85.
Το Δ.Σ. αποφάσισε να ενισχύσει τους συναδέλφους όταν αυτοί καταθέσουν νομικές προσφυγές, ενώ η πρόταση του εκπροσώπου των «Παρεμβάσεων» για κήρυξη στάσεων εργασίας δεν έγινε δεκτή.
Κατά τ’ άλλα  το Δ.Σ της ΟΛΜΕ (κι όχι όλοι στον ίδιο βαθμό) εκτιμά ότι η Υφυπουργός κατά τη συνάντησή τους δεν αντιμετώπισε σοβαρά τα στοιχεία που έδωσε η Ομοσπονδία σχετικά με τα υπεράριθμα τμήματα σε 640 ενδεικτικές περιπτώσεις καθώς η κα Χριστοφιλοπούλου μίλησε σε δήλωσή της για ζήτημα σε 140 από τα 11.000 σχολεία της χώρας, δήλωση που διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα αφού και τα στοιχεία δεν είναι πλήρη και επίσης τα σχολεία της Β/θμιας Εκπ/σης είναι γύρω στις 3.500 αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ.
Ακόμη έγινε εκτίμηση ότι δεν πρόκειται ουσιαστικά να τηρηθεί η δέσμευση της Υπουργού (7/9/2010) για τμήματα μέχρι 25 Μαθητών (27 μόνο σε περιπτώσεις έλλειψης αιθουσών σε 4-5 μεγάλες πόλεις).
Ακόμη ακούστηκε όσον αφορά τον ισχυρισμό εκ μέρους της κ. Υφυπουργού ότι: «η  έλλειψη βιβλίων οφείλεται στην απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ.» κάτι που δεν στέκει, αφού υπάρχουν τίτλοι βιβλίων που δεν έχουν φτάσει καθόλου στα σχολεία. Επιπλέον αρνητική εντύπωση έκανε στα μέλη του Δ.Σ. που ήταν στη συνάντηση αυτή η αμφισβήτηση της ύπαρξης κενών (την ίδια στιγμή που γίνονταν προσλήψεις αναπληρωτών) με κλασικό παράδειγμα αυτό της Ηλείας (75 κενά). Το Υπουργείο δε γνωρίζει ή κάνει πως δε γνωρίζει πως ήδη έχουν χαθεί χιλιάδες διδακτικές ώρες λόγω έλλειψης καθηγητών σε ορισμένες ειδικότητες.

Στο δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την εισήγηση στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ, παρά του ότι είναι έξω από τις προθεσμίες της Γεν. Συνέλευσης των Προέδρων (Ιούνιος 2010) η κατάσταση δείχνει ότι ξεκαθαρίστηκε με εκκρεμότητες ωστόσο). Η ΔΑΚΕ πρότεινε και επέμεινε σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 29/10 (μετά την εθνική γιορτή)! Ωραία..

Ο εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων έκανε λόγο για την ανάγκη άμεσων κινητοποιήσεων και ζήτησε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο κοινής απεργίας με τη ΔΟΕ (όπως έχει ήδη εξαγγείλει) στις 21-22 (ή 20-21 Οκτ.) αν εξασφαλιζόταν σοβαρό πλαίσιο πολιτικής αμφισβήτησης της Κυβέρνησης και της Τρόικας και αν υπήρχε η δέσμευση για νέες γενικές συνελεύσεις αμέσως μετά. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, όπως και η εναλλακτική πρόταση να μπορεί η Ομοσπονδία ν’ αντιδράσει σε περίπτωση αιφνιδιασμού, με εξουσιοδότηση από τις Γ.Σ. προς την ΟΛΜΕ για 24ωρη ή 48ωρη απεργία και νέες Γ.Σ., αν ανακοινωθεί προσχέδιο του νέου μισθολογίου – φτωχολογίου ή μέτρα για αλλαγές στο Λύκειο.

Οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις, όπως φάνηκε στη συνέχεια δεν ήθελαν απεργιακή κινητοποίηση πριν τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές.

 Διαμορφώθηκε έτσι μια νέα πλειοψηφία ΠΑΣΚ-ΠΑΜΕ-Συνεργασία Εκπ/κών Κινήσεων μετά από πρόταση της ΠΑΣΚ η οποία προβλέπει Γ.Σ. από 18-22 Οκτ. για κήρυξη απεργίας το τρίτο δεκαήμερο του Νοέμβρη σε συντονισμό με άλλους κλάδους εργαζομένων και πρωτευόντως με την ΑΔΕΔΥ.
Η πρόταση αυτή αν και προβλέπει προβλέπει νέες Γ.Σ. μετά για συνέχιση – κλιμάκωση του αγώνα. πολύ φοβούνται οι εκπ/κή ότι δεν έχει προοπτική αυτή η πρόταση που πέρασε με 6 ψήφους (δεν ψήφισαν Παρεμβάσεις, ΔΑΚΕ).

Στο πλαίσιο αιτημάτων δεν υπήρξε προς το παρόν καμιά συμφωνία. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο κάτι τέτοιο μιας και το ΠΑΜΕ έχει το δικό του πλαίσιο, άρα δε συζητάει, ενώ ειπώθηκε και σωστά ότι η εισήγηση πρέπει να στηρίζεται στο πλαίσιο της Μετασυνεδριακής επικαιροποιημένο.

Εκτίμησή μας είναι ότι μια τέτοια πρόταση χωρίς την αποδοχή στοιχειωδών εγγυήσεων αποδυναμώνει τη δράση της Ομοσπονδίας, ακυρώνει εξαρχής κάθε προσπάθεια διακλαδικού συντονισμού και  καταδικάζει σ’ ένα ρόλο παρακολουθητικού συνδικαλισμού κάτω από την ομπρέλα της γνωστής ΑΔΕΔΥ (των 24ωρων απεργιών) μας δήλωσε καθηγητής από την ΕΛΜΕ Αχαΐας.

Χωρίς να υποβαθμίζουν το γεγονός, όπως λένε έμπειροι συνδικαλιστές ότι στη σημερινή συγκυρία ο ρόλος της ΑΔΕΔΥ πρέπει να είναι για την υπογραφή του κατώτερου εγγυημένου μισθού για όλους τους Δημόσιους Υπαλλήλους, αλλά πρέπει ν’ αναδειχτεί η ανάγκη υπογραφής απ’ τις Ομοσπονδίες κλαδικών συμβάσεων εφ’ όλης της ύλης.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε όμως σε παζάρια και διαλόγους με την κυβέρνηση στο φόντο περικοπών λόγω της κρίσης. Θα υποστηρίξουμε όλες τις κινητοποιήσεις που θ’ αποφασιστούν αλλά μετά λόγου γνώσεως και όχι για την τιμή των όπλων λένε αρκετοί εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ δεν δικαιολόγησε την ψήφο του για αυτό το «πρόγραμμα δράσης», χωρίς πολιτικό σκεπτικό και περιεχόμενο θεσμικών αιτημάτων (που ποτέ δεν ψήφιζε ανάλογες εισηγήσεις!), ίσως γιατί να να προηγούνται οι ψήφοι στις δημοτικές εκλογές και μετά αρχίζει ο μοναχικός βίος....
Η δε ΠΑΣΚ αν και απαξιωμένη από την σιδηρά κυρία βάζει ακόμα πλάτη στον κυβερνητικό συνδικαλισμό! Η ΔΑΚΕ έχασε τα «αυγά» και τα πασχάλια και τώρα ψάχνει την χαμένη «τιμή» του στρατιώτη Μπλού!!

Η πρόταση που ψηφίστηκε από τη συγκεκριμένη πλειοψηφία από σχόλια συνδικαλιστών καθηγητών ΕΛΜΕ του λεκανοπεδίου λένε ότι δεν αφήνει περιθώριο για κινητοποιήσεις με ένταση και διάρκεια αν θέλουν οι εκπρόσωποι στην ΟΛΜΕ να ανατραπούν τα μέτρα της κυβέρνησης σε βάρος των καθηγητών και της δημόσιας εκπαίδευσης.

"Μύνημα χωρίς χρέωση"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός.